porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Maliny - jakie mają właściwości? Jak zrobić przecier z malin?
Maliny - jakie mają właściwości? Jak zrobić przecier z malin? Cenne właściwości malin znane są od dawna. Maliny wspomagają organizm ...
Prawosławne święta wielkanocne - kulicz - rosyjskie ciasto paschalne.

Przepisy na Wielkanoc. Co to jest kulicz? Jak przygotować kulicz paschalny?

Kulicz to nic innego jak baba wielkanocna podawana podczas prawosławnych świąt. Pieczony jest na bazie drożdży z dodatkiem orzechów i rodzynek i polewany dużą ilością lukru
Przepisy na Wielkanoc. Co to jest kulicz? Jak przygotować kulicz paschalny?

Kulicz to rosyjskie ciasto paschalne, które jest przygotowywany zawsze na kilka dni przed Wielkanocą.

fot.: Photos.com

Kulicz to jak większość wypieków drożdżowych dość pracochłonna potrawa. Ten rosyjski tradycyjny wypiek przypomina trochę wypieki chlebowe. Kulicz przygotowuje się na kilka dni przed Wielkanocą. Podobnie jak paschę ozdabia się go bakaliami układając litery XB czyli pierwsze litery słów Chrystus Zmartwychwstał w języku rosyjskim.

Przepis na kulicz paschalny

Składniki:

  • 10 g suchych drożdży

  • 1 kg mąki

  • 2 szkl. mleka

  • 6 jajek

  • 200 g cukru

  • kostka masła

  • cukier waniliowy

  • 300 g bakalii (różne rodzaje orzechów i rodzynki)

  • 80 ml rumu

  • sól

  • tłuszcz do formy

na lukier:

  • 15 łyżek cukru pudru

  • 1 łyżka gorącej wody

  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku. Dodajemy 1/2 kg mąki i lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (miskę z zaczynem można włożyć do drugiej miski z ciepłą wodą). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy. Mieszać, dodajemy drugą połowę mąki i znów łączymy. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia tym razem na około 1 h. Pokrojone orzechy dodajemy do ciasta wraz z namoczonymi w rumie rodzynkami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wysoką formę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 100ºC. Babę pieczemy około 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy kolejne 25 minut. Ciasto studzimy i polewamy lukrem (cukier wymieszany z wodą i sokiem). Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić mazurek różany? Podajemy dobry przepis Jak zrobić mazurek różany? Podajemy dobry przepis

Ciastem, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole jest mazurek. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany.

Wielkanoc prawosławna. Co przygotować na tradycyjną wielkanoc prawosławną? Wielkanoc prawosławna. Co przygotować na tradycyjną wielkanoc prawosławną?

Wielkanoc prawosławna, podobnie jak u katolików, jest świętem ruchomym. W 2013 roku wypada 5 maja, a więc ponad miesiąc po Wielkanocy katolickiej. Sprawdźmy, co przygotować na prawosławną Paschę.

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować indyka na wielkanocny obiad? Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować indyka na wielkanocny obiad?

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie wyglądać podczas świątecznego obiadu wielkanocnego!

Aktualizacja: 11.03.2013 14:44
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jesse Helt, bezdomny od Miley Cyrus z gali MTV. Kim jest? [VIDEO]
Jesse Helt, bezdomny od Miley Cyrus z gali MTV. Kim jest? [VIDEO]

Miley Cyrus podczas zeszłorocznego rozdania nagród MTV EMA Awards zgorszyła ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.