porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet?
Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznego pasztetu. ...
ierożki Dim Sum mogą być smażone na oleju lub gotowane na parze, z nadzieniem z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw. Mogą mieć różne kształty: sakiewek, uszek czy polskich pierogów.

Przepis na CHIŃSKIE PIEROŻKI Dim Sum. Jak zrobić chińskie pierożki Dim Sum?

Dim Sum to małe, azjatyckie przekąski. Należą do niech między innymi chińskie pierożki. Pierożki Dim Sum mogą być smażone na oleju lub gotowane na parze, z nadzieniem z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw, a także przybierać różnorodne kształty: sakiewek, uszek czy przypominające polskie pierogi.
Przepis na CHIŃSKIE PIEROŻKI Dim Sum. Jak zrobić chińskie pierożki Dim Sum?

Gotowe pierożki gotuj na parze. Aby się nie przyklejały, każdy z nich należy ułożyć na małym kwadracie papieru do pieczenia. Chińskie pierożki gotuje się ok. 8-10 minut.

fot.: sxc.hu

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. bardzo gorącej wody

na farsz:

  • 30 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka pora lub pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól i pieprz do smaku

Dim sum - jak zrobić pierogi?

Zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt twarde delikatnie zwilż je wodą. Ważne, aby ciasto na pierożki było jednolite i nie kleiło się. Z mąki i bardzo gorącej wody przygotowuje się najczęściej pierogi na parze. Jeśli chcesz usmażyć pierożki na oleju, ciasto powinno być trochę twardsze i bardziej sprężyste - możesz do ciasta dodać 1 jajko, a woda powina mieć temperaturę pokojową.

Z ciasta uformuj wałek, zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz do pierogów.

Cebulę oraz czosnek drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy cebula będzie szklista na patelnię wrzuć ją do farszu. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odłóż do osobnej miseczki. Gdy mięso ładnie się podsmaży dodaj do niego startą cukinię. Następnie całość przypraw curry, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

Ze schłodzonego ciasta odkrawaj kawałki jak na kopytka i każdy cienko rozwałkuj (kółka powinny mieć średnicę ok. 6-8 cm). Żeby ciasto nie przykleiło się do blatu należy delikatnie podsypać je mąką.

Do ostudzonego farszu dodaj jajko i tak przygotowany farsz nakładaj na krążki ciasta (jedna łyżeczka na jeden krążek). Z krążków formuj sakiewki. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, możesz jego brzegi zwilżyć wodą.

Gotowe pierożki gotuj na parze. Aby się nie przyklejały, każdy z nich należy ułożyć na małym kwadracie papieru do pieczenia. Chińskie pierożki gotuje się ok. 8-10 minut. Podaje na ciepło. Możesz je serwować z pysznym, chińskim sosem.

Jeśli chcesz podać pierogi smażone, to musisz gotowe pierożki ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Najpierw smaż je do zezłocenia spodów, a następnie dolej wody do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem, aż ciasto będzie ugotowane.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gdzie KUPIĆ lub ZAMÓWIĆ PIEROGI na Boże Narodzenie? Gdzie KUPIĆ lub ZAMÓWIĆ PIEROGI na Boże Narodzenie?

Pierogi z kapustą i grzybami to potrawa, która często pojawia się na świątecznym stole. Jeśli nie masz czasu na własnoręczne lepienie, pierogi możesz zamówić u prywatnych kucharzy lub w...

Jak zrobić placek z cukinią i rukolą? Przepis na lekkie, wiosenne danie Jak zrobić placek z cukinią i rukolą? Przepis na lekkie, wiosenne danie

Placek z cukinią i rukolą to idealne danie na upalne lato. W letnie dni nie mamy ochoty na ciężkie i gorące dania, jedyne o czym marzymy to zimna lemoniada i mała przekąska. Świetnie w tej roli...

Do czego przyda się wok? Jaki wok kupić? Jak go wypalić? Do czego przyda się wok? Jaki wok kupić? Jak go wypalić?

Wok to podstawy sprzęt, jeżeli chcemy przygotowywać autentyczne dania kuchni azjatyckiej. Dowiedz się więcej o tym, do czego się przyda w kuchni, jaki model wybrać, i jak się z nim obchodzić.

Aktualizacja: 03.07.2013 13:19
Autor: AgnKal
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Grzegorz Daukszewicz - kim jest? Co osiągnął?
Grzegorz Daukszewicz - kim jest? Co osiągnął?

Jedni go uwielbiają, inni zarzucają mu robienie kariery dzięki koneksjom ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.