porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Sezon na gruszki. Podajemy łatwy przepis na wykwintne ciasto gruszkowe
Sezon na gruszki. Podajemy łatwy przepis na wykwintne ciasto gruszkowe Gruszki to bogate źródło fosforu, wapnia, sodu, magnezu i błonnika. ...
Co to jest tahini? Jak to przygotować? Do czego używać?

Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać?

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga czterech tysięcy lat wstecz i ciężko przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahini przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini?
Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać?
Tahini jest bardzo łatwe do zrobienia i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw fot.: Photos.com

Tahini - co to jest?

Tahini jest pastą zrobioną ze zmielonych nasion sezamu. W kuchniach Bliskiego Wschodu ziarna są lekko podprażane, co dodaje paście intensywniejszego aromatu. W Azji Wschodniej z kolei tahini robi się z niełuskanych nasion sezamu, co powoduje, że pasta jest bardziej gorzka. Pierwsze wzmianki o sezamowej paście pojawiły się u Herodota, już cztery tysiące lat temu. Wieści o sezamowej paście pochodziły znad Tygrysu i Eufratu.
Wraz ze zmieniającą się szerokością geograficzną, gdzie zapewne niezależnie od siebie wymyślano różne warianty pasty, znajdowała ona zupełnie różne zastosowania. W kuchni arabskiej i greckiej jest używana jako dip, składnik hummusu czy chałwy. Tahini jest jednym z najważniejszych składników kuchni syczuańskiej, np. dan dan noodles. Azjatyckim wariantem hummusu jest baba ganoush - dip którego głównym składnikiem jest właśnie sezam, oraz pieczony bakłażan.

Przepis na tahini (wersja bardziej bliskowschodnia)

Składniki:

  • 10 czubatych łyżek nasion sezamu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki oleju sezamowego 

 

Sposób przygotowania:

Upraż na patelni 10 czubatych łyżek ziaren sezamu - wsyp je na suchą, rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, ogrzewaj, aż lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Jednak uważaj, by ich nie przypalić, bo staną się niejadalne. Przesyp do miseczki, ostudź. Wsyp do malaksera, i stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju sezamowego, zmiksuj na jednolitą masę.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić sezamki? Podajemy sprawdzony przepis! Jak zrobić sezamki? Podajemy sprawdzony przepis!

Któż nie lubi sezamek?! Okazuje się, że ten smakołyk można zrobić samemu w domu. Przygotowanie nie trwa długo i jest bardzo tanie. Żeby zrobić sezamki - potrzebujemy tylko trochę cukru i nasion...

Co to jest CURRY? Do czego dodawać curry?

Curry w Indiach to sposób przygotowania potrawy. W Polsce curry zazwyczaj oznacza mieszankę przypraw, którą znajdziemy w każdym sklepie. jakie przyprawy tworzą curry? Jakie są rodzaje curry? Do czego...

Hit imprezy, czyli jak zrobić hummus?

Hummus to pochodząca z Libanu potrawa. Jest ona bardzo popularna na Bliskim Wschodzie szczególnie w krajach arabskich, ale również w kuchni żydowskiej. W Polsce jest też coraz więcej osób, które go...

Aktualizacja: 22.08.2012 13:20
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Kei Nishikori, odkrycie US Open?

Tegoroczny wielkoszlemowy US Open obfitował w wiele niespodzianek. Jednak najwięcej ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.