porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Danie z frytkownicy: NUGGETY z KURCZAKA – sprawdzony przepis
Danie z frytkownicy: NUGGETY z KURCZAKA – sprawdzony przepis Nuggety – nuggets – to szybkie danie prosto z USA. ...
Nowe smaki w naszej kuchni. Topinambur, jarmuż, pasternak – z czym to się je?

Topinambur, jarmuż, pasternak – jesienne warzywa mało znane. Z czym to się je?

Wśród miłośników gotowania rośnie zainteresowanie warzywami niegdyś popularnymi, a dziś prawie zapomnianymi. Jest ich wiele: jarmuż, pasternak, topinambur, skorzonera, kardy... Co warto o nich wiedzieć?
Topinambur, jarmuż, pasternak – jesienne warzywa mało znane. Z czym to się je?

Topinambur (na zdjęciu), jarmuż, pasternak – jak je przyrządzać, jak je jeść?

fot.: Galwaygirl/Creative Commons, 3.0

Topinambur – z czym to się je?

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, do Polski trafił już w XVII stuleciu. Część nadziemna to żółte kwiaty kwitnące późnym latem i jesienią, przypominające małe słoneczniki.

Część jadalna topinambura to bulwy o rozmaitych kształtach: przypominające imbir, jajowate, zbliżone do walca lub gruszki. Miąższ jest białawy lub kremowo-żółty.

>>> Czy topinambur jest prosty w uprawie? [KLIKNIJ!]

Bulwy topinambura przyrządza się podobnie jak ziemniaki. Można je gotować, zapiekać, dusić, zrobić z nich frytki, dodać do sałatki. Są słodsze od ziemniaków, lekko orzechowe w smaku.

O wartości topinambura stanowi zawartość inuliny, która jest wielocukrem cennym dla diabetyków, gdyż obniża poziom glukozy we krwi. Bulwy topinambura zawierają także białko, błonnik, potas i żelazo.  Topinambur nie zawiera skrobii.

Jarmuż – z czym to się je?

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest to roślina ozdobna i jadalna, jadana w Europie już w starożytności.

Jarmuż jest bogaty w magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo, błonnik. Zawiera witaminy: E, B1, B2, B6, E. Ułatwia przemianę materii. 

Zaletą jarmużu jest niska kaliroczność – warzywo zawiera 29 kcal na 100 g warzywa.

Jarmuż zbiera się go dopiero po przymrozkach, liście jarmużu tracą wtedy goryczkę.

Pasternak – z czym to się je?

Pasternak to mięsisty, słodki korzeń, podobny jest z wyglądu do pietruszki. Popularny w kuchni brytyjskiej.

Pasternak zawiera witaminę C, kwas foliowy, magnez, białko i skrobię.

Ma specyficzny, słodki, orzechowy smak i miękką konsystencję.

Pasternaku nie należy gotować go zbyt długo. Młody pasternak można jeść na surowo w postaci surówki, starszy podawać duszony albo w postaci puree lub zupy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Sałatka na ciepło z jarmużem - podajemy dobry przepis Sałatka na ciepło z jarmużem - podajemy dobry przepis

Sałatka na ciepło to idealny dodatek to zimowych dań z czerwonego mięsa. Dzięki jarmużowi nie jest nudna, ma ciekawy smak i zaskoczy twoich gości. Jak zrobić sałatkę na ciepło z jarmużem?

Jarmuż. Poznaj przepis na przystawkę z jarmużu z kiełbasą chorizo Jarmuż. Poznaj przepis na przystawkę z jarmużu z kiełbasą chorizo

Jarmuż to trochę zapomniane warzywo. Warto je przypomnieć i na stałe wprowadzić do diety, nie tylko jako element dekoracyjny. Co można zrobić z jarmużu? Na przykład przystawkę, łącząc go z kiełbasą...

Jak przygotować MAŁO POPULARNE WARZYWA w ciekawy i smaczny sposób?

Współczesna kuchnia bazuje na produktach z całego świata. Dlatego nie dziwią na nas dania z awokado, bakłażanem czy imbirem podawane na niedzielny obiad. Jednak zaskoczymy każdego gościa...

Aktualizacja: 15.10.2013 14:55
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Samuel Pereira - kim jest? [POCHODZENIE, RODZINA, KARIERA]
Samuel Pereira - kim jest? [POCHODZENIE, RODZINA, KARIERA]

Samuel Rodrigo Pereira jest prawicowym dziennikarzem i publicystą związanym z ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.