porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie?
Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie? Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła Lublin. Tym razem ekipa ...
Zupa z żółwia Gessler - przepis - Zupa żółwiowa - sposób przygotowania - Specjalne dania Magdy Gessler - Kuchenne Rewolucje

Zupa z żółwia MAGDY GESSLER PRZEPIS. Zupa żółwiowa - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fałszywa zupa z żółwia? Magda Gessler przypomina dawne smaki. Podajemy PRZEPIS na zupę żółwiową i sposób jej przygotowania. Zupa żółwiowa według Magdy Gessler wbrew pozorom przygotowywana jest nie z żółwia, ale z ozorków. Magda Gessler podała ją w Orient Expressie, prezentowanym w programie "Kuchenne rewolucje".

Zupa żółwiowa Magdy Gessler to przedwojenna zupa z ozorków, udająca zupę z żółwia. Zupy żółwiowej z mięsa żółwia w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler być nie mogło, gdyż te miłe zwierzaki są pod ochroną. Zupa żółwiowa to tak naprawdę zupa bez mięsa zółwia, za to na ozorkach. Gessler ugotowała ją w odcinku Kuchennych Rewolucji kręconym w lubelskiej restauracji Orient- Express. 

Magda Gessler dawne smaki

Przepis na "fałszywą zupę z żółwia" Magda Gessler zaczerpnęła z przedwojennej książki kucharskiej. Przedwojenną recepturę na zupę à la żółwiową podała Lucyna Ćwierciakiewiczowa, która książce "365 obiadów", jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, pochodzącej jeszcze z końca XIX w., podaje przepis na zupę "naśladującą zupę żółwiową" - na główce cielęcej. Magda Gessler proponuje ozorki cielęce.

ZUPA à la żółwiowa 

ZOBACZ >> Magda Gessler w Orient Expressie. "Kuchenne rewolucje" >>

SKŁADNIKI ZUPY ŻÓŁWIOWEJ:

  • 4 ozorki cielęce

  • ½ cielęcej główki

  • 2 l wody

  • cytryna

  • 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina

  • 2 marchwie

  • łyżka masła + łyżka mąki

  • 1 seler

  • 3 liście laurowe + ziele angielskie

  • pieprz i sól

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY ŻÓŁWIOWEJ Z PROGRAMU MAGDY GESSLER

    Magda Gessler poleca w pierwszej kolejności gotować do miękkości w wodzie z włoszczyzną cztery ozorki cielęce i pół główki cielęcej. Do wywaru nalezy dodać gałkę muszkatołową, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

    Następnie z wywaru trzeba wyjąć mięso. Ozorki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Zdjąć mięso z główki. Bulion cielęcy zaprawiać łyżką masła z łyżką mąki, dolać kieliszek madery. Mięso połączyć z zaprawionym bulionem. 

     

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie? Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie?

Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła Lublin. Tym razem ekipa "Kuchennych rewolucji" postanowiła tchnąć nowe życie w restaurację "Orient Express". Ciekawy pomysł na wnętrze przypominające...

Przepisy Magdy GESSLER z programu Kuchenne Rewolucje - jak zrobić KLOPSIKI w sosie koperkowym?

W programie "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszne klopsiki w sosie koperkowym. Sprawdź przepis.

Tajska zupa krewetkowa WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak Magda Gessler udoskonaliła tradycyjną zupę tajską?

Przepisów na tajską zupę krewetkową jest bardzo dużo. Wśród podstawowych składników nie może jednak zabraknąć krewetek, mleczka kokosowego, trawy cytrynowej i soku z limonki. Wśród przypraw, które...

Aktualizacja: 27.10.2012 22:39
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Radosław Piwowarski, reżyser. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Radosław Piwowarski, reżyser. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Radosław Piwowarski to ceniony polski reżyser i scenarzysta. To on ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.