porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Święta według Magdy Gessler. Jak zrobić pastę z makreli z "Kuchennych rewolucji"?
Święta według Magdy Gessler. Jak zrobić pastę z makreli z "Kuchennych rewolucji"? Zastanawiasz się, jakie przystawki przygotować na wigilijny stół? Skorzystaj z ...
PODAJEMY PRZEPISY MAGDY GESSLER NA NAJBARDZIEJ ZNANE ŚWIĄTECZNE POTRAWY!

Przepisy Magdy Gessler na świeta! Barszcz, śledź, ryba po grecku i kompot według Magdy Gessler

Magda Gessler, znana restauratorka, która zdobyła jeszcze większy rozgłos dzięki programom Masterchef oraz Kuchenne rewolucje, ma przepisy na każdą okazję! Podajemy przepisy Magdy Gessler na tradycyjne świąteczne potrawy, na pewno przydadzą się przy planowaniu wigilijnego menu!
Przepisy Magdy Gessler na świeta! Barszcz, śledź, ryba po grecku i kompot według Magdy Gessler

Śledź to tradycja na świątecznym stole. A może podać go w nieco inny, bardziej wyszukany sposób? Sprawdź świąteczny przepis na śledzia według Magdy Gessler.

fot.: Photos.com

Kompot wigilijny Magdy Gessler

Składniki:

  • 100 g śliwek;

  • 100 g gruszek;

  • 100 g miodu;

  • 5 szt. goździków;

  • 1 pomarańcza;

  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania kompotu:

Owoce włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny. Podczas gotowania dodaj miód, goździki i cynamon. Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry. Garnek z kompotem zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i odstaw do wystygnięcia. Podaj schłodzony, po obfitym posiłku.

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • 5 kg obranych i pokrojonych buraków;

  • 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków;

  • 3 liście laurowe;

  • ziele angielskie;

  • goździki;

  • kminek;

  • 10 ziaren pieprzu;

  • 4 pory z liśćmi;

  • 10 cebul;

  • ocet dębowy;

  • obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety;

  • 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych.

Sposób przygotowania:

Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie).

Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule i obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.

Śledź w kremie z mleczu

Składniki:

  • 5 szt. filetów śledziowych;

  • ½ l olej słonecznikowy;

  • 1 cebula;

  • 1 cytryna

Krem:

  • szklanka majonezu ½;

  • szklanki kwaśnej śmietany;

  • 2 szt. mlecza ze śledzia;

  •  łyżka octu spirytusowego;

  • szczypta pieprzu.

 Sposób przygotowania:

Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza;

  • 2 kg pomidorów;

  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej;

  • 1/2 kg marchewki;

  • ½ kg selera;

  • 1 kg cebuli;

  • 1 kg cytryny;

  • wino białe niesłodkie;

  • cukinia;

  • bakłażan;

  • mąka do panierowania ryby;

  • sól;

  • pieprz;

  • kumin;

  • kolendra.

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.

Przygotowanie sosu do ryby:

Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą. Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy rybę. Tak przygotowaną należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Wskazówki, jak zrobić kapustę kiszoną wg. Magdy Gessler

Grzyby nastawić na całą noc w wodzie i obgotować następnego dnia. Dodać do posiekanej i niepłukanej kapusty, później obsmażyć na oleju rzepakowym. Dusić z grzybami bez użycia wody, dodać kminek, pokrojone ćwiartki jabłka bez skórki, pigwę w całości i cebulę. Dusić, dodając cukru, trochę soli, na najmniejszym ogniu przez 2-3 dni, z kilkugodzinnymi przerwami. Przed Wigilią zamrozić i odgrzać na krótko przed kolacją.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Barszcz czerwony WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić barszcz czerwony z przepisu z KUCHENNYCH REWOLUCJI? Barszcz czerwony WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić barszcz czerwony z przepisu z KUCHENNYCH REWOLUCJI?

Podstawą smacznego barszczu czerwonego jest odpowiednio przyrządzony smak z buraków. Przekonali się o tym pracownicy restauracji "Pod Łosiem" w podgorzowskim Wawrowie, której rewolucję robiła Magda...

Jak zrobić rybę po grecku? Jak zrobić rybę po grecku?

Ryba po grecku to ulubiony przysmak prawie wszystkich domowników podczas świąt Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Ta potrawa ma to do siebie, że smakuje zarówno na zimo, jak i na ciepło. Jak zrobić...

PRZEPISY NA ŚWIĘTA. Jak zrobić ciasto marcepanowo-żurawinowe? PRZEPISY NA ŚWIĘTA. Jak zrobić ciasto marcepanowo-żurawinowe?

Ciasto marcepanowo-żurawinowe pieknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz swoich bliskich w święta takim wypiekiem!

Aktualizacja: 24.12.2013 09:49
Autor: JM
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
ANDZEJ HALICKI - kim jest poseł PO z Warszawy? [KARIERA, RODZINA]
ANDZEJ HALICKI - kim jest poseł PO z Warszawy? [KARIERA, RODZINA]

Andrzej Halicki, poseł Sejmu VII kadencji. Wybrany z list Platformy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.