porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jagody przetwory: Jak zrobić nalewkę z jagód?
Jagody przetwory: Jak zrobić nalewkę z jagód? W sezonie na jagody warto zrobić choć kilka słoiczków konfitury ...
Co pysznego ugotować w weekend? Przepis na halibuta

PRZEPIS NA WEEKEND - halibut pieczony w folii. Jak upiec halibuta?

Halibut, zwany też kulbakiem, należy do bardzo tłustych ryb morskich. Ale to tłuszcze korzystne dla zdrowia – bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (korzystne dla serca). Poza tym halibut zawiera cenne białka, wapń, fosfor, selen, cynk oraz witaminy D, A (ważna dla oczu) i grupy B. Jak przyrządzić halibuta i zabłysnąć w weekend?
PRZEPIS NA WEEKEND - halibut pieczony w folii. Jak upiec halibuta?

Pieczony w folli halibut nadal jest bardzo zdrowy, a mniej kaloryczny niż smażona ryba.

fot.: Photos.com

Halibut pieczony w folii

Przygotowanie: około 20 minut

Składniki dla 4 osób:

  • 4 porcje halibuta

  • mrożona fasolka szparagowa

  • 4 pomidorki

  • 2 szczypiory z dymki

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  •  sól,

  • pieprz,

  •  oliwa z oliwek,

  •  sok z cytryny

  • Przygotuj także 4 arkusze folii aluminiowej.

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę szparagową zagotuj, przełóż na sitko i odstaw. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 stopni. Pomidory przekrój na pół. Szczypior pokrój w paseczki o długości około 3 cm. Podziel wszystkie składniki na 4 porcje i przełóż na arkusze folii aluminiowej – porcja halibuta pośrodku, warzywa wokół niej. Posyp każdą porcję solą, pieprzem, koperkiem i skrop oliwą z oliwek.

Zwiń folię tak, by powstała pękata paczuszka – ma być w niej powietrze (w ten sposób osiągniesz efekt pieczenia na parze). Paczuszki włóż do piekarnika na około 15 minut. Możesz w ten sam sposób upiec rybą na grilu. Po upieczeniu delikatnie wyjmij rybę i warzywa z folii – przełóż na talerz. Każdą porcje możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny – potrawa będzie miała bardziej zdecydowany smak.

>>>Dlaczego RYBY MORSKIE są zdrowe? [kliknij]

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Halibut pieczony w folii – SPRAWDZONY PRZEPIS Halibut pieczony w folii – SPRAWDZONY PRZEPIS

Szukasz pomysłu na ciekawie i pysznie przyrządzoną rybę, a przy tym danie zdrowe i lekkie? Podpowiadamy – przygotuj halibuta pieczonego w folii razem z warzywami.

Aktualizacja: 12.07.2013 13:15
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Adam Zdziebło?
Kim jest Adam Zdziebło?

Elżbieta Bieńkowska, podążając śladami Donalda Tuska, postanowiła objąć ważną posadę ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.