porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić znakomitego pstrąga z grilla?
Jak zrobić znakomitego pstrąga z grilla? Na rybę warto wybrać się do niepozornej tawerny przy plaży. ...
Podajemy przepis na przecier pomidorowy

Sezon na pomidory. Jak szybko zrobić PRZECIER POMIDOROWY?

Gdy zaczyna się sezon na pomidory, to zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro szczególnie przepadają za nią dzieci. Jednak tradycyjne przecieranie pomidorów nie należy do ulubionych czynności. Jak w pół godziny zrobić przecier z pomidorów?
Sezon na pomidory. Jak szybko zrobić PRZECIER POMIDOROWY?
fot.: Jacek Kucharczyk

Na przecier pomidorowy nadają się wszystkie gatunki 

Nieco inny jest przecier pomidorowy na zupę sezonową, od tego szykowanego do słoików na sezon zimowy. Oczywiście, w obu przypadkach najlepsze do przecierów są pomidory gruntowe. Są smaczniejsze, bardziej mięsiste, mają bardziej wartościową skórę i nie przeszkadza, że jest ona twardsza, i mają więcej pestek. Można tylko ubolewać, że jest coraz mniej gatunków pomidorów, które w ogródkach hodowały nasze babcie, a zastępują je te bardziej wydajne, ładniejsze, ale też i bardziej wodniste. Mięsisty pomidor musi odpowiedni czas dojrzewać na słońcu, co się producentom nie opłaca, dlatego przez Polaków ulubiony pomidor malinowy hodowany tradycyjnie, należy dzisiaj do najdroższych, a z takich również nie opłaca się przecież robić przecierów.

Przecier w pół godziny - JAK ZROBIĆ

Niezależnie od tego, z jakich pomidorów przyjdzie nam robić przecier, najważniejszy w tym przedsięwzięciu jest blender i siatkowe, tradycyjne sitko.

Do garnka lejemy trochę wody na dno (gdy pomidory okażą się mięsiste, trzeba będzie później trochę dolać).
Kroimy pomidory. Im cząstki będą mniejsze, tym szybciej się rozgotują i puszczą sok. Pomidorów nie trzeba gotować zbyt długo. Wystarczy 20 minut intensywnego gotowania. Im będziemy krócej gotować, tym pomidory zachowają więcej wartości odżywczych. Jeżeli przygotowujemy przecier do słoików, musi on być zdecydowanie gęstszy niż do zupy przygotowanej od razu. Rozgotowane pomidory rozbijamy blenderem. Zazwyczaj zmieli on niemal całkowicie skórę i dzięki temu przecieranie przez sitko trwa chwilę i nie jest męczące. Przekonacie się, że szybko w sitku pozostaną wyłącznie pestki, bez żadnych pomidorowych „odpadów”, czyli jest to również metoda wydajna.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przecier pomidorowy na zimę – jak go zrobić? SPRAWDZONY PRZEPIS Przecier pomidorowy na zimę – jak go zrobić? SPRAWDZONY PRZEPIS

Przetwory z pomidorów pozwolą przypomnieć sobie smak lata i wzbogacą swoim smakiem potrawy. Ponadto domowy przecier pomidorowy różni się smakiem od sklepowego koncentratu i nie zawiera zbędnych...

Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? PRZEPIS Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? PRZEPIS

Zupa pomidorowa jak ze świeżych pomidorów w środku zimy. Tak! Pod warunkiem, że samemu przygotujesz przecier pomidorowy z dobrych mięsistych pomidorów. Sierpień to idealny czas, aby się do tego...

Jak zrobić oryginalne POWIDŁA ŚLIWKOWE? Podajemy dobry przepisy

Powidła są przetworami lubianymi i często przygotowanymi. Choć proces technologiczny jest dość czasochłonny to przepis, który podajemy jest prosty i pozwoli każdemu nawet niedoświadczonemu kucharzowi...

Aktualizacja: 14.06.2012 11:28
Autor: CzeM
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim był Janusz Kondratowicz? Zmarł autor wielu niezapomnianych przebojów

W wieku 74 lat zmarł Janusz Kondratowicz - poeta, satyryk, dziennikarz ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.