porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić śledzie w oleju?
Jak zrobić śledzie w oleju? Śledzie są smaczne i zdrowe, a ponadto można je przygotowywać ...
Jak przyrządzić wyborną zupę gulaszową z karkówki?

Zupa gulaszowa Magdy Gessler - przepis. Jak zrobić zupę gulaszową?

Zupa gulaszowa Magdy Gessler na wołowej karkówce to prawdziwy hit polskich stołów! Rozgrzeje w chłodny dzień i jest tak sycąca, że wystarczy za cały obiad! Dowiedz się, jak ją zrobić.
Zupa gulaszowa Magdy Gessler - przepis. Jak zrobić zupę gulaszową?

Zupa gulaszowa to typowe danie jednogarnkowe.

fot.: Photos.com

Przepis na swoje popisowe danie polska królowa kuchni podała w książce „Kuchnia moja pasja”  wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).

Składniki:

  • kilogram wołowego schabu karkowego,

  • 3 łyżki smalcu,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku,

  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku,

  • 4 pomidory,

  • 3 upieczone papryki,

  • 4 ziemniaki 

  • łyżeczkę kminku i soli.

Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.

Sposób przygotowania:

A oto jak Magda Gessler radzi się z nimi obchodzić: „Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.”

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Barszcz czerwony WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić barszcz czerwony z przepisu z KUCHENNYCH REWOLUCJI? Barszcz czerwony WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić barszcz czerwony z przepisu z KUCHENNYCH REWOLUCJI?

Podstawą smacznego barszczu czerwonego jest odpowiednio przyrządzony smak z buraków. Przekonali się o tym pracownicy restauracji "Pod Łosiem" w podgorzowskim Wawrowie, której rewolucję robiła Magda...

Cielęcina z beszamelem przepis Magdy Gessler - jak zrobić? Kuchenne rewolucje Cielęcina z beszamelem przepis Magdy Gessler - jak zrobić? Kuchenne rewolucje

Cielęcina z beszamelem według Magdy Gessler - jak przyrządzić to danie, żeby mięso było miękkie i soczyste?  Podajemy przepis, któe zdradziła Magda Gessler w restauracji Ąka w Lublinie, w...

Przepisy Magdy GESSLER z programu Kuchenne Rewolucje - jak zrobić KLOPSIKI w sosie koperkowym?

W programie "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszne klopsiki w sosie koperkowym. Sprawdź przepis.

Aktualizacja: 29.01.2014 14:40
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Karol Dziedzic z The Voice of Poland. Kim jest?
Karol Dziedzic z The Voice of Poland. Kim jest?

Karol Dziedzic to uczestnik show The Voice of Poland. Swoim ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.