porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakie dania i skąd są teraz najmodniejsze? Już nie kręcą nas kotlety, ziemniaki i rosół. Szukamy potraw ...
Łatwy przepis na drożdżowy placek. Poznaj go jeśli lubisz drożdżowe ciasto a nie pieczesz go, bo uważasz za bardzo pracochłonne

PROSTY PRZEPIS. Jak upiec najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Nie ma to jak domowe, puszyste, lekkie ciasto drożdżowe. Jego cudowny zapach pamiętamy z dzieciństwa. Niestety, ma opinię czasochłonnego i trudnego w wykonaniu, dlatego mało kto dziś piecze je w domu. Gdybyś jednak się zdecydowała - mamy dla Ciebie dziecinnie prosty przepis.

W naszych zabieganych czasach największym mankamentem ciasta drożdżowego jest to, że jego wykonanie zajmuje sporo czasu. W klasycznej wersji przepisu na ciasto drożdżowe trzeba zrobić rozczyn z drożdży, mleka, odrobiny cukru i mąki, poczekać, aż urośnie, połączyć z resztą składników, pracowicie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, znowu wyrobić, przełożyć do formy i znów odstawić do wyrośnięcia. Dopiero potem można je wstawić do pieca.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Nasze babcie twierdziły, że im ciasto drożdżowe jest dłużej wyrabiane, tym bardziej będzie udane. Dzięki długiemu wyrabianiu ciasto nabiera lekkości, ponieważ wtedy dostają się do niego pęcherzyki powietrza. Ale kto ma dziś na to czas i siły? Do wyrabiania potrzeba nie tylko cierpliwości, lecz także kondycji, bo gęste, ciągnące się ciasto stawia duży opór. Ale my mamy dla ciebie przepis, który pozwoli uniknąć tej gehenny. Pod warunkiem, że przygotowanie ciasta zaplanujesz na 10-12 godzin przed upieczeniem. Składniki z wyjątkiem mąki, rodzynek wkładasz do miski, mieszasz, przykrywasz miskę i zapominasz o sprawie na 10-12 godzin. Potem dodajesz mąkę, rodzynki i ew. dodatki zapachowe, mieszasz, nakładasz do formy i pieczesz. Oto szczegółowa instrukcja:

Składniki na placek drożdżowy

2 jajka
1 szklanka cukru
½ kostki masła lub margaryny
½ szklanki mleka
50 g drożdży
2 szklanki mąki
garść rodzynek
starta skórka z cytryny
cukier waniliowy

Wykonanie:

Masło lub margarynę stop w rondelku i przestudź. Jajka, cukier, przestudzony tłuszcz, pokruszone drożdże i mleko włóż do miski, zamieszaj lekko, miskę przykryj i odstaw na 10-12 godzin (np. na noc). Po upływie tego czasu dodaj przesianą na sicie mąkę, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy, zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą (nie trzeba wyrabiać). Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Ciasto przed upieczeniem możesz posypać kruszonką (rozrób łyżkę margaryny z łyżką cukru i taką ilością mąki, by powstała masa, którą można pokruszyć w palcach).
Ciasto wstaw do początkowo słabo nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut (docelowa temperatura: 180 st. C).

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe?

Zapach ciasta drożdżowego to najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa, a zarazem aromat tworzący domową atmosferę. Ciasto drożdżowe powinno być specjalnością nie tylko perfekcyjnej pani domu....

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI. Przepis na pyszne ciasto jagodowe. CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI. Przepis na pyszne ciasto jagodowe.

Czy znasz tradycyjne polskie wypieki? Jeśli nie, najwyższa pora to zmienić. Oto przepis na drożdżowe ciasto z jagodami. Pyszne i puszyste. Zasmakuje w nim cała rodzina. Ale śmiało możesz je też...

Wielkanoc 2013. Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami - jak ją zrobić? Przepis na wielkanocną babę drożdżową

Zobacz jak zrobić babkę wielkanocną - ciasto, które obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Podajemy przepis na tradycyjną babę drożdżową z rodzynkami - ozdobę świątecznego stołu podczas...

Aktualizacja: 05.12.2011 16:59
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Artem Furman – kim jest zwycięzca show X Factor? [VIDEO]
Artem Furman – kim jest zwycięzca show X Factor? [VIDEO]

Zwycięzcą programu X Factor został Artem Furman. Ukrainiec triumfował dzięki ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.