porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Szczepienia przeciw grypie – czy warto szczepić się przeciw grypie? Sezon szczepień przeciw grypie rozpoczęty. Tradycyjnie rozpoczęła się też dyskusja, ...
Na co pomaga jałowiec? Na co stosować jałowiec?

Owoce jałowca – na co pomogą? [WŁAŚCIWOŚCI]

Owoce jałowca pospolitego, czyli jego szyszkojagody jałowca, należą do cenniejszych skarbów lasu. Pomogą nam m.in. odtruć organizm, ograniczyć nadczynność tarczycy, złagodzić bolesne miesiączki.
Owoce jałowca – na co pomogą? [WŁAŚCIWOŚCI]

Szyszkojagody jałowca.

fot.: smakowityblog.pl

Gdy jesienią napotkamy jałowiec z zielonymi szyszkojagodami (owocami), to oznacza, że owocuje dopiero pierwszy rok. Najwięcej wartości mają szyszkojagody czarne z sinoniebieskim nalotem. Ze swoich właściwości leczniczych jałowiec był już znany w starożytności.

>>> Co dobrego dla zdrowia ma w sobie JAŁOWIEC? [KLIKNIJ!]

Jałowiec zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, substancje żywicowe i woskowe, alkohol terpinelowy, sole mineralne oraz biopierwiastki. To powoduje, że na użytek wewnętrzny jałowiec może być stosowany m.in. na artretyzm i reumatyzm, bolesne miesiączki, cukrzycę, dnę moczanową, dolegliwości dróg moczowych, nadczynność tarczycy i zmęczenie. Stosowany zewnętrznie jałowie  może być przydatny w przypadku bólu zęba, trudno gojących się ran i trądziku.

Podręczniki medycyny ludowej zalecają stosowanie jałowca w postaci: naparów, wywarów, wyciągów alkoholowych, wina (jałowiec zawiera sporo cukru), piwa, syropu, proszku, żucia jagód (na czczo – uśmierzają ból żołądka, likwidują brzydki oddech i zgagę), przyprawy jałowcowej.

Jak zrobić napar z szyszkojagód jałowca?

Na 1 litr wody potrzeba 10-20 g owoców jałowca – szyszkojagód (lub 1-2 łyżeczek na szklankę). Po zalaniu wrzątkiem wywar musi naciągnąć przez 3 minuty. Napar z owoców jałowca odtruwa organizm, przywraca apetyt, poprawia samopoczucie.

Jałowiec w kuchni – do czego?

Z powodu walorów smakowych suche szyszkojagody jałowca są znakomitym dodatkiem do dziczyzny, pieczeni wołowej, kiszenia kapusty oraz marynat. Na owocach jałowca robi się jałowcówkę (czyli dżin). Na gałązkach jałowca wędzi się kiełbasy, wędliny i ryby.

Nie można spożywać jałowca za dużo, bo może zaburzyć czynności nerek.

>>> Pokrzywa, dzika róża, jałowiec pospolity, czarny bez – dlaczego warto je stosować? [KLIKNIJ!]

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 24.10.2013 19:21
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Joanna Kluzik-Rostkowska – kim jest? KARIERA, OSIĄGNIĘCIA, RODZINA
Joanna Kluzik-Rostkowska – kim jest? KARIERA, OSIĄGNIĘCIA, RODZINA

Joanna Kluzik-Rostkowska, nowa minister edukacji narodowej, ma bogatą przeszłość polityczną ...

BAZA PORAD

Artykuły w mowimyjak.pl mają charakter edukacyjny. Redakcja mowimyjak.pl dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.