porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Moda na wiosnę 2013: gdzie kupić modne okulary przeciwsłoneczne?
Moda na wiosnę 2013: gdzie kupić modne okulary przeciwsłoneczne? Modne okulary przeciwsłoneczne na wiosnę i lato są inspirowane modą ...
Korzystne właściwości serwatki. Serwatka - jak wykorzystać jej zbawienny wpływ na skórę? Jak zrobic serwatkę? Jak wykorzystać serwatkę?

Jak zrobić serwatkę? Do czego warto ją stosować?

Serwatka to prawie klarowna ciecz, która powstaje po całkowitym ścięciu krowiego mleka. Jest ona często wylewana, bo niewiele osób wie, że ma ona wiele działań korzystnych dla naszego zdrowia i urody. Jak zrobić serwatkę i dlaczego warto ja stosować?

Serwatka powstaje przy całkowitym ścięciu krowiego mleka. Stanowi ona połowę suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta w oddzielonym od serwatki skrzepie). Serwatki dzielimy na słodkie i kwaśne. Pierwszy rodzaj powstaje przy produkcji serów dojrzewających i podpuszczkowych, drugi - przy robieniu twarogów.

Korzystne działanie serwatki

Serwatka zawiera wiele cennych składników. Znajdziemy w niej dużo cysteiny. Ten aminokwas służy komórkom do produkcji glutationu, który ma działanie odtruwające. W USA serwatka została nawet wpisana do oficjalnego katalogu leków! Serwatka zawiera również cenne sole mineralne oraz witaminy.

Poza tym serwatka jest wspaniała na trawienie. Ten lekkostrawny posiłek poprawia perystaltykę jelit oraz wzbogaca florę bakteryjną naszego układu pokarmowego. Ułatwia wypróżnianie osobom cierpiącym na różnego rodzaju problemy z układem pokarmowym.

Serwatka ma także zastosowanie w kosmetyce, jako że ma korzystne dzianie dla naszej skóry. Kąpiel serwatkowa zamyka pory oraz doskonale nawilża przesuszoną skórę.Działa także oczyszczająco i kojąco.

Serwatka - jak zrobić?

W celu przyrządzenia serwatki potrzebujemy niepasteryzowanego, świeżego mleka. Na początku należy wyparzyć spory garnek, osuszyć i wlać do niego mleko na kwaśne. Kiedy mleko będzie już ukwaszone, trzeba je wstawić na mały ogień i podgrzać, aż dojdzie do ścięcia się kazeiny w mleku, czyli powstania twarogu. Następnie przecedzamy go przez sito z małymi otworami. Powstający ser musi poleżeć w ten sposób przynajmniej kilka godzin – najlepiej pozostawić go na sicie na noc. Na koniec serwatkę przelewamy do słoika lub butelki i wstawiamy do lodówki.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 18.03.2013 17:06
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Marek Kaliszuk?
Kim jest Marek Kaliszuk?

Zanim Marek Kaliszuk trafił do polsatowskiego „Twoja trwarz brzmi znajomo ...

BAZA PORAD
W Mowimyjak.pl Moda i uroda. Tu znajdziesz artykuły, filmy i zdjęcia. Moda, uroda, styl i gwiazdy. Mówimy jakie są najnowsze trendy. Radzimy jak uniknąć stylizacyjnych wpadek. Prezentujemy ekstra ubrania i dodatki. Jakie są modne fryzury, makijaż, diety, przepisy kulinarne. Mamy wiele tematów o kobietach i dla kobiet. Wszystko dla kobiet. Sprawdź najnowsze kolekcje wiosna/lato 2013. W Mowimyjak mamy mnóstwo porad w tematach: moda i styl, zdrowie i uroda, moda i uroda dla dziewczyn, moda i uroda blog, moda i uroda 2013, moda i uroda porady, moda i uroda dla nastolatek, h&m. Porady na każdy temat
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.