porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Grzyby przepisy - jak marynować grzyby?
Grzyby przepisy - jak marynować grzyby? Zamiast tradycyjnej marynaty spróbujmy marynować grzyby z różnymi dodatkami. Podajemy ...
Przetwory z pomidorów, przetwory z pomidorów na zimę - jak je zrobić?

Przecier pomidorowy na zimę – jak go zrobić? SPRAWDZONY PRZEPIS

Przetwory z pomidorów pozwolą przypomnieć sobie smak lata i wzbogacą swoim smakiem potrawy. Ponadto domowy przecier pomidorowy różni się smakiem od sklepowego koncentratu i nie zawiera zbędnych dodatków. Oto jak zrobić domowy przecier pomidorowy!
Przecier pomidorowy na zimę – jak go zrobić? SPRAWDZONY PRZEPIS

Przetwory z pomidorów to świetny pomysł, ponieważ możesz wykorzystać je do różnych dań. Przecier pomidorowy sprawdzi się w zupie, jako sos czy też keczup.

fot.: Ryszard Piatkowski

Domowy przecier pomidorowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i w swoim smaku niezastąpiony. Niewiele ma wspólnego z przecierem sklepowym czy też koncentratem, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni!

>>> Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? PRZEPIS [kliknij!]

Przetwory z pomidorów świetnie sprawdzą się jako przetwory na zimę, ponieważ możesz wykorzystać je do różnych dań: jako składnik zupy pomidorowej, ale z pewnymi dodatkami także jako sos do pizzy lub keczup. Poniżej podajemy prosty przepis na przecier pomidorowy.

Domowy przecier pomidorowy – jakie składniki?

• 6 kg pomidorów (najlepiej sprawdzą się pomidory gruntowe o owalnym kształcie),
• 30 g soli,
• 1 łyżka pieprzu,
• 30 g cukru.

Domowy przecier pomidorowy – jak go zrobić?

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki (pozbywamy się zgrubiałych, zielonych części). Następnie wrzucamy je do garnka i lekko przyduszamy łyżką. Pomidory gotujemy we własnym sosie około 20–30 minut (mieszamy od czasu do czasu żeby nie przywarły do dna garnka).

Jak już pomidory się rozgotują, przecieramy jw przez sito (powinno mieć małe oczka, aby pestki i skóra zostały na sicie). Tak przygotowane pomidory z powrotem wrzucamy do garnka i dodajemy przyprawy. Pomidory gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, aż przecier zgęstnieje.

Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gotowym przecierem pomidorowym mocno zakręcamy. Tak przygotowane przetwory należy poddać procesowi pasteryzacji (pasteryzujemy ok. 20 minut).

Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? PRZEPIS



http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-domowy-przecier-pomidorowy-przepis,17_45148.html

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jabłka kosztele - jak smakują i do czego się nadają? Jabłka kosztele - jak smakują i do czego się nadają?

Jabłka kosztela to prawdziwe rarytasy polskich sadów i ogrodów. Jabłonki nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji, a mimo to dają niezwykle kształtne i aromatyczne owoce. Jabłka najlepiej smakują na...

OGÓRKI MAŁOSOLNE - prosty przepis na pyszne ogórki OGÓRKI MAŁOSOLNE - prosty przepis na pyszne ogórki

Ogórki małosolne wydają się być być niezwykle prostym daniem do przyrządzenia. Wymaga to jednak pewnego doświadczenia np. odpowiednich proporcji składników. Najważniejszy jednak jest prawidłowo...

Dżem malinowo-jagodowy - jak zrobić? Dżem malinowo-jagodowy - jak zrobić?

Dżem z jagód i malin jest delikatny smaku, ma piekny, głęboki kolor i apetyczny zapach. Zrób choć kilka słoiczków, a nie pożałujesz. Wykorzystaj nasz sprawdzony przepis!

Aktualizacja: 23.08.2013 13:07
Autor: Anna Trafisz
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Paweł Domagała: kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Paweł Domagała: kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Paweł Domagała ma 31 lat i jest artystą wszechstronnie utalentowanym ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.