porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać?
Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać? Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i ...
Ogórki są zdrowe i niskokaloryczne, warto je jeść w sezonie

Sezon na ogórki. Co zawierają ogorki i jakie odmiany warto jeść? Na surowo, z octu czy kwaszone?

Ogórki składają się głównie z wody, zawierają niewielkie ilości witamin i minerałów. Dlatego warto by je jadły oosby dbające o linię. Do jedzenia poleca się większość odmian ogórków. Nie wszystkie jednak odmiany nadają się na przetwory. Jakie ogórki do czego?
Sezon na ogórki. Co zawierają ogorki i jakie odmiany warto jeść? Na surowo, z octu czy kwaszone?
Ogórki są zdrowe i niskokaloryczne, warto je jeść w sezonie, a także poza nim - w przetworach, zwłaszcza kiszone fot.: Photos.com

Mało kto wie, że popularny w Polsce ogórek to warzywo pochodzące z Azji i spokrewnione z dynią. Ogórki nie dzielą się tylko na te krótkie i długie, bo występują aż w 53 różnych odmianach. Ogórek powszechnie gości na polskich stołach - od popularnego kiszonego po chłodną mizerię. Choć jest warzywem, to ogórek nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych.

Jest niskokaloryczny i w ponad 95 proc. składa się z wody. Mimo popularności, jaką się cieszy, nie zawiera również zbyt wielu witamin czy minerałów. W ogórkach, w niewielkich ilościach, możemy znaleźć takie witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Mimo wszystko stanowią bardzo dobrą bazę dla sałatek i surówek.

Które ogórki warto jeść?

To już zależy od upodobania. Ale zarówno te długie i grube, jak i te mniejsze i drobniejsze nadają się na letnią mizerię. Jednak do kiszenia stanowczo trzeba wybrać krótkie ogórki gruntowe.

Kiszony ogórek posiada kilka zalet, których brakuje surowym ogórkom. Po pierwsze, w procesie kiszenia wytwarza się bardzo duża ilość witaminy C. Dlatego kiszone są jej bogatym źródłem. Ogórki kiszone wspomagają procesy trawienne. Są wskazane zwłaszcza przy posiłkach złożonych z cięższych potraw. Wszystko dlatego, że kiszone zwiększają produkcję soków trawiennych. Poza tym kiszone ogórki sprawdzają się podczas odchudzania, pomagając odprowadzić z organizmu nadmiar wody.

O zbawiennym działaniu soku z ogórków na kaca nikomu nie trzeba wspominać. Ale pewnie już mniej osób wie, że kiszone wskazane są dla osób cierpiących na nadciśnienie. A te zwykłe ogórki, jeszcze nie przetworzone, świetnie sprawdzają się w kosmetyce za sprawą ph identycznego z ludzkim.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepis na ogórki kiszone. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis na ogórki kiszone. Jak zrobić ogórki kiszone?

Sezon na przetwory w pełni, a ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ogórki kiszone dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a ponadto przetwory z ogórków mają mało...

Jak kisić ogórki? Podajemy sprawdzony przepis Jak kisić ogórki? Podajemy sprawdzony przepis

Aby ukwasić ogórki potrzebujemy ogórków gruntowych, najlepiej niezbyt dużych o prostym kształcie, soli, trochę chrzanu, czosnku oraz kopru. Niektórzy dla podkreślenia smaku używają również suchych...

Jak zrobić OGÓRKI MAŁOSOLNE? Podajemy dobry przepis

Zrobienie ogórków małosolnych nie wymaga dużego nakładu pracy, a do tego to nic trudnego. Warto je zrobić, a potem cieszyć się smakiem domowych małosolnych. 

Aktualizacja: 22.08.2012 17:42
Autor: bobik
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Nela Mała Reporterka - kim jest?
Nela Mała Reporterka - kim jest?

Mała Nela jest prawdopodobnie najmłodszą reporterką na świecie. Gdzie była ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.