porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Studzienina i chrzanówka ze święconki – wielkanocne menu w różnych regionach Polski
Studzienina i chrzanówka ze święconki – wielkanocne menu w różnych regionach Polski Chociaż na naszych wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, ...
Przepisy na wielkanoc, mazurki wielkanocne. Jak zrobić mazurek, przepisy na mazurki, nowe mazurki.

Tradycyjne mazurki na Wielkanoc. TRZY PRZEPISY

Nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez słodkich mazurków. Piecze się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, marcepanowego, makaronikowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię zaś dekoruje się lukrem i zdobi owocami oraz bakaliami. Poznaj nowe przepisy na Wielkanoc!
Tradycyjne mazurki na Wielkanoc. TRZY PRZEPISY

Mazurki wielkanocne to typowo polskie ciasta świąteczne. Bogato zdobione i smakowite są prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

fot.: Flickr.com/Magic Madzik

Poznaj trzy nowe przepisy na Wielkanoc. Upiecz inne mazurki niż dotychczas.

Mazurek królewski - przepis

Składniki:

ciasto

  • 350  g miękkiego masła

  • 120 g cukru pudru

  • 120 g migdałów drobno posiekanych

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 370 g mąki pszennej

  • 4 ugotowane żółtka przetarte przez sito

  • 1 surowe żółtko 

  • szczypta soli

  • do przybrania: wiśnie, czereśnie, truskawki z konfitury

    lukier:

  • 100 g cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć tak, by miało kremową konsystencję, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość palca i przełożyć do blaszki wysmarowanej i lekko prószonej mąką. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście kratkę. Cały mazurek posmarować surowym żółtkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec ok.40 minut. Powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone owoce z konfitury. Całość można polać lukrem utartym z cukru, wody i z  i soku z cytryny.

Mazurek czekoladowy - przepis

składniki:

ciasto

  • pół szklanki mąki

  • pół szklanki mielonych migdałów

  • pół kostki masła

  • 1 żółtko

masa

  • 1 tabliczka czekolady

  • 20 dag bakalii

  • 0,5 szklanki cukru

  • skórka otarta z pomarańczy i skórka kandyzowana

  • połówki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, przełożyć na blachę, uformować wysoki rant. Nakłuć widelcem, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez 15 min. Pokrojone bakalie wysypać na upieczony spód. Ugotować syrop z cukru, startej skórki pomarańczowe j, 3 łyżek wody, gdy zacznie gęstnieć, dodać startą czekoladę. Zalać bakalie, brzeg udekorować połówkami migdałów i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Mazurek orzechowy - przepis

Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki, 

  • 30 dag margaryny,

  • 20 dag cukru pudru,

  • 1 jajko

masa orzechowa:

  • 20 dag cukru pudru,

  • 20 dag mielonych orzechów,

  • 20 dag masła,

  • pomada czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru,

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,

  • 50 g zmielonej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Masło posiekać nożem, dodać mąkę, cukier, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Wykleić nim dużą, wcześniej nasmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Przygotować masę orzechową: ucierać w misce masło z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy. Mieszać do uzyskania dość pulchnej masy.

Aby przygotować pomadę czekoladową, należy wsypać do rondelka cukier, dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu około 10 minut, często mieszając. W tym czasie czekoladę rozpuścić w garnku umieszczonym w kąpieli wodnej na parze. Czekoladę nieco wystudzić i dodać do cukru i śmietany.

Na upieczone wystudzone ciasto wyłożyć masę orzechową. Następnie polać płynną pomadą czekoladową i udekorować orzechami, migdałami, lukrem.

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy na Wielkanoc: JAJKA w formie, z łososiem, faszerowane na ciepło Przepisy na Wielkanoc: JAJKA w formie, z łososiem, faszerowane na ciepło

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj. To najważniejszy składnik wielkanocnego śniadania. Można serwować je na zimno lub na ciepło. A także na słono lub na słodko. Podajemy trzy przepisy na...

Aktualizacja: 27.03.2015 09:51
Autor: Maria Olczak
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Anna Nehrebecka. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Anna Nehrebecka. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Anna Nehrebecka to jedna z najbardziej znanych polskich aktorek. Kim ...

Mowimyjak.pl; Podpowiadamy jak zorganizować uroczystości. Chcesz wiedzieć jak zorganizować chrzciny? Mówimy jak zorganizować Komunię Św. dla dziecka! Radzimy jak znaleźć prezent dla młodej pary. Sprawdź dział uroczystości! Zobacz, jak świetnie może wyglądać sala na zabawę. Gdzie zorganizować wesele? Jak dobrać catering? Gdzie kupić dekoracje? Jak ubrać się na imprezę? Mówimy jak powinien wyglądać wieczór panieński. Dokąd na wieczór kawalerski? Dowiedz się, jak przygotować się do ślubu. Co podarować ukochanemu na walentynki? Wszystko o uroczystościach. Niezbędnik i poradnik dla organizujących imprezy i uroczystości.  Porady na każdy temat

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.