porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie?
Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie? Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła Lublin. Tym razem ekipa ...
Zupa z żółwia Gessler - przepis - Zupa żółwiowa - sposób przygotowania - Specjalne dania Magdy Gessler - Kuchenne Rewolucje

Zupa z żółwia MAGDY GESSLER PRZEPIS. Zupa żółwiowa - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fałszywa zupa z żółwia? Magda Gessler przypomina dawne smaki. Podajemy PRZEPIS na zupę żółwiową i sposób jej przygotowania. Zupa żółwiowa według Magdy Gessler wbrew pozorom przygotowywana jest nie z żółwia, ale z ozorków. Magda Gessler podała ją w Orient Expressie, prezentowanym w programie "Kuchenne rewolucje".

Zupa żółwiowa Magdy Gessler to przedwojenna zupa z ozorków, udająca zupę z żółwia. Zupy żółwiowej z mięsa żółwia w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler być nie mogło, gdyż te miłe zwierzaki są pod ochroną. Zupa żółwiowa to tak naprawdę zupa bez mięsa zółwia, za to na ozorkach. Gessler ugotowała ją w odcinku Kuchennych Rewolucji kręconym w lubelskiej restauracji Orient- Express. 

Magda Gessler dawne smaki

Przepis na "fałszywą zupę z żółwia" Magda Gessler zaczerpnęła z przedwojennej książki kucharskiej. Przedwojenną recepturę na zupę à la żółwiową podała Lucyna Ćwierciakiewiczowa, która książce "365 obiadów", jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, pochodzącej jeszcze z końca XIX w., podaje przepis na zupę "naśladującą zupę żółwiową" - na główce cielęcej. Magda Gessler proponuje ozorki cielęce.

ZUPA à la żółwiowa 

ZOBACZ >> Magda Gessler w Orient Expressie. "Kuchenne rewolucje" >>

SKŁADNIKI ZUPY ŻÓŁWIOWEJ:

  • 4 ozorki cielęce

  • ½ cielęcej główki

  • 2 l wody

  • cytryna

  • 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina

  • 2 marchwie

  • łyżka masła + łyżka mąki

  • 1 seler

  • 3 liście laurowe + ziele angielskie

  • pieprz i sól

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY ŻÓŁWIOWEJ Z PROGRAMU MAGDY GESSLER

    Magda Gessler poleca w pierwszej kolejności gotować do miękkości w wodzie z włoszczyzną cztery ozorki cielęce i pół główki cielęcej. Do wywaru nalezy dodać gałkę muszkatołową, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

    Następnie z wywaru trzeba wyjąć mięso. Ozorki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Zdjąć mięso z główki. Bulion cielęcy zaprawiać łyżką masła z łyżką mąki, dolać kieliszek madery. Mięso połączyć z zaprawionym bulionem. 

     

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym? PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym?

W odcinku "Kuchennych rewolucji" zrealizowanym w Nowym Sączu Magda Gessler uczyła kucharzy restauracji Laboratorium Pizzy piec doskonałą pizzę. Specjalnie dla kulinarnych smakoszy zamieszczamy...

Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie? Jak zrobić TAŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie?

Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła Lublin. Tym razem ekipa "Kuchennych rewolucji" postanowiła tchnąć nowe życie w restaurację "Orient Express". Ciekawy pomysł na wnętrze przypominające...

Dorsz w zielonym sosie A LA MAGDA GESSLER. Jak przygotować pysznego dorsza z KUCHENNYCH REWOLUCJI MAGDY GESSLER? Dorsz w zielonym sosie A LA MAGDA GESSLER. Jak przygotować pysznego dorsza z KUCHENNYCH REWOLUCJI MAGDY GESSLER?

W jednym z odcinków KUCHENNYCH REWOLUCJI, słynna restauratorka i celebrytka, Magda Gessler odwiedziła restaurację o nazwie Fregata. Zobacz, jakie zmiany w menu zaproponowała Magda Gessler i jak...

Aktualizacja: 27.10.2012 22:39
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Leszek Kuzaj - kim jest słynny rajdowiec? [KARIERA, RODZINA]
Leszek Kuzaj - kim jest słynny rajdowiec? [KARIERA, RODZINA]

Leszek Kuzaj to jeden z najlepszych polskich kierowców rajdowych, czterokrotny ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.