porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Karczma u Bartka w odcinku Kuchennych rewolucji. Jaka jest KUCHNIA PODHALAŃSKA? Podhalańską karczmę "U BARTKA" Kiełbasa i korale odwiedziła Magda Gessler. Smakowała ...
Radzimy, jak zrobić jaja faszerowane na Święta Wielkanocne

PRZEPISY na WIELKANOC: jaja faszerowane z pieczarkami

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Podane choćby tylko w majonezie i posypane szczypiorkiem czy rzeżuchą, wprowadzą trochę wiosny na świąteczny stół. Niewielkim wysiłkiem możemy uzyskać jeszcze lepszy efekt – faszerując jajka nadzieniem. Radzimy, jak w prosty i szybki sposób przygotować jaja faszerowane pieczarkami.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majonezu 
  • sól
  • pieprz
  • sałata
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Żółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy widelcem. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem, aż woda odparuje z grzybów. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy. Majonez dodajemy w takiej ilości, aby farsz się ładnie połączył. Gotowym farszem napełniamy białka. Wierzch tak przygotowanych jaj dekorujemy kleksem majonezu. Połówki jajek układamy na liściach sałaty i posypujemy szczypiorkiem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
4 wielkanocne dania z jajami [SPRAWDZONE PRZEPISY] 4 wielkanocne dania z jajami [SPRAWDZONE PRZEPISY]

Wielkanoc to nie tylko faszerowane jaja i jajecznica. Zobacz, jakie przepisy z jajek na wielkanocny stół poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Pieczeń rzymska, naleśniki,...

Kulebiak i pascha - przepisy na Wielkanoc prawosławną Kulebiak i pascha - przepisy na Wielkanoc prawosławną

Wielkanoc prawosławna podobnie jak ta u katolików obfituje w tradycyjne pyszności. Oto przepisy na dwa dania, których na wielkanocnym stole u prawosławnych nie może zabraknąć: na kulebiak i na paschę.

Wielkopolski sos tatarski na Wielkanoc - przepis Pauliny i Macieja Kurzajewskich Wielkopolski sos tatarski na Wielkanoc - przepis Pauliny i Macieja Kurzajewskich

Zobacz, jak zrobić pyszny sos tatarski, który będzie idealnym dodatkiem na wielkanocnym stole. Mówimy, jak zrobić sos tatarski według przepisu Pauliny i Macieja Kurzajewskich.

Aktualizacja: 25.03.2015 11:32
Autor: Maria Olczak
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Leni Riefenstahl - kim była? Co o niej wiemy?
Leni Riefenstahl - kim była? Co o niej wiemy?

Leni Riefenstahl była najbardziej popularną reżyserką filmową, która tworzyła w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.