porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Wielkanoc - co nakazuje tradycja? Obowiązkowy wieprz, jaja i pascha, baba także się przyda! Wielkanoc 2013

Zwyczaje wielkanocne - co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Święta Wielkanocne. Tradycje towarzyszące Wielkanocy, temu najważniejszemu wydarzeniu w chrześcijańskim kalendarzu, są nieco inne w każdym kraju, w tym także tradycje kulinarne. Jakie są polskie zwyczaje i potrawy wielkanocne?
Zwyczaje wielkanocne - co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Na polskim stole, oprócz jajek, króluje oczywiście wieprzowina: szynka, pieczony schab lub polędwice, boczek i biała kiełbasa. A więc wszystko to, czego nie jadło się od czasu karnawału, podczas długiego postu trwającego od środy popielcowej.

fot.: sxc.hu

Święta Wielkanocne to największe święta chrześcijańskie obchodzone przez wszystkich wyznawców Chrystusa na całym świecie. Tradycja ustanowiona przez pierwszych chrześcijan przetrwała 20 wieków. Nałożyły się na nią miejscowe zwyczaje różnych ludów, dlatego tradycje świąteczne towarzyszące temu najważniejszemu wydarzeniu w chrześcijańskim kalendarzu są nieco inne w każdym kraju, w tym także tradycje i zwyczaje wielkanocne.

Na polskim stole wielkanocnym królują jaja, schaby, pasztety i kiełbasy. Dawniej na Wielkanoc obowiązkowo podawano pieczone prosię, faszerowane kaszą gryczaną i z chrzanem w pysku. Dziś apetyty mniejsze, więc takie danie pojawia się tylko podczas wielkanocnych przyjęć weselnych lub na bardzo wystawnych obiadach i spotkaniach rodzinnych w licznym gronie.

Ale na polskim stole króluje oczywiście wieprzowina: szynka, pieczony schab lub polędwice, boczek i biała kiełbasa. A więc wszystko to, czego nie jadło się od czasu karnawału, podczas długiego postu trwającego od środy popielcowej.

By się nie przejeść na Wielkanoc  

Takiemu tłustemu i ciężkiemu jedzeniu musi towarzyszyć świeżo utarty chrzan. Podaje się go ze słodką śmietaną zakwaszoną jednocześnie cytryną albo z łącznie z tartymi buraczkami, jako tzw. ćwikłę. Ile polskich domów, tyle przepisów na ćwikłę, ale warto poznać tradycyjną ćwikłę serwowaną od wieków na Litwie. Przyrządza się ją kilka dni wcześniej z dodatkiem sparzonego kminku. Kminek, jak wiadomo, bardzo pomaga w trawieniu ciężkich potraw, a w połączeniu z równie pożytecznym chrzanem jest niezastąpioną odtrutką na świąteczne przejedzenie.

Obowiązkowe życzenia świąteczne

Stół wielkanocny przygotowuje się w formie zimnego bufetu. Wszystkie potrawy ustawia  przeważnie od razu na nakrytym białym obrusem stole, na którym króluje Wielkanocny Baranek (symbol ofiary Chrystusa) w otoczeniu bab - drożdżowych, szafranowych i piaskowych. Wielkanocne śniadanie odbywa się po Resurekcji. Zaczynają je obowiązkowe życzenia wielkanocne połączone z dzieleniem się "święconym", w tym przede wszystkim - święconym jajkiem.

Malowane jajka

"Święcone", czyli produkty zanoszone do kościoła w koszyczkach w Wielką Sobotę, to duża atrakcja dla dzieci. Tradycja nakazuje bowiem, by w koszyczku ze święconką znalazły się bogato ozdobione jajka – symbol nowego życia. Prawie w każdym polskim domu, tuż przed Świętami Wielkanocnymi odbywa się zatem wielkie zdobienie jajek. Jedni malują je specjalnymi farbkami, inni gotują jaja w łupinach cebuli i potem „kraszą”, czyli skrobiąc nożykami tworzą na skorupkach rozmaite wzory, jeszcze inni zaś posługują się popularną dawniej metodą zdobienia woskiem. Specjalnie wybrane jaja o bialutkich skorupkach znaczy się woskiem w wymyślne wzory, a dopiero potem wkłada do barwnej kąpieli. Po usunięciu wosku zostają na skorupkach białe dekoracje.

Wielkanoc to Święto Paschy

Wielkanoc to w naszym klimacie czas dużej obfitości jajek, cielenia się krów i narodzin prosiaków. To dlatego właśnie podaje się takie potrawy, które zawierają ich najwięcej. Wśród deserów nie może zabraknąć paschy, czyli słodkiego białego sera ucieranego z żółtkami i dekorowanego bakaliami, a także tortów, w których jak wiadomo, musi znaleźć się sporo jaj. Biszkopt to przecież świeżo utarte żółtka z cukrem i mąką upieczone w niezbyt gorącym piecu. Przełożony słodkimi masami tworzy najpopularniejszy w Polsce tort.

Polska specjalność - mazurki

Prawdziwą specjalnością i wyróżnikiem polskiego wielkanocnego stołu są jednak mazurki. Ich rodowód wywodzi się ze wschodnich słodyczy perskich, osmańskich i tureckich. Rzeczpospolita Obojga Narodów graniczyła bowiem przez wieki z Imperium Osmańskim, a wschodnie smakołyki, podobnie jak kobierce czy pasy kontuszowe, były u nas bardzo popularne. Daktyle, rodzynki, migdały czy figi, a także inne suszone owoce przywozili z Orientu ormiańscy kupcy. Orzechy włoskie i morele uprawiano także powszechnie na południowych kresach Rzeczpospolitej – tereny na południe od Lwowa jeszcze do lat trzydziestych XX wieku znane były jako orzechowe zagłębie.  W każdym domu gromadzono jesienią worki orzechów, z których wypiekano zimą rozmaite placki i ciasta. Orzechy – jak wiadomo – doskonale się przechowują, można je więc wykorzystywać przez cały rok. Na przednówku, gdy brak było świeżych owoców – tylko owoce suszone oraz orzechy i miód były podstawą słodkiej kuchni.

Jak zrobić mazurek?

Tradycyjne polskie ciasto - mazurki wypieka się zatem z mąki orzechowej lub migdałowej (obie powstają przez zmielenie w specjalnej maszynce). Są to kruche ciasta (z mąki i masła z dodatkiem żółtka) wypiekane w formie prostokątnych arkuszy i pokryte z wierzchu słodkimi masami – czekoladową, figową, daktylową lub mieszaniną rodzynek, fig, moreli i innych owoców zatopionych w gorzkiej czekoladzie.
Dziś wiele mazurków wypieka się także ze zwykłej mąki pszennej, zwłaszcza takie, które polewane są bardzo słodką masą kajmakową lub aromatyczną pomarańczową. Mają one tak wyrazisty smak, że przykrywa on wyrafinowany aromat ciasta zrobionego z samych orzechów lub migdałów.                     

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc? Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc?

Jajka faszerowane to ulubione danie wielkanocne. Nie robi się go na co dzień, bo mimo, że jest tanie, wymaga wprawy i cierpliwości. Jednak warto poświęcić mu nieco czasu, bo tak podane jajka są...

Wielkanoc 2013. Jak przygotować faszerowane jajka z kaparami, tuńczykiem i oliwkami?

Wielkanocne śniadanie nieodłącznie kojarzy nam się z jajkami z majonezem. Wystarczy kilka składników, a zwyczajny majonez zmieni się w oryginalne nadzienie. Oto 3 PRZEPISY na jajka faszerowane z...

Aktualizacja: 18.04.2014 11:57
Autor: bkz
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Tomasz P. - zatrzymany przez CBA szef gabinetu Hanny Zdanowskiej?
Kim jest Tomasz P. - zatrzymany przez CBA szef gabinetu Hanny Zdanowskiej?

Środy 10 grudnia 2014 roku Tomasz P. na pewno zapamięta ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl; Podpowiadamy jak zorganizować uroczystości. Chcesz wiedzieć jak zorganizować chrzciny? Mówimy jak zorganizować Komunię Św. dla dziecka! Radzimy jak znaleźć prezent dla młodej pary. Sprawdź dział uroczystości! Zobacz, jak świetnie może wyglądać sala na zabawę. Gdzie zorganizować wesele? Jak dobrać catering? Gdzie kupić dekoracje? Jak ubrać się na imprezę? Mówimy jak powinien wyglądać wieczór panieński. Dokąd na wieczór kawalerski? Dowiedz się, jak przygotować się do ślubu. Co podarować ukochanemu na walentynki? Wszystko o uroczystościach. Niezbędnik i poradnik dla organizujących imprezy i uroczystości.  Porady na każdy temat

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.