porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Beszamel - jak zrobić biały sos do łososia i zapiekanek? Podajemy prosty przepis na sos beszamelowy. Beszamel jest biały sosem, ...
Zupa pieczarkowa z makaronem lub grzankami - zawsze pyszna!

Zupa pieczarkowa. Jak zrobić zupę pieczarkową na rosole?

Najczęściej z rosołu robimy zupę pomidorową - przyda się więc nam odmiana. W kilka minut przygotujemy wspaniałą zupę pieczarkową. Kolejna dobra wiadomość to ta, że danie szybko się przyrządza.

Podstawą zupy pieczarkowej jest esencjonalny rosół ugotowany z 1/2 kg kurczaka i 1/2 kg wołowiny oraz porcji włoszczyzny (powinien się gotować kilka godzin na małym ogniu z 2 listkami laurowymi i 5-6 ziarenkami ziela angielskiego).

Rosół przelewamy przez sito. 30 dag małych pieczarek czyścimy, kroimy i półplasterki, i podsmażamy na oleju z dużą cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki podduszą, wlewamy całość do rosołu i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Podajemy z makaronem lub grzankami.

Ten przepis jest dobrą bazą do uzyskania zupy typu krem. Wystarczy podsmażone pieczarki i cebulę zmiksować, połączyć z doprawionym rosołem, podgotować i całość ponownie zmiksować. Do tak przygotowanej zupy odpowiedniejsze będzą grzanki.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Sezon na truskawki. Jak zrobić chłodnik truskawkowy na miodzie? Sezon na truskawki. Jak zrobić chłodnik truskawkowy na miodzie?

Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?

SZPARAGI. Makaron ze szparagami na biało – SPRAWDZONY PRZEPIS na proste a wykwintne danie!

Szparagi to warzywo chyba najczęściej kojarzone z wykwintną kuchnią – nie bez powodu! Polecamy makaron ze szparagami na biało. Wiosenne przepisy ze szparagami warto wypróbować już teraz...

W kuchni masz tylko makaron i parówki? Przepis na tanie i smaczne danie

W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie. Podpowiemy ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację.

Aktualizacja: 12.01.2012 17:20
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marcin Hycnar - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Marcin Hycnar - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Marcin Hycnar to aktor znany przede wszystkim z ról w ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.