porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jagody przetwory: Jak zrobić nalewkę z jagód?
Jagody przetwory: Jak zrobić nalewkę z jagód? W sezonie na jagody warto zrobić choć kilka słoiczków konfitury ...
Co pysznego ugotować w weekend? Przepis na halibuta

PRZEPIS NA WEEKEND - halibut pieczony w folii. Jak upiec halibuta?

Halibut, zwany też kulbakiem, należy do bardzo tłustych ryb morskich. Ale to tłuszcze korzystne dla zdrowia – bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (korzystne dla serca). Poza tym halibut zawiera cenne białka, wapń, fosfor, selen, cynk oraz witaminy D, A (ważna dla oczu) i grupy B. Jak przyrządzić halibuta i zabłysnąć w weekend?
PRZEPIS NA WEEKEND - halibut pieczony w folii. Jak upiec halibuta?

Pieczony w folli halibut nadal jest bardzo zdrowy, a mniej kaloryczny niż smażona ryba.

fot.: Photos.com

Halibut pieczony w folii

Przygotowanie: około 20 minut

Składniki dla 4 osób:

  • 4 porcje halibuta

  • mrożona fasolka szparagowa

  • 4 pomidorki

  • 2 szczypiory z dymki

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  •  sól,

  • pieprz,

  •  oliwa z oliwek,

  •  sok z cytryny

  • Przygotuj także 4 arkusze folii aluminiowej.

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę szparagową zagotuj, przełóż na sitko i odstaw. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 stopni. Pomidory przekrój na pół. Szczypior pokrój w paseczki o długości około 3 cm. Podziel wszystkie składniki na 4 porcje i przełóż na arkusze folii aluminiowej – porcja halibuta pośrodku, warzywa wokół niej. Posyp każdą porcję solą, pieprzem, koperkiem i skrop oliwą z oliwek.

Zwiń folię tak, by powstała pękata paczuszka – ma być w niej powietrze (w ten sposób osiągniesz efekt pieczenia na parze). Paczuszki włóż do piekarnika na około 15 minut. Możesz w ten sam sposób upiec rybą na grilu. Po upieczeniu delikatnie wyjmij rybę i warzywa z folii – przełóż na talerz. Każdą porcje możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny – potrawa będzie miała bardziej zdecydowany smak.

>>>Dlaczego RYBY MORSKIE są zdrowe? [kliknij]

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Halibut pieczony w folii – SPRAWDZONY PRZEPIS Halibut pieczony w folii – SPRAWDZONY PRZEPIS

Szukasz pomysłu na ciekawie i pysznie przyrządzoną rybę, a przy tym danie zdrowe i lekkie? Podpowiadamy – przygotuj halibuta pieczonego w folii razem z warzywami.

Aktualizacja: 12.07.2013 13:15
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Małgorzata Religa, córka Zbigniewa Religi?
Kim jest Małgorzata Religa, córka Zbigniewa Religi?

Zbigniew Religa był jednym z najwybitniejszych polskich lekarzy. Jego dokonania ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.