porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
O czym mówi ETYKIETA NA WINIE? Jak czytać informacje na butelce wina? Kupujesz wino. Jedno z wielu, które stoją na półce. Skąd ...
żur wielkanocny. Żurek na zakwasie jest o wiele lepszy niż przygotowany z kartonu lub torebki. wielkie żarcie żur

ŻUREK NA ZAKWASIE przepis. Jak zrobić żurek na naturalnym zakwasie?

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę o wyrazistym smaku, ugotuj tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna na chłodne dni. To również tradycyjna potrawa na wielkanocnym stole.

Żurek można ugotować w minutę, wlewając go z kartonu do garnka. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Najlepiej wypróbować 2-3 rodzaje i wybrać ten, który najbardziej będzie odpowiadał naszemu podniebieniu. Walorem zupy jest także to, że jest gotowa w 35 minut.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 30 dag cienkiej kiełbasy 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 butelki zakwasu
  • majeranek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy w dużym garnku wodą, tak by tylko je przykryła. Gotujemy do miękkości. W tym czasie obraną cebulę oraz kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (cebula powinna się zeszklić, a kiełbasa ładnie obsmażyć). Do  miękkich ziemniaków dolewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z cebulą, wsypujemy szczodrze majeranku i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Czas zupę spróbować. Jeśli jest za kwaśna, rozcieńczamy wrzątkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Żurek na domowym zakwasie [PRZEPIS na WIELKANOC] Żurek na domowym zakwasie [PRZEPIS na WIELKANOC]

Dawniej gotowano żur tylko na domowym zakwasie – bo innego nie było. Dziś niewiele gospodyń wie, jak zrobić zakwas – można przecież kupić gotowy w butelce. Podpowiadamy, jak ugotować wielkanocny żur...

Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc

Żur staropolski to tradycyjna potrawa przyrządzana na Wielkanoc. Ta charakterystyczna zupa na bazie zakwasu najczęściej podawana jest z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem. Zaskoczmy naszą rodzinę i...

Jak zrobić KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM? Podajemy smaczny przepis

Z klopsami mamy trochę więcej pracy niż z tradycyjnym schabowym, ale smakują wyśmienicie. Poza tym można zrobić ich więcej i zamrozić.

Aktualizacja: 25.03.2015 11:30
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Michał Szyba?

Mecz o brązowy medal mistrzostw świata w piłce ręcznej w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.