porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić margaritę? Czego potrzebujesz, by zrobić ten orzeźwiający drink?
Jak zrobić margaritę? Czego potrzebujesz, by zrobić ten orzeźwiający drink? Hiszpański drink margarita jest bardzo prosty do przygotowania. Możesz go ...
Kuchnia bez przypraw jest nudna i bez smaku. Postaw na przyprawy, przeczytaj, jak używać najpopularniejszych z nich

PRZYPRAWY - jak ich używać i do czego?

Sklepowe półki aż uginają się od rozmaitych przypraw – tych rodzimych, ale też pochodzących z dalekich krajów. Podpowiadamy do czego i w jaki sposób używać najpopularniejszych przypraw.
PRZYPRAWY - jak ich używać i do czego?
Jak używać przypraw? Jakie przyprawy i zioła pasują do jakich dań? Przeczytaj! fot.: Photos.com

Nie wiesz, do czego używać jakiej przyprawy? Nie masz pomysłu na to, co może wzmocnić smak przyrządzanych przez ciebie potraw. Oto nasza krótka ściąga:

  • oregano – choć króluje w potrawach kuchni włoskiej, roślinę tę można spotkać w Polsce. Znana także jako dziki majeranek, ma bardzo intensywny i charakterystyczny zapach. Kiedyś kwiatami oregano farbowano tkaniny, natomiast suszone liście zastępowały herbatę, a nawet tytoń. Dziś, bez oregano ciężko wyobrazić sobie smak pizzy albo sosów pomidorowych. Niektórzy wzbogacają tą przyprawą także niektóre gatunki mięs i sałatki. 
  • tymianek – przyprawa niezwykle popularna w kuchni francuskiej, choć coraz częściej stosuje się ją w naszym kraju. Wzbogaca smak mięs - pieczeni (świeże listki najlepiej dodać pod koniec przyrządzania) i wszystkich potraw, w których występuje mieso np. pasztet (tu polecana wersja suszona). Bywa też stosowany do przyprawiania twarożków. Oprócz kulinarnych, tymianek ma także właściwości lecznicze – działa bakteriobójczo. Podobno pomaga też pokonać nieśmiałość – „thymon” oznacza „odważny”.
  • majeranek – jedna z najpopularniejszych przypraw w naszej kuchni i dosyć często stosowana. I słusznie. Majeranek słynie ze swoich właściwości, ułatwiających trawienie i łagodzących wszelkie wzdęcia. Koniecznie więc należy go dodawać do naszych rodzimych potraw takich jak grochówka, zasmażana młoda kapustka czy fasolka po bretońsku. 
  • gałka muszkatołowa – przyprawa pochodząca z Wysp Korzennych. Ma bardzo charakterystyczny smak i szerokie zastosowanie – wzbogaca smak potraw mięsnych, ale też owoców morza i deserów np. pierników. W kuchni powinnyśmy jej używać z rozsądkiem – nie tylko ze względu na wyrazisty smak, ale także szkodliwość (nie powinna być stosowana w nadmiarze)! Szczególnie ostrożnie powinny jej używać kobiety w ciąży.
  • kminek – charakterystycznych nasion kminku nie sposób pomylić z żadną inną potrawą. Ma bardzo wyrazisty i specyficzny smak – bez problemu wyczujemy go w serwowanej potrawie. Kminek stosujemy w małych ilościach, w postaci całych, nierozdrobnionych nasion.  Jest doskonałym dodatkiem do wypieku chleba i innego pieczywa. W polskiej kuchni możemy też go spotkać w gotowanej kapuście. Rzadziej bywa dodatkiem do sałatek.
MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PRZYPRAWY - co o nich wiesz? Skąd pochodzą przyprawy?

Wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Gdyby konkwistadorzy nie zapytali kucharza Montezumy o skład ulubionego napoju władcy, wanilia byłaby dziś znana tylko botanikom. Niektóre przyprawy swego...

Dlaczego warto używać ziół? Przyprawy w kuchni i lecznictwie - jakie są te najpopularniejsze? Dlaczego warto używać ziół? Przyprawy w kuchni i lecznictwie - jakie są te najpopularniejsze?

Każdy z nas ma kuchni przyprawy ziołowe i korzenne, bo szczypta majeranku lub pieprzu nadaje daniu wyrazisty smak i aromat. Ale przyprawy nie tylko podnoszą walory smakowe potraw. Korzystnie...

Jak stosować zioła i przyprawy? Kilka przydatnych rad Jak stosować zioła i przyprawy? Kilka przydatnych rad

Przyprawy i zioła podnoszą jakość smaku oraz aromatu naszych domowych potraw. Przedstawiamy zasady ich stosowania w kuchni oraz najpularniejsze przyprawy używane w kuchni polskiej.

Aktualizacja: 20.09.2012 08:33
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Rafał Sieradzki: kim jest? Co osiągnął?
Rafał Sieradzki: kim jest? Co osiągnął?

Prawdziwym tatą małej Amelki, córki Moniki Ordowskiej, okazał się model ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.