porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Makaron inaczej - suflet ze spaghetti
Makaron inaczej - suflet ze spaghetti Ważna jest kolejność dodawania składników. Z serem i żółtkami sosu ...

Słodka historia czekolady: co wiesz o DNIU CZEKOLADY? (12 kwietnia)

  • ZOBACZ ZDJĘCIA
Słodka historia czekolady: co wiesz o DNIU CZEKOLADY? (12 kwietnia)

Tabliczka czekolady

fot.: MURATOR
Słodka, gorzka, deserowa, a może mleczna, biała, nadziewana? Na sam dźwięk tych słów robi się przyjemnie… Poznaj słodką historię czekolady.

Dawno, dawno temu...

Zaczęło się 2500 lat temu w Meksyku. Jako pierwsi poznali  smak czekolady Indianie. Starożytne plemiona Olmeków, prowadząc częściowo koczowniczy tryb życia, natrafili na nasiona kakaowca. To oni odkryli ich wspaniały aromat. Zaraz po Olmekach byli Majowie, którzy wpadli na pomysł prażenia i mielenia nasion, a następnie przygotowywania z nich napoju. Taka czekolada przeznaczona była tylko dla osób najbogatszych - serwowana jako rarytas na uroczystościach takich jak pogrzeby czy śluby. Aztekowie uważali, że jest to „nektar bogów” - pił ją nawet władca Mantezum. Popularność nasion kakaowca wciąż rosła. W pewnym momencie ziarna stały się środkiem płatniczym - można było nimi zapłacić za towary i usługi.

Czekolada w Europie

Na stary kontynent czekolada trafiła bardzo późno. Przywiózł ją najprawdopodobniej w XVI wieku Hernan Cortez. Cortez w 1519-1524 r. podbił terytorium Azteków, wykradając im ziarna kakaowca. Słodka czekolada najpierw pojawiła się w Hiszpanii, a następnie w Holandii. W XVII wieku Holendrzy przenieśli sadzonki kakaowca do Afryki. Dzięki taniej sile roboczej uprawy przyniosły ogromne korzyści. Niedługo potem czekolada trafiła na wszystkie europejskie salony.

Sprzeciw Kościoła

W XVII wieku władze kościelne w Hiszpanii postanowiły zabronić picia czekolady. Grożąc ekskomuniką, sam biskup wywiesił kartkę z kategorycznym zakazem spożywania tego pobudzającego napoju podczas mszy. Biskup został jednak bardzo szybko otruty, a zakaz zniesiony.

Czekolada w Polsce

Do Polski czekolada trafiła dopiero w XVIII wieku sprowadzona przez Augusta II Mocnego. Na początku XIX wieku Polacy mogli spróbować pitnej czekolady wyprodukowanej przez Ernesta Karola Wedla.

Dzień Czekolady

Miłośnicy czekoady mają obecnie swój Dzień Czekolady, który przypada na 12 kwietnia.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Babeczki z dynią i czekoladą - sprawdzony przepis Babeczki z dynią i czekoladą - sprawdzony przepis

Nie wiesz co można zdobić z dyni? Upiecz babeczki z dynią i czekoladą. Te babeczki udają się zawsze, pięknie pachną i są przepyszne. Wykonanie jest bardzo proste.

Fondant czekoladowy według Magdy Gessler PRZEPIS Fondant czekoladowy według Magdy Gessler PRZEPIS

Na fondant czekoladowy znajdziemy setki przepisów. A jak robi go mistrzyni cukiernictwa Magda Gessler? Przepis jest prosty i wyśmienity. Palce lizać!

Jak zrobić fondant czekoladowy? Prosty przepis na czekoladowy deser Jak zrobić fondant czekoladowy? Prosty przepis na czekoladowy deser

Ten deser spełni oczekiwania każdego łasucha. Czekolada wypływająca z ciastka to niebo w gębie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam.

Aktualizacja: 13.04.2015 08:07
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Monika Goździalska - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Monika Goździalska - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Uczestniczka Masterchefa, matka dwójki dzieci i dziewczyna Playboy'a. Kim ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.