porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Przepisy na Wielkanoc: pikantna pascha Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana na bazie twarogu z ...
Przepis na mazurka wielkanocnego. Mazurek cytrynowy - jak go zrobić?

Wielkanoc: jak zrobić mazurek cytrynowy? Przepis na mazurek wielkanocny

Wielkanoc to czas mazurków! Mazurek wielkanocny ze świeżych owoców będzie miłą odmianą wśród wielkanocnych smaków. Jedną z takich propozycji może być mazurek cytrynowy. Podajmy prosty przepis na mazurka wielkanocnego.
Wielkanoc: jak zrobić mazurek cytrynowy? Przepis na mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. W tym roku zrób mazurka cytrynowego - podajemy łatwy przepis!

fot.: Photos.com

Wielkanoc nie może się obejść bez mazurka! Tym razem proponujemy wam pyszny mazurek cytrynowy. Wykonanie cytrynowego mazurka wielkanocnego składa się z trzech etapów. Najpierw przygotowujemy owoce, potem kruchy spód, a na końcu ciasto makaronikowe.

Cytryny do mazurka wielkanocnego

Do wykonania mazurka cytrynowego potrzebujemy cztery dokładnie obrane, również z białej skórki cytryny. Owoce kroimy poprzecznie w cieknie plastry, usuwamy pestki. Cytryny układamy na talerzu, posypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.

Ciasto kruche

Ciasto kruche do mazurka wielkanocnego zagniatamy z następujących składników: 20 dkg mąki, 20 dkg tłuszczu, 1 jajko, 4 żółtka (zachowujemy białka i wstawiamy je na razie do lodówki), 10 dkg cukru pudru, 10 dkg zmielonych migdałów i sok z połowy cytryny. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości. ok. 1,5 cm i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obcinając nożem do równego kształtu. Ze ścianek ciasta robimy na placku wałeczki brzegowe.

Ciasto makaronikowe

Ciasto makaronikowe robimy z 40 dkg migdałów, 40 dkg cukru pudru i 5 białek (4 białka zostały z ciasta kruchego, piąte białko dodajemy z kolejnego jaja, a jego żółtko będzie potrzebne na sam koniec). Obrane migdały mielimy (najlepiej blenderem), mieszamy w rondelku z cukrem i pozostawiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy ją z masą migdałową.

Mazurek cytrynowy

Na przygotowanym wcześniej placku kruchego ciasta z wałkami brzegowymi, rozsmarowujemy ½ masy makaronikowej, a na niej układamy ściśle jeden obok drugiego plasterki cytryny. Na owoce nakładamy resztę masy makaronikowej. Całość polewamy sokiem, który puścił z cytryn, wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem pudrem (ok. 10 dkg) i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180 st.).

ZOBACZ TEŻ KONIECZNIE MATERIAŁ WIDEO: Mazurek czekoladowy

Nie ma atmosfery świąt bez dobrego, smacznego ciasta. Udekoruj swój świąteczny stół pysznym czekoladowym mazurkiem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszki manny. SPRAWDZONY PRZEPIS Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszki manny. SPRAWDZONY PRZEPIS

Miodownik świetnie sprawdza się w roli zastępstwa dla wielkanocnego mazurka. A upieczony w okrągłej foremce, z kilkoma warstwami ciasta i masy, wygląda oraz smakuje jak prawdziwy tort. Pachnie...

Przepis na babę wielkanocną - niezawodny [PRZEPISY na WIELKANOC] Przepis na babę wielkanocną - niezawodny [PRZEPISY na WIELKANOC]

Przepisy na Wielkanoc często przechodzą z pokolenia na pokolenie. Upieczenie baby drożdżowej wydaje się wielu osobom trudne. Sięgamy więc do niezawodnych przepisów i dlatego w tym roku na twoim...

Królik w śmietanie - przepis na Wielkanoc Królik w śmietanie - przepis na Wielkanoc

Królik ma wyśmienite mięso, które jest chude, nie uczula, i ma wiele właściwości odżywczych. W supermarketach kupimy bez problemu królicze tuszki. Jak przyrządzić królika na świąteczny lub rodzinny...

Aktualizacja: 18.04.2014 16:58
Autor: CzeM
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ksiądz Adam Boniecki: kim jest, co o nim wiemy?
Ksiądz Adam Boniecki: kim jest, co o nim wiemy?

Ksiądz Adam Boniecki to ważna postać życia społecznego w Polsce ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.