porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Sezon na gruszki. Podajemy łatwy przepis na wykwintne ciasto gruszkowe
Sezon na gruszki. Podajemy łatwy przepis na wykwintne ciasto gruszkowe Gruszki to bogate źródło fosforu, wapnia, sodu, magnezu i błonnika. ...
Co to jest tahini? Jak to przygotować? Do czego używać?

Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać?

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga czterech tysięcy lat wstecz i ciężko przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahini przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini?
Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać?
Tahini jest bardzo łatwe do zrobienia i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw fot.: Photos.com

Tahini - co to jest?

Tahini jest pastą zrobioną ze zmielonych nasion sezamu. W kuchniach Bliskiego Wschodu ziarna są lekko podprażane, co dodaje paście intensywniejszego aromatu. W Azji Wschodniej z kolei tahini robi się z niełuskanych nasion sezamu, co powoduje, że pasta jest bardziej gorzka. Pierwsze wzmianki o sezamowej paście pojawiły się u Herodota, już cztery tysiące lat temu. Wieści o sezamowej paście pochodziły znad Tygrysu i Eufratu.
Wraz ze zmieniającą się szerokością geograficzną, gdzie zapewne niezależnie od siebie wymyślano różne warianty pasty, znajdowała ona zupełnie różne zastosowania. W kuchni arabskiej i greckiej jest używana jako dip, składnik hummusu czy chałwy. Tahini jest jednym z najważniejszych składników kuchni syczuańskiej, np. dan dan noodles. Azjatyckim wariantem hummusu jest baba ganoush - dip którego głównym składnikiem jest właśnie sezam, oraz pieczony bakłażan.

Przepis na tahini (wersja bardziej bliskowschodnia)

Składniki:

  • 10 czubatych łyżek nasion sezamu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki oleju sezamowego 

 

Sposób przygotowania:

Upraż na patelni 10 czubatych łyżek ziaren sezamu - wsyp je na suchą, rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, ogrzewaj, aż lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Jednak uważaj, by ich nie przypalić, bo staną się niejadalne. Przesyp do miseczki, ostudź. Wsyp do malaksera, i stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju sezamowego, zmiksuj na jednolitą masę.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
AZJATYCKIE SOSY - ciemny sos sojowy, sos rybny i sos mandarynkowy. Do jakich dań pasują azjatyckie sosy?

Najbardziej znane sosy azjatyckie to ciemny sos sojowy, sos rybny i sos mandarynkowy. Sosy te mają oryginalny smak, bo w kuchni azjatyckiej liczy się umiar, ale także dobrze dobrane do siebie smaki....

Jak przygotować greckie pierogi? Jak zrobić pieczone pierożki z serem feta? Jak przygotować greckie pierogi? Jak zrobić pieczone pierożki z serem feta?

Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po...

Jak przygotować DOBRY HUMMUS?

Hummus, tak popularny w Izraelu i krajach arabskich, można prosto i szybko przygotować w domu. Mówimy, jak zrobić dobry hummus. PRZECZYTAJ

Aktualizacja: 22.08.2012 13:20
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Julia Hartwig - kim jest?
Julia Hartwig - kim jest?

Julia Hartwig jest poetką, tłumaczką i eseistką. Została laureatką Nagrody ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.