porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić kawę smakową? Podajemy przepisy na smakowe kawy Jedni lubią wyłącznie gorzką. Dla drugich musi być mocna i ...
Zalety rabarbaru. Jakie właściwości ma rabarbar?

Rabarbar - jakie ma właściwości. Dlaczego warto jeść rabarbar?

Przez całą wiosnę możemy cieszyć się świeżym rabarbarem. Można robić z niego orzeźwiające kompoty, dodaje się go też do słodkich wypieków. Czy rabarbar jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm? 
Rabarbar - jakie ma właściwości. Dlaczego warto jeść rabarbar?
Pieczony rabarbar ma właściwości antynowotworowe. fot.: sxc.hu

W medycynie ludowej rabarbar używany był jako środek przeczyszczający. Szczególnie korzeń rabarbaru (rzewień) pobudza pracę jelit, dezynfekuje i oczyszcza przewód pokarmowy. Surowe liście rabarbaru nie powinny być spożywane w dużych ilościach, gdyż zwierają kwas szczawiowy, który źle wpływa na zęby, kości i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Aby rabarbar nabrał zdrowych właściwości, należy go piec przez przynajmniej 20 minut.

Zdrowotne właściwości rabarbaru

Przy obróbce cieplnej z rabarbaru uwalniane są polifenole, czyli rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar zawiera też związki stymulujące działanie estrogenowe, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet. Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy. Zawiera też dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić bezy z rabarbarem? Podajemy dobry przepis na rabarbarowy deser

Przedstawiamy przepis na pyszny deser z rabarbaru i bezy. Możesz bezę zrobić samodzielnie lub kupić gotowe spody bezowe.

Jak zrobić pierś kaczki z rabarbarem? Podajemy dobry przepis na kaczkę!

Rabarbar dostępny jest przez całe lato. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z mięsem nie zakwaszającym organizmu staje się zdrowym obiadem.

Aktualizacja: 24.05.2013 17:20
Autor: m
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kamila Kweczke - kim jest autorka strony czytamyetykiety.pl?
Kamila Kweczke - kim jest autorka strony czytamyetykiety.pl?

Kamila Kweczke to dietetyczka, która prowadzi popularną stronę czytamyetykiety.pl ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.