porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
WIGILIA 2013: Jak przyrządzić ŚLEDZIE?
WIGILIA 2013: Jak przyrządzić ŚLEDZIE? Śledź to król wigilijnych zakąsek, od niego zazwyczaj rozpoczyna się ...
Wigilijne menu obfituje w dania z ryb - podawanych na zimno i na ciepło

Ryba na Wigilię: Przystawki z ryb - podajemy łatwe przepisy

Na wigilijnym stole królują ryby i grzyby. Oprócz smażonego karpia, ryby podawane są jako przystawki. Podajemy łatwe przepisy na przystawki z ryb
Ryba na Wigilię: Przystawki z ryb - podajemy łatwe przepisy

Jedną z klasycznych rybnych przystawek jest karp w galarecie.

fot.: Photos.com

Ryba po grecku       

4 porcje

SKŁADNIKI:

  • 50 dag filetów z dorsza 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

  • 45 dag obranych marchewek 

  • 12 dag selera 

  • 10 dag pora

  • 16 dag cebuli 

  • 9 dag koncentratu pomidorowego 

  • 1/2 l wywaru warzywnego 

  • sok z cytryny 

  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety skropić sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Cebulę i por pokroić w drobną kostkę. Marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, gotować 5 min w gorącym wywarze. Warzywa wyjąć łyżką cedzakową, do wywaru włożyć rybę, gotować 8 min. Na oleju obsmażyć cebulę i por, dodać warzywa, dusić 3 min, dodając pod koniec koncentrat. Na półmisku położyć połowę warzyw, na nich filety, przykryć pozostałymi warzywami.

Karp w galarecie

8 porcji

SKŁADNIKI:

  • karp (ok. 1,2 kg)

  • włoszczyzna

  • cebula

  • cykoria

  • liść laurowy

  • sok z cytryny

  • pieprz ziarnisty

  • ziele angielskie

  • białko

  • sól

  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, natrzeć solą i odstawić na godzinę do lodówki.Włoszczyznę i cebulę obierać. Warzywa zalać wodą, posolić, włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i odpadki z ryby: łeb, ogon i płetwy. Gotować 20 minut na małym ogniu. Wywar przecedzić, włożyć do niego dzwonka i gotować na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut. Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjąć dzwonka na półmisek. Aby wywar był klarowny, zagotować go z białkiem. Przecedzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wywarem zalać rybę, ozdobić listkami cykorii, marchewką i pietruszką. Wstawić na 4 godziny do lodówki.

Wędzony dorsz w sosie jogurtowym

6 porcji

SKŁADNIKI:

  • wędzony dorsz

  • 10 dag suszonych pomidorów w oliwie

  • ogórek

  • 2 ostre marynowane papryczki

  • pęczek szczypiorku

  • kubek (150 ml) jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rybę podzielić na filety, starannie oczyszczając z ości, zdjąć skórę, podzielić na kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Suszone pomidory odcedzić, pokroić w paski. Obrać ogórka, pokroić w plastry, a papryczki podzielić na drobne kawałki. Wymieszać kawałki dorsza, ogórek, pomidor, papryczki i szczypiorek. Jogurt połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalać sosem.

Ryba z groszkiem  

8 porcji

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ryby (karp, sandacz, makrela)

  • 2 łyżeczki agaru (galaretki w proszku)

  • litr wywaru z włoszczyzny 

  • marchew 

  • cebula 

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  • łyżka cukru 

  • 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyszczoną rybę ugotować z włoszczyzną, dodatkową marchewką i cebulą w łupinie. Dodać sól, pieprz i jedną łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem mniej więcej godzinę. Nie mieszać, by kawałki ryby się nie rozpadły, ale gdy to konieczne – potrząsnąć garnkiem. Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjąć rybę, ułożyć w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką. Wywar odcedzić i ponownie zagrzać. W litrze gorącego wywaru rozpuścić dwie łyżeczki agaru, wymieszać do rozpuszczenia, zalać foremki z rybą.

Terrina rybna z awokado    

6 porcji

SKŁADNIKI:

  • 30 dag filetów z ryby (łosoś, dorsz, mintaj)

  • 2 owoce awokado

  • cytryna

  • 3 szklanki wywaru warzywnego

  • 6 łyżeczek żelatyny

  • szklanka śmietany kremówki

  • sól, biały pieprz

  • ewentualnie wyciśnięty ząbek czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żelatynę podgrzać w szklance wywaru, przestudzić. Resztę wywaru zagotować, włożyć rybę i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Rybę wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Dodać połowę wywaru z żelatyną, wymieszać. Z cytryny wycisnąć sok. Awokado obierać, usunąć pestki, miąższ zmiksować, dodać sok  z cytryny i ewentualnie czosnek. Mus wymieszać z resztą wywaru z żelatyną. Śmietanę ubić, połowę dodać do masy rybnej, połowę do masy z awokado. Obydwie masy przyprawić solą i pieprzem. Do posmarowanej masłem podłużnej formy nałożyć masę z awokado, wyrównać, wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie nałożyć masę rybną, wyrównać i schłodzić w lodówce (ok. 1,5 godziny).

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 21.12.2013 13:34
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Jacek Sasin, kandydat PiS na prezydenta Warszawy?
Kim jest Jacek Sasin, kandydat PiS na prezydenta Warszawy?

jest kandydatem Prawa i Sprawiedliwości do objęcia funkcji prezydenta Warszawy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl; Podpowiadamy jak zorganizować uroczystości. Chcesz wiedzieć jak zorganizować chrzciny? Mówimy jak zorganizować Komunię Św. dla dziecka! Radzimy jak znaleźć prezent dla młodej pary. Sprawdź dział uroczystości! Zobacz, jak świetnie może wyglądać sala na zabawę. Gdzie zorganizować wesele? Jak dobrać catering? Gdzie kupić dekoracje? Jak ubrać się na imprezę? Mówimy jak powinien wyglądać wieczór panieński. Dokąd na wieczór kawalerski? Dowiedz się, jak przygotować się do ślubu. Co podarować ukochanemu na walentynki? Wszystko o uroczystościach. Niezbędnik i poradnik dla organizujących imprezy i uroczystości.  Porady na każdy temat

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.