porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
CO ZROBIĆ Z RESZTKĄ WINA? Jak wykorzystać otwarte wino, które zostało po imprezie? Wino w kuchni to cenna przyprawa. Naprawdę szkoda każdej kropli. ...
Rozgrzewające zupy - idealne na zimowe dni

Przepis na zupę ziemniaczaną, jarzynową, cebulową - jak zrobić? Kuchnia wegetariańska

Podajemy przepisy na rozgrzewające zupy: ziemniaczaną, jarzynową i cebulową. Wszystkie pochodzą z kuchni wegetariańskiej. Są pełne witamin, gęste, sycące, nietuczące. Zdrowa alternatywa zup z mięsem. Idealne dla wegetarian.
Przepis na zupę ziemniaczaną, jarzynową, cebulową - jak zrobić? Kuchnia wegetariańska

Zupa cebulowa

fot.: Photos.com

ZUPA ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • szklanka posiekanej cebuli 
  • szklanka posiekanej papryki czerwonej, zielonej lub mieszanej, 
  • 3 utarte ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju, 
  • litr wody, 
  • 2 szklanki posiekanych ziemniaków,
  • szklanka posiekanych pomidorów, 
  • szczypta startej skórki z cytryny, 
  • łyżka soku cytrynowego, 
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku, 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki. 

Przygotowanie:
1. Cebulę, paprykę i czosnek uduś na oleju z małą ilością wody.
2. Dodaj ziemniaki i pomidory. Zalej wodą. Zagotuj.
3. Dorzuć startą skórkę cytrynową, sok z cytryny i trochę soli. Gotuj warzywa do miękkości.
4. Dopraw zupę do smaku. Serwuj posypaną natką pietruszki.

ZUPA JARZYNOWA 

Składniki:

  • szklanka posiekanych porów, 
  • szklanka posiekanej cebuli, 
  • szklanka posiekanej papryki, 
  • łyżka oleju, 
  • 2 szklanki soku pomidorowego, 
  • litr wody, 
  • szklanka pokrojonej marchwi, 
  • 1/2-1 łyżka soli, 
  • 4 posiekane ziemniaki, 
  • pół szklanki mleka (sojowego), 
  • szklanka makaronu. 

Przygotowanie:
1. Cebulę, pory, paprykę uduś na oleju z dodatkiem odrobiny wody.
2. Dodaj sok pomidorowy, wodę, marchew, sól, ziemniaki. Gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
3. Zdejmij z palnika, dodaj mleko. Dobrze wymieszaj. Podawaj z makaronem. 

ZUPA CEBULOWA

Składniki:

  • 5 szklanek pokrojonej w krążki cebuli 
  • łyżka oleju 
  • 1,5 - 2 litry wody 
  • 2 łyżki przyprawy typu Vegeta 

Przygotowanie:
1. Cebulę uduś na oleju. Dodaj trochę wody.
2. Gdy się zeszkli, dolej pozostałą część wody oraz Vegetę.
3. Zagotuj. Serwuj w grzankami i kwaśną śmietaną.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Cukinia - co z niej zrobić? Cukinia - co z niej zrobić?

Wprawdzie cukinia jest już dostępna przez cały rok, ale teraz jest i smaczna i tania. Warto ją wykorzystywać w naszej kuchni zwłaszcza, że można to robić na wiele sposobów.

Czy warto nauczyć się gotować? Czy warto nauczyć się gotować?

Nim odpowiemy na pytanie zawarte w tytule, spieszymy wyjaśnić: nie jesteśmy fanatykami gotowania, pichcenia, pieczenia, smażenie itd. ... Do powszechnego sławienia sztuki kulinarnej we wszystkich...

Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serze? Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serze?

Mascarpone zajmuje w kuchni poczesne miejsce. Używamy go do deserów serwowanych na podwieczorek i do sosów podawanych do dań na obiad czy kolację. Oto, co trzeba o nim wiedzieć. 

Aktualizacja: 07.02.2013 15:09
Autor: mg
  • Komentarze
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Bogumił Kulczycki, ojciec Jarosława Kulczyckiego. Kim był?
Bogumił Kulczycki, ojciec Jarosława Kulczyckiego. Kim był?

Kilka dni po scysji w programie Jarosława Kulczyckiego, prawicowa Gazeta ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.