porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PROSTY PRZEPIS. Zrób sam domowe musli
PROSTY PRZEPIS. Zrób sam domowe musli Znane z doskonałych wartości odżywczych musli przepisywane było kiedyś na ...
Czysta kuchenka to nie problem - ale jak to zrobić, by jej nie porysować CERAMIKI i INDUKCJI?

W jaki sposób i czym czyścić płyty ceramiczne i indukcyjne?

Płyty kuchenne na szkle - zwłaszcza ceramiczne i indukcyjne - wymagają codziennego czyszczenia, które zwykle ogranicza się do przetarcia ich powierzchni miękką, wilgotną ściereczką. Jeśli jednak coś na nie wykipi – ciecz trzeba usunąć bardzo szybko, by się nie przypaliła. Czym i jak to zrobić, by nie porysować i nie zniszczyć płyty?

Prewencja - chroń przed zabrudzeniem

Przede wszystkim trzeba starać się, by w trakcie gotowania nic na płytę nie wykipiało. To jest możliwe i nie jest ani trudne, ani kłopotliwe. Każda płyta ma jasną kreską zaznaczone pole grzejne, które grzeje z wybraną przez nas mocą wyrażona cyfrą od 1 do 9. Moc ta jest wyświetlana obok sterownika odnoszącego się do konkretnego pola grzejnego. Jeśli na początku dopilnujemy, by moc pola grzejnego była dobrana do zawartości garnka (tak, by potrawa się spokojnie gotowała – na wodzie widać delikatne bąbelki powietrza), to możemy się nie obawiać, że coś wykipi.

Gdy kipi - szybka reakcja

Jeżeli wykipi czysta woda, nie ma tragedii, gorzej - gdy jest "gęsta", czyli jest zupą, sosem, mlekiem, wodą, w której gotuje się makaron, ryż albo kasza. Wówczas nie dość, że pryska, to jeszcze się przypala. Nasza reakcja musi być zdecydowana i szybka w obu przypadkach, bo ciecz bardzo szybko podcieknie pod garnek i rozpryskując się, może poparzyć osoby stojące blisko kuchenki. Z płytą indukcyjną większego kłopotu nie ma, bo niedługo po wyłączeniu pole jest zimne. Trudniej zapanować nad płytą ceramiczną. Ona po wyłączeniu jest tak samo gorąca, jak była pod garnkiem. I na tyle długo, że wylana ciecz - jeśli jej nie zbierzemy - przypali się. Co robić? Trzeba zamienić się prawie w połykacza ognia. Bo tak: pole grzejne jest gorące, ciecz się przypala i zaczyna wydzielać przykry swąd, nie da się rzucić ścierki na płytę, by ciecz w nią wsiąkła, bo przypali się (lub spali) wszystko razem.

OD TERAZ LICZY SIĘ CZAS I TEMPO. Najpierw wyłączamy płytę, odstawiamy garnek na bok i staramy się zebrać rozlaną ciecz. Używamy lekko wilgotnej ściereczki (szybciej nasiąka) i zbieramy ciecz, ledwie muskając pola grzejnego. Czynność trzeba powtarzać dopóty, dopóki nie zbierzemy wszystkich zanieczyszczeń. Następnie trzeba wyczyścić garnek, z którego kipiało. Robimy to tak, jak czyści się zacieki po wodzie (uważamy - garnek jest gorący!). Nie ma potrzeby przelewania zawartości do innego, jeśli pod ten myty ciecz nie podciekła i nie zaczęła się przypalać. Stawiamy garnek z powrotem na polu grzejnym i spokojnie gotujemy obiad dalej.

Przypalone wymaga uwagi

Do usunięcia przypalonych zabrudzeń najlepszy jest specjalny skrobak, który przypomina szpachelkę. Producenci dołączają go do każdej płyty, można też kupić go w sklepach. Przypalenia trzeba dokładnie zeskrobać, gdy płyta wystygnie, a następnie usunąć resztki, zbierając je miękką ściereczką. Na koniec trzeba płytę umyć.

Codzienne mycie - czym i jak?

Do codziennej pielęgnacji płyt ceramicznych i indukcyjnych należy używać specjalnych środków czyszczących przeznaczonych do tego rodzaju urządzeń. Oczywiście dobry będzie każdy środek czyszczący niezawierający ściernych składników, ale te specjalistyczne skuteczniej rozpuszczają zanieczyszczenia (czasem nawet nie trzeba używać skrobaka), nie pienią się, łatwo je usunąć, po ich użyciu nie trzeba płyty dodatkowo spłukiwać wodą, nie zostawiają zacieków na płycie grzejnej i sprawiają, że zanieczyszczenia trudniej przywierają do szkła.

Niewielką ilość środka czyszczącego należy wylać na płytę, rozpowadzić go ściereczką po całej powierzchni i zostawić na kilka chwil (nie może zaschnąć na płycie), a potem zbierać takimi ruchami, jakbyśmy polerowali płytę. Ściereczkę co jakiś czas płuczemy w czystej wodzie, dokładnie odciskamy i czyścimy płytę, aż dokładnie zbierzemy z jej powierzchni środek czyszczący. Na koniec przecieramy płytę czystą, wilgotną ściereczką (na jej powierzchni nie powinny zostać zacieki po wodzie).

Nie bez powodu ten śródtytuł zaczyna się od zdania: "Do codziennej pielęgnacji płyt ceramicznych i indukcyjnych". Każdy kto ma w domu tego typu urządzenie powinien wyrobić w sobie nawyk czyszczenia płyty po każdym użyciu. Nawet kilka razy dziennie. Nie chodzi tu wcale o jakieś wydumane zabiegi - po prostu warto i trzeba przecierać je po zdjęciu garnka i wystygnięciu. Nawet jeśli nic nie wikipiało - ślady na płycie pozostają choćby po parze wodnej jaka się wydobywa z garnka lub postawionego blisko niej czajnika. Nie ma sensu dodawanie sobie pracy i kłopotu w postaci konieczności usuwania starych, brzydkich i niemiło pachnących zabrudzeń lub przypaleń. W przeciwieństwie do gazowych (nawet tych na szkle) płyty ceramiczne i indukcyjne nie tolerują brudu. Jeśli nie dbamy o nie tak, jak trzeba, one nie pracują tak, jak powinny.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 13.03.2012 15:17
Autor: Kadłubek
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
David Gaboriaud – kim jest? Co osiągnął?
David Gaboriaud – kim jest? Co osiągnął?

David Gaboriaud jest jednym z najbardziej znanych kucharzy młodego pokolenia ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.