porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak przyrządzić szpinak? Podajemy dobre przepisy
Jak przyrządzić szpinak? Podajemy dobre przepisy Znienawidzony przez dzieci, jest naprawdę wartościowym i smacznym warzywem. Trzeba ...
Czy brytfanna to naczynie do pieczenia gęsi? W czym upiec gęś?

W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?

Gęś jest ptakiem hodowlanym, jednak w kulinariach jest zaliczana do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszyła się dobrym zdrowiem (i nas smacznym mięsem), potrzebuje wybiegu. W jakim naczyniu najlepiej upiec doskonałe mięso gęsi - czy nadaje się do tego brytfanna? Sprawdź.
W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?

Gęś najlepiej piec w żeliwnej brytfannie, która nagrzewa się równomiernie.

fot.: Flickr.com/Edsel L

Brytfanna, gęsiarka - jakie powinno być naczynie do pieczenia gęsi?

Gęś dobrze jest upiec w specjalnej żeliwnej brytfannie. Naczynie to nagrzewa się powoli i równomiernie. Dzięki temu utrzymuje stałą temperaturę i nasza gęś dobrze się upiecze, mięso się nie wysuszy i będzie odpowiednio chrupiące z wierzchu.

Żeliwna brytfanna do pieczenia gęsi powinna mieć pokrywę. Chodzi o to, aby zatrzymać aromat i odpowiednią wilgotność mięsa. Zanim ułożymy gęś w brytfannie, należy posmarować dno i boki naczynia masłem i podgrzać brytfannę w piekarniku. Gęś wkładamy do gorącego naczynia i dopiero do piekarnika ustawionego na maksymalną temperaturę. Gdy minie pół godziny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.

Jak długo piec gęś?

Gęś musi piec się tyle czasu, ile waży - na każdy kilogram przeznaczamy jedną godzinę pieczenia.

Ile kosztuje mięso z gęsi? Gdzie je kupić?

Gęś to wydatek ok. 50-60 zł. Najlepiej zamówić ją w znanym nam sklepie mięsnym, a nie szukać na bazarkach i w supermarketach.

Przepis na czosnkową gęś:

Składniki: pieprz, majeranek, czosnek, 1 kg jabłek oraz gęś.

Sposób przygotowania: namaczamy gęś w solance (woda i 3-4 garście soli), nacieramy pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Gęsią tuszkę wypychamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki. Wstawić do piekarnika i podlewać co jakiś czas wytopionym tłuszczem i sosem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Domowy żurek na zakwasie. Jak zrobić?

Żurek to nie tylko pyszna zupa, ale też tradycyjna potrwa na polskim stole. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw...

Jak w 15 minut zrobić pyszną przekąskę z bakłażanów?

Czy znasz najprostszy przepis na bakłażany, jaki można sobie wyobrazić? Pozwala przygotować w ciągu kwadransa smaczną i efektowną przystawkę. Bakłażany są do tego bardzo zdrowe, warto więc mieć taki...

Jak uratować przesolone danie Jak uratować przesolone danie

Przesoliłaś potrawę? Nie musisz od razu całego dania wyrzucać do kosza na śmieci! Są sposoby, dzięki którym bez wstydu będziesz mogła podać domownikom pyszny obiad.

Aktualizacja: 16.06.2013 08:45
Autor: EW
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Robert Urbanek – kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Robert Urbanek – kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Sensacja na Mistrzostwach Europy w lekkoatletyce w Zurychu! Nie Piotr ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.