porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Przepis na babę wielkanocną - niezawodny. Przepisy na Wielkanoc 2014
Przepis na babę wielkanocną - niezawodny. Przepisy na Wielkanoc 2014 Przepisy na Wielkanoc często przechodzą z pokolenia na pokolenie. Upieczenie ...
Szynka pieczona, szynka wieprzowa, wędliny domowe, mięso pieczone, jak upiec szynkę, jak zrobić pieczeń, szynka na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc 2014 - jak upiec szynkę?

Najlepsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza jest wędlina, którą wyprodukujemy sami. Podajemy przepis, jak upiec szynkę, która będzie przysmakiem, na przykład na świąteczny stół, tak na zimno jak i na gorąco. Podajemy sprawdzone przepisy na Wielkanoc!
Przepisy na Wielkanoc 2014 - jak upiec szynkę?

Szynka pieczona będzioe miała ładny różowy kolor jesli przed pieczeniem potrzymamy ją w marynacie z dodatkiem saletry lub cukru

fot.: Photos.com

Wielkanoc to czas, gdy jemy bardziej uroczyście, staranniej dobieramy potrawy. Poznaj nowe przepisy na Wielkanoc, zrób samodzielnie pieczoną szynkę.

Szynka jest bardzo smaczną częścią wieprzowej tuszy. Odcinana jest z tylnej półtuszy. Kolor mięsa może mieć od jasnoróżowego do czerwonego. Tłuszcz z mięsa powinien być odcięty, ale na pewno trochę go jeszcze zostanie. Szynka między warstwami mięśni ma błonki, które w trakcie pieczenia robią się kleiste i dobrze scalają kawałki, więc mięso nie rozpada się podczas krojenia. 

Szynka wieprzowa nie ma mocnego smaku, dlatego to, co otrzymamy po pieczeniu zależy od przyprawienia mięsa wcześniej. Zalecane przyprawy do szynki to czosnek, ziele angielskie, jałowiec, papryka, rozmaryn, liście laurowe, no i oczywiście pieprz oraz sól. Można szynkę (tak jak i każde inne mięso) przyprawiać na dwa sposoby. Można dzień wcześniej przygotować marynatę z wybranych ziół (czosnek trzeba przecisnąć przez praskę, zioła można też zmiażdżyć w moździerzu), dodać odrobinę oliwy i cytryny, wymieszać i natrzeć wymyte i wysuszone mięso. Następnie trzeba je włożyć do szklanego naczynia, szczelnie przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Można też przyprawiać ją na szybko, bezpośrednio przed pieczeniem lub smażeniem. 

Szynka pieczona do jedzenia na zimno

Najlepszą częścią szynki do pieczenia, by potem jeść ją w postaci wędliny, jest tzw. kulka. Ma bladoróżowe mięso i ładny kształt (właśnie jak kula), a zatem dobrze prezentuje się na półmisku. Poza tym mięso jest ścisłe i nie trzeba go ściskać sznurkiem. Nie zawsze można dostać kulkę, a zatem trzeba sobie poradzić z innym kawałkiem szynki w bardzo prosty sposób – po umyciu i wysuszeniu staramy się ciasno związać mięso jak baleron, starając się wszelkie nierówności wcisnąć do środka zawiniątka.

Tak przygotowane mięso albo marynujemy, albo od razu przystępujemy do pieczenia. Do pieczenia szynki na wędlinę zalecam użycie foliowego rękawa do pieczenia (pamiętajmy, że w folii trzeba na górze naciąć ok. 1 cm otwór). Bardzo ładnie się piecze, zachowując dużo wilgoci, dzięki czemu nie będzie się kruszyć. Przed pieczeniem można szynkę przysmażyć na wybranych przyprawach, ale nie jest to konieczne.
Wkładamy szynkę do rękawa i zawiązujemy mocno folię z jednej strony. Teraz można dołożyć jeszcze jakiś przypraw i wlewamy do rękawa odrobinę wody (gdy szynkę podsmażaliśmy, do rękawa wlewamy również sos ze smażenia razem z przyprawami. Zawiązujemy mocno folię z drugiej strony. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 st.), jak rękaw się nadmie i woda w pod mięsem zacznie bulgotać, zmniejszamy temperaturę do ok. 160-170 st. i pieczemy do zrumienienia.

Gdy po upieczeniu szynka lekko przestygnie, delikatnie rozcinamy rękaw, wyjmujemy mięso i zlewamy do miseczki sos – zrobi się z niego wspaniała galaretka, znakomity dodatek smakowy do mięsa. Szynkę zawijamy ciasno w folię aluminiową. Zanim zaczniemy ją kroić, musi się schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Szynka pieczona do jedzenia na gorąco

Szynkę w tej wersji lepiej piec w naczyniu żaroodpornym lub metalowym z przykrywką. Szynka jako danie gorące nie musi być przed pieczeniem ściskana sznurkiem, ale tak przygotowana zachowa ładniejszy kształt. Szynkę z przyprawami wkładamy do naczynia, podlewamy wodą i bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Gdy zacznie się przyrumieniać, naczynie przykrywamy i zmniejszamy temperaturę. W trakcie pieczenia wielokrotnie polewamy mięso sosem. Pod koniec, jak mięso będzie już miękkie (sprawdzić widelcem) zdejmujemy pokrywę i na chwilę włączamy w piekarniku termoobieg (gdy piekarnik go nie ma, zwiększamy temperaturę lub włączamy górną grzałkę, żeby mocniej przypiec skórkę.
Dla uzyskania smacznego sosu, można do naczynia wrzucić podsmażone krążki cebuli, śliwki suszone, paprykę suszoną lub inne podobne dodatki wedle smaku, można też podlać ją winem.

Szynkę pieczoną można podawać od razu, lub najpierw ją przestudzić, pokroić na zimno, a następnego dnia odgrzewać już w kawałkach zanurzonych w sosie z pieczenia.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Mazurki - jak zrobić? Trzy przepisy na Wielkanoc 2014 - jak upiec i czym udekorować mazurki? Mazurki - jak zrobić? Trzy przepisy na Wielkanoc 2014 - jak upiec i czym udekorować mazurki?

Tradycyjny, orzechowy, owocowy, czekoladowy, a nawet różany. Sposobów na wielkanocne mazurki jest wiele. Podajemy kilka przepisów na wielkanocne ciasto.

Wielkanoc 2014 - domowe mięsa zamiast gotowych wędlin - jak upiec? Podajemy sprawdzone przepisy Wielkanoc 2014 - domowe mięsa zamiast gotowych wędlin - jak upiec? Podajemy sprawdzone przepisy

Nie musisz jeść wędlin pochodzących z masowej produkcji. W bardzo prosty sposób możesz sam przygotować pyszne domowe mięsa. Wypróbuj nasze przepisy na wielkanocne mięsa.

Tradycyjne mazurki na Wielkanoc. Trzy przepisy na Wielkanoc 2014 Tradycyjne mazurki na Wielkanoc. Trzy przepisy na Wielkanoc 2014

Nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez słodkich mazurków. Piecze się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, marcepanowego, makaronikowego i przekłada masami, marmoladą i...

Aktualizacja: 07.04.2014 13:05
Autor: CzeM
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej - kim jest? [Kariera, rodzina]
Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej - kim jest? [Kariera, rodzina]

Ministrem pracy i polityki społecznej zostanie członek PSL - Władysław Kosiniak-Kamysz ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl; Podpowiadamy jak zorganizować uroczystości. Chcesz wiedzieć jak zorganizować chrzciny? Mówimy jak zorganizować Komunię Św. dla dziecka! Radzimy jak znaleźć prezent dla młodej pary. Sprawdź dział uroczystości! Zobacz, jak świetnie może wyglądać sala na zabawę. Gdzie zorganizować wesele? Jak dobrać catering? Gdzie kupić dekoracje? Jak ubrać się na imprezę? Mówimy jak powinien wyglądać wieczór panieński. Dokąd na wieczór kawalerski? Dowiedz się, jak przygotować się do ślubu. Co podarować ukochanemu na walentynki? Wszystko o uroczystościach. Niezbędnik i poradnik dla organizujących imprezy i uroczystości.  Porady na każdy temat

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.