porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Czy znasz przepis na tani i pyszny ŻUREK wielkanocny na wielkanocne śniadanie? Przygotowujemy wielkanocne śniadanie. Zaczynamy od żurku - sycącego i pysznego. ...
Przepisy wielkanocne: tradycyjny przepis na aromatyczną szynkę wieprzową

Jak przyrządzić pieczoną szynkę? PRZEPIS na soczystą SZYNKĘ wieprzową

Nie ma świąt np. Wielkanocy bez soczystej szynki! Proponujemy tradycyjną szynkę pieczoną, nadziewaną goździkami i cynamonem, w marynacie z czerwonego wina. Jak ją przygotować? Przeczytaj przepis na staropolską szynkę, którą można podawać na ciepło lub na zimno.

PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA po STAROPOLSKU - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg surowej szynki
  • 3-4 kromki czerstwego chleba razowego
  • 15 goździków
  • 1,5 laski cynamonu
  • starta skórka z 1-2 cytryn
  • 1,5 łyżki soli

Marynata:

  • 2 cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 0,7 litra czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1. Zacznij od marynaty. Cebulę obierz, pokrój w plastry, zalej winem, dodaj przyprawy, wymieszaj.

2. Szynkę opłucz i osusz. Jeśli ma skórę, usuń ją, pozostawiając około 0,5-centymetrową warstwę tłuszczu.

3. Mięso natrzyj solą. Przełóż do kamiennego garnka, zalej marynatą. Wstaw na 1-2 dni do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

4. Szynkę wyjmij z marynaty. Osusz. Ponacinaj w kratkę (nie za głęboką). Naszpikuj goździkami i pokruszonym cynamonem.

5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę przełóż do brytfanny, wlej też marynatę. Piecz mięso pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj sosem. Po około godzinie posyp pokruszonym chlebem i skórką cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Dania na Wielkanoc. Jak zrobić babkę czekoladową? Przepis na babkę wielkanocną

Babka czekoladowa to idealne ciasto na Wielkanoc oraz popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Dzięki czekoladzie ma wyrazisty smak i głęboki kolor. Oprósz je płatkami migdałów, a stanie się jeszcze...

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować indyka na wielkanocny obiad? Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować indyka na wielkanocny obiad?

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie wyglądać podczas świątecznego obiadu wielkanocnego!

Aktualizacja: 29.03.2013 20:24
Autor: mg
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Projektant Jan Kochański – co warto o nim wiedzieć?
Projektant Jan Kochański – co warto o nim wiedzieć?

Jana Kochańskiego, projektanta produktów, najbardziej fascynuje proces wymyślania i wytwarzania ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.