porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić spaghetti bolognese? Przepis na włoskie danie dla 4 osób. Spagetti! Któż nie lubi włoskiej kuchni. Jest prosta w przygotowaniu ...
Historia gumy do żucia od starożytności do dziś

Z czego robi się gumę do żucia?

Skład gumy do żucia zmieniał się na przestrzeni tysiącleci...tak, ten rodzaj słodyczy ma tak długą historię! Pierwsze gumy robiono z żywicy, obecnie.... guma do żucia powstaje w wyniku skomplikowanej obróbki ropy naftowej. Z czego dokładnie robi się gumę?

Starożytna guma do żucia

Starożytni Grecy cenili sobie mastyks, oczyszczający zęby i odświeżający oddech środek. Nie produkowali go jednak, a po prostu zbierali – substancja ta to nic innego, niż żywica. Wyciekającą z drzewa Pistacia lentiscus gumową wydzielinę nazywano Łzami Chios. Również w innych częściach świata, od Meksyku po Indonezję, spotykane są rośliny, których żywica nadawała się do żucia.

Guma do żucia z drzewa

Najlepszą z nich jest sączyniec właściwy, piękne drzewo rosnące dziko w gorącym i wilgotnym klimacie panującym w Ameryce Środkowej. W korze pnia, gałęziach, a nawet młodych owocach ukryty jest mlecznobiały sok, zawierający do 50% gumy. Tzw. "chicle", służyła długo do wyrobu prawdziwej gumy do żucia, podobnej do znanej nam. W celu wydobycia soku pień drzewa nacina się, w ciągu zaledwie dwóch-trzech godzin z rośliny wypływa cały możliwy do pozyskania surowiec. Po raz kolejny można wrócić do tej samej rośliny po trzech latach. Nie znaczy to, że pozostaje bezużyteczna – do wykorzystania nadają się jadalne owoce, liście i drewno sączyńca.

Jak przygotowuje się gumę?

Gumę podgrzewa się, miesza ze smakowymi dodatkami, a następnie walcuje i tnie na listki. W XVIII wieku zaczęto handlować ekstraktem pierwotnej gumy. W 1869 roku sposób wytwarzania smakołyku został opatentowany, a pod koniec XIX wieku guma stała się już bardzo podobna do znanej nam obecnie.

Niestety, pozyskiwany w ten sposób naturalny surowiec jest dość drogi, zwłaszcza, że drzewa rosną dziko, a nie na plantacjach. Dziś gumę produkuje się więc z polimerów. Najczęściej używa się polizobutylenu, niezwulkanizowanej syntetycznej gumy. Jednym z dodatków jest polioctan winylu, pozostałe to barwniki, substancje zapachowe i smakowe, w tym cukier. Praktycznie guma do żucia powstaje w wyniku skomplikowanej obróbki ropy naftowej...

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 06.12.2011 12:03
Autor: k
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jerzy Sadowski, kardiochirurg z listy PO - kim jest? co osiągnął?
Jerzy Sadowski, kardiochirurg z listy PO - kim jest? co osiągnął?

Prof. Jerzy sadowski zdecydował się kandydować w wyborach samorządowych z ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.