porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Sezon na śliwki. Jak zrobić powidła ze śliwek węgierek?
Sezon na śliwki. Jak zrobić powidła ze śliwek węgierek? Babcine powidła przygotowywane z śliwek węgierek są niezastąpionym dodatkiem do ...
Poznaj najpopularniejsze odmiany papryki. Na na jakich pięć gatunków się dzieli się papryka, skąd przybyła do Europy?

Sezon na paprykę. Jakie są gatunki papryki, do czego się nadają poszczególne rodzaje papryki?

Europejska historia papryki rozpoczęła się wraz z odkryciem zachodniej części Indii przez Krzysztofa Kolumba. Mnogość jej odmian i ich smaków gwarantuje to, że doskonale smakuje podawana na surowo, duszona, pieczona, gotowana i grillowana. 

Papryka jest królową kuchni węgierskiej – bo kto wyobraża sobie leczo lub gulasz bez niej? Używa się ją też do przygotowania marynat, konserw czy mrożonek. Papryki dzielą się na pięć podstawowych gatunków: anuum (roczne), baccatum (jagodowe), chinense (pochodzące z Chin), frutescens (owocowe) i pubescens (omszone). Ostre owoce papryki nazywane są chili (lub chilli).

Najczęściej spotykane odmiany papryki

  • Anaheim – ostra, barwa od czerwonej po jasnozieloną, cienka skórka. Do zup, gulaszu, mrożenia i marynowania.

  • Banana – słodka. Do sałatek, makaronów i pieczenia mięs. Może być mrożona.

  • Bell – najpopularniejsza słodka papryka, może być żółta, pomarańczowa, zielona, brązowa lub czerwona. Idealna na leczo, stosowana też do sałatek, makaronów, faszerowania mięsem i pieczenia. Może być mrożona.

  • Cascabel – szczególnie ostra, odmiana chili. Idealna do suszenia.

  • Cayenne – ostra, długa, produkuje się z niej pieprz cayenne. Kolory od zielonego do jasnoczerwonego. Używana w postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów, sproszkowana - jako przyprawa.

  • Cherry – słodka, okrągła, jasnoczerwona. Do sałatek i marmolad, wykorzystywana też jako dekoracja.

  • Chilaca – ostra, długa, o czekoladowo-czarnym kolorze. Stosowana do ozdabiania potraw (jako krazki), bywa też faszerowana. Komponuje się z owocami morza, grzybami i daniami z fasoli.

  • Chiltepin – ostra, niewielka i okrągła, przypomina wiśnie. Do sosów, zup i dań z fasolą. Może być marynowana.

  • Cubanelle – słodka, jasnozielona lub czerwona. Do mrożenia i pieczenia, sałatek, sals i makoronów.

  • Datil – wydłużona i pomarszczona, kolor od żółtego od zielonożółtego. Ostra, stosowana głównie do pysznych sosów. Wykorzystywana w postaci niedojrzałej, gdy dojrzeje, nadaje się do jedzenia tylko przez kilka dni.

  • De Arbol – ostra papryka, używana głównie do suszenia. O kolorze ciemnoczerwonym do brązowego. Mniejsza i nie tak ostra jak cayenne.

  • Fresno – ostra, podobna do jalapeno, jednak nieco ostrzejsza w smaku. Barwa zielona do czerwonej.

  • Habanero – okrągła, intensywnie czerwona, żółta lub pomarańczowa. Jej owoce należą do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku ze wszystkich znanych papryk.

  • Jalapeno – bardzo ostra, dojrzałe są dużo słodsze od niedojrzałych. Bywają duszone w piecach, są wtedy ostrzejsze w smaku i nazywane chipotle.

  • Mirasol – ostra, doskonała do suszenia, może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę. Czerwona, idealna do sosów, zup i gulaszy.

  • Peperoncini – maleńka czerwona, ostra i słodka papryczka w jednym. Robi się z nią sosy, gulasze, potrawy z mięsa, curry, ogólnie - dania wymagające ostrzejszego smaku.

  • Pimento – słodka, czerwona, wykorzystywana głównie do marynat i nadziewania nią oliwek. Dużo bardziej aromatyczna niż papryki innych odmian.

  • Poblano – ciemnozielone papryczki, bogate w witaminę C. Po suszeniu stają się ciemnobrązowe i okreslane mulato, po namoczeniu czerwone i nazywane ancho.

  • Rocoto – ostra czerwona papryka, mityczny owoc, pamiętający jeszcze czasy Inków. Doskonała na wrzody, problemy gastryczne, trawienie. Świetna do ryb.

  • Santa Fe Grande – papryka ostra. Najlepsza jest niedojrzała, o żółtej barwie i delikatnym cytrynowym smaku (dojrzała jest już czerwona).

  • Scotch Bonnet – ostra, żółta lub pomarańczowa. Równie pikantna jak Habanero i mylona z nią - z tym, że Scotch Bonnet jest zakrzywiona, a Habanero - prosta.

  • Serrano – ostra, z orzeźwiającym cytrusowym aromatem, czerwona lub zielona. Do guacamole, sals, świeżych sałatek i potraw pieczonych, z owoców morza i jajek. Marynowane są sprzedawane w puszkach, ale najczęściej Serrano spożywana jest na surowo.

  • Tabasco – ostra, czerwona, jedna z odmian papryki chili (owocowej). Wykorzystywana w produkcji przyprawy tabasco.

  • Tomato – słodka papryka „pomidorowa”, o czerwonej barwie. Wykorzystywana w produkcji tradycyjnej paprykowej przyprawy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PRZYPRAWY - co o nich wiesz? Skąd pochodzą przyprawy?

Wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Gdyby konkwistadorzy nie zapytali kucharza Montezumy o skład ulubionego napoju władcy, wanilia byłaby dziś znana tylko botanikom. Niektóre przyprawy swego...

KUCHNIA TUNEZYJSKA jest pełna orientalnych smaków. Jakie są NAJLEPSZE DANIA kuchni tunezyjskiej?

Kuchnia tunezyjska, mimo że Tunezja jest niewielkim krajem, jest bardzo zróżnicowa. Na królujące w kuchni tunezyjskiej smaki wpływ miały zarówno kraje arabskie jak i Francja czy Włochy. Kuchnia...

Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki? Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki?

Papryka to bardzo smaczne i aromatyczne warzywo, z którego można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę. Jest twarda, a jednocześnie bardzo chrupka i świeża, dlatego doskonale nadaje się do...

Aktualizacja: 01.10.2012 14:16
Autor: Aw
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marysia Sokołowska - kim jest? [KONTROWERSYJNE POGLĄDY]
Marysia Sokołowska - kim jest? [KONTROWERSYJNE POGLĄDY]

Od kilku dni najbardziej znaną polską licealistką jest Marysia Sokołowska ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.