porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić DOMOWE WINO? Z jakich owoców można zrobić wino?
Jak zrobić DOMOWE WINO? Z jakich owoców można zrobić wino? Własna produkcja wina na skalę „domową” nie jest wcale trudna, ...
Jak zrobić w domu konfiturę z żurawiny?Konfitura z żurawiny. Sprawdzony prosty przepis na konfiturę żurawinową

Żurawina - konfitura z żurawiny - jak zrobić?

Konfitura z żurawiny to obowiązkowy słoik w domowej spiżarni. Idealnie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Mówimy, jak zrobić konfiturę z żurawiny.
Żurawina - konfitura z żurawiny - jak zrobić?

konfitura z żurawiny to idealny dodatek do serów, mięs i deserów.

fot.: Photos.com

Jesień to idealny czas na przetwory z żurawiny. Możesz kupić wtedy świeże owoce, które coraz łatwiej dostać zarówno na bazarze, jak i w hipermarketach. Największy wysyp owoców żurawiny przypada na środek jesieni, a świeżymi możemy się cieszyć jeszcze nawet na początku zimy. Żurawina jest idealnym dodatkiem do mięs i deserów. Wystarczy tylko skorzystać z prostego przepisu na konfiturę żurawinową.

Jak zrobić konfiturę z żurawiny? Przepis krok po kroku

Do przygotowania konfitury, najlepsza będzie świeża lub mrożona żurawina. Możesz także namoczyć suszone owoce i skorzystać z nich, jednak najlepsze efekty uzyskuje się ze świeżych, dojrzałych owoców.

Składniki:

  • 500g żurawiny

  • 1/3 szklanki wody

  • 3/4 szklanki cukru

  • skórka i sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Żurawinę dokładnie umyj i pozbądź się niedojrzałych i zepsutych owoców. Wodę wlej do garnka, dosyp cukier, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty syrop. Kiedy uzyska już taką konsystencję, dodaj wszystkie owoce i duś przez kilkanaście minut, dokładnie mieszając co kilka minut. Owoce dość szybko powinny pękać i puszczać soki. W tym czasie zetrzyj skórkę z połowy cytryny, dodaj ją do owoców i wycisnij sok, także z połowy cytryny. Dodaj do garnka. Konfiturę gotuj do momentu, aż odparuje odpowiednia ilość wody i uzyskasz odpowiednią gęstość. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do czasu wystygnięcia. Konfitura z żurawiny idealnie komponuje się ze smakiem mięsa - drobiu, dziczyzny czy pasztetów. Jest także świetnym dodatkiem do ciast i lodów. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Żurawina z jabłkami. Jak zrobić smaczną konfiturę do mięs? Żurawina z jabłkami. Jak zrobić smaczną konfiturę do mięs?

Przepis na pyszną konfiturę z żurawiny z dodatkiem jabłka. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotować w domu sos żurawinowy, który idealnie podkreśli smak mięsa. Mówimy, jak zrobić konfiturę z żurawiny.

MENU na Wielkanoc 2013. Jak zrobić chrzan z żurawinami? MENU na Wielkanoc 2013. Jak zrobić chrzan z żurawinami?

Tradycyjnie wielkanocne mięsa podaje się z sosami. Składnikiem wielu z nich jest tarty chrzan. Jest zdrowy i aromatyczny. Wiele osób jednak szuka przepisów na inny sposób podania chrzanu. Oto przepis...

Aktualizacja: 09.10.2013 15:25
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jakub Struzik, syn Adama Struzika nie żyje. Popełnił samobójstwo?
Jakub Struzik, syn Adama Struzika nie żyje. Popełnił samobójstwo?

Jakub Struzik, 28-letni syn marszałka woj. mazowieckiego Adama Struzika, nie ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.