porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
WUZETKA – PRZEPIS. Mamy sprawdzony przepis na wuzetkę! Jak zrobić to legendarne ciastko?
WUZETKA – PRZEPIS. Mamy sprawdzony przepis na wuzetkę! Jak zrobić to legendarne ciastko? WUZETKA – PRZEPIS. Biało-czarne ciastko to jeden z symboli naszej stolicy. ...
Przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów.

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować indyka na wielkanocny obiad?

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie wyglądać podczas świątecznego obiadu wielkanocnego!
Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować indyka na wielkanocny obiad?

Pieczony indyk to idealne danie na wielkanocny obiad.

fot.: Photos.com

Pieczony indyk pewnie każdemu kojarzy się z amerykańskim świętem dziękczynienia. Wówczas to w wielu domach pojawia się na stole ogromny pieczony indyk, który dopiero na stole jest krojony i podawany gościom. Przygotowanie takiej potrawy może wydawać się pracochłonne i trudne, ale nie taki diabeł straszny. Najlepiej do tego nadaje się mięso z indyczki, bo jest ciut mniejsze i ma delikatniejsze mięso. Podajemy przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów.

Przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów

Składniki:

  • 2,5 kg indyczka (gotowej do pieczenia)

  • 2 kostki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • sól

Farsz:

  • 150 ml mleka

  • 200 g wątróbek drobiowych

  • 5-6 jaj

  • 150 g czerstwej bułki

  • 50 g rodzynek

  • 50g migdałów

  • 2 łyżki cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Indyczkę w całości namoczyć w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia osuszyć, natrzeć solą zarówno na wierzchu, jak i w środku. Odstawić na około 2h. W tym czasie przygotować klarowane masło. Do rondla włożyć dwie kostki masła, ząbki czosnku i skórkę pomarańczową. Rozpuścić i na najmniejszym ogniu podgrzewać, aż masło stanie się klarowne (zdejmować co jakiś czas szum z wierzchu). Odcedzić i przelać do strzykawki. Tak przygotowane masło wstrzykiwać pod skórę indyczki w różnych miejscach.
W maszynce zmielić wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Do zmielonej masy dodać żółtka wymieszane z 9 łyżkami miękkiego masła. Namoczone rodzynki dodać do masy wraz z obranymi migdałami. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z masą. Nadzieniem nafaszerować indyczkę. Zszyć nitką. Całość nasmarować masłem i włożyć do torby foliowej. Włożyć do lodówki na noc, a kolejnego dnia upiec: najpierw przez 1h w 220ºC, a następnie kolejne 2-3 h w 100ºC. Podczas pieczenia podlewać masłem, które będzie się wytapiało. Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
MENU na Wielkanoc 2013. Przepis na MAZUREK KARMELOWY

W Polsce najpopularniejsze ciasta na wielkanocnym stole to pascha, mazurek i torty. Ale tylko mazurki są oryginalne i wyjątkowe. Przygotowuje się je i je wyłacznie w Polsce. Podpowiadamy, jak...

Jak zrobić jajka faszerowane na ciepło - zobacz film! Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka faszerowane na ciepło - zobacz film! Przepisy na Wielkanoc.

Jajka w różnej postaci nieodłącznie kojarzą się ze śniadaniem wielkanocnym. Bez tej potrawy trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Niegdyś gotowane i podawane jedynie z solą i chrzanem, teraz serwowane z...

Przepisy na Wielkanoc. Przepis na kruche babeczki - tartaletki faszerowane boczkiem Przepisy na Wielkanoc. Przepis na kruche babeczki - tartaletki faszerowane boczkiem

Na śniadanie wielkanocne oprócz tradycyjnych jajek faszerowanych możemy przygotować też kilka mniej tradycyjnych, ale równie smacznych dań. Chcesz poznac nowe przepisy na wielkanoc. Alternatywną...

Aktualizacja: 07.03.2013 15:10
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Olaf Deriglasoff?

Olaf Deriglasoff to jeden z najbardziej znanych polskich basistów w ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.