porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić pasztet z wątróbki? Danie na zimno, bez pieczenia
Jak zrobić pasztet z wątróbki? Danie na zimno, bez pieczenia To danie dla zdeklarowanych miłośników wątróbek. Najpierw mamy smażone wątróbki, ...
Wino, któremu odbija. Dlaczego prawdziwy szampan jest taki drogi?

Prawdziwy szampan - oryginał pośród podróbek. Jak go rozpoznać?

Szampan to musujący przedmiot pożądania. Mimo że rokrocznie Szampania zalewa świat ponad 300 milionami butelek z tym niecierpliwym trunkiem, jest niezmordowanie podrabiany. Mowimy wszystko o PRAWDZIWYM szampanie
Prawdziwy szampan - oryginał pośród podróbek. Jak go rozpoznać?

Prawdziwy szampan ma kilka cech po których można go odróżnić od win musujących. Jedną z nich jest cena.

fot.: Photos.com

Gdzie produkuje się szampana?

Ojczyzna szampana - Szampania z Reims i Épernay leży w północno-wschodniej Francji. Długość piwnicznych korytarzy, w których rodzą się bąbelki to ponad 250 kilometrów. Winogrona dojrzewają tu późno, drożdże nie nadążają więc przed zimą z zamianą cukru w alkohol. Wiosną, już w butelkach, ponownie zaczynają pracować. Stąd właśnie powtórna fermentacja, bez której nie byłoby szampana.
Kiedy mnich Dom Perignon został zarządcą piwnic w opactwie Hautvillers, zaczął od wojny wydanej bąbelkom. Próbował różnych metod, aby się ich pozbyć. Bezskutecznie. Nie mogąc więc ich zwalczyć, uczynił z nich atut. Wprowadził nowy kształt butelek, z wklęsłym denkiem. W ten sposób okiełznał ciśnienie wina, które nazywał diabelskim. Z Anglii sprowadzał mocne szkło, z Hiszpanii zaś twarde korki. Ale to nie on wynalazł wino musujące nazwane potem szampanem. Zrobili to bracia z jego zakonu już w 1531 roku. Niewidomy Dom Perignon, w dobieraniu szczepów winogron wykorzystujący swoje  niezwykle wrażliwe podniebienie, wyprodukował pierwszego szampana w 1690 roku.

Zasady produkcji oryginalnego szampana

Żeby szampan był prawdziwym szampanem, winogrona muszą zostać zebrane w Szampanii, sto dni od zakwitnięcia kwiatów! Szypułki powinny być usunięte tak, by nie naruszyć winogron, a sok wyciśnięty na tyle szybko, by barwniki znajdujące się w skórkach nie zdążyły do niego przeniknąć.

Kiedy w kadziach powstaje siarczyście kwaśne wino, po rozlaniu go do butelek rusza szampanizacja. Powtórna fermentacja, trwająca 15 miesięcy zachodzi już w szkle. Martwe drożdże tworzą w butelkach nieestetyczny osad, dlatego pod koniec leżakowania codziennie obraca się każdą z butelek o 45 stopni. Dzisiaj robią to maszyny, kiedyś była to czynność wymagająca benedyktyńskiej cierpliwości. W dodatku niebezpieczna, bo szampany miały skłonność do falstartów.

Wielokrotnie obracane szyjki butelek zanurza się w roztworze soli o temperaturze minus 20 stopni. Osad zamieniony w lodowy korek można usunąć, a następnie zastąpić likierem. W zależności od słodyczy likieru, szampan jest wytrawny, półsłodki lub słodki. Nade wszystko jednak jest prawdziwy i godny napisu „Champagne”.

Kiedy wino to szampan?

Zgodnie z prawem, jedynie szampan z Szampanii może mieć na etykiecie napis: „Champagne”. Poza tym napisem oryginalny szampan ma zadrutowany korek z drewna korkowego i niebieską banderolę. Zielona banderola zdradza polską rozlewnię. Nazwa szampan jest tak dalece zastrzeżona, że proces o prawo jej używania przegrała szwajcarska miejscowość Champagne sygnująca w ten sposób rodzime wino. Nawet Yves Saint Laurent był zmuszony zmienić nazwę perfum z „Champagne” na taką, która się nie kojarzy! 

Jak serwować szampana

Szampana podaje się przede wszystkim jako aperitif, a także do deserów. Nadaje się też do niektórych dań głównych. Wytrawny podaje się do drobiu, z białych winogron do cielęciny, z czerwonych do wołowiny, różowy do potraw z rusztu. Szampany rocznikowe podaje się do kawioru i gęsich wątróbek.
Przed wypiciem szampan powinien być schłodzony do temperatury 6–8 stopni, jednak nie przez wstawienie do lodówki, ale włożenie butelki na 20 minut do mieszaniny wody z lodem. Kieliszki do szampana to wysmukłe rozszerzające się „tulipany” o krótkich nóżkach lub bardzo wąskie kieliszki zwane fletami.
Otwierając szampana należy jedną ręką chwycić butelkę w połowie, drugą trzeba objąć szyjkę i nacisnąć kciukiem na korek. Następnie powinno się przesunąć korek kciukiem do przodu, do tyłu i w górę. Kiedy korek zacznie się wysuwać, butelkę należy pochylić, złapać korek całą dłonią i przekręcając delikatnie wyciągnąć. Koniecznie bez strzelania, bo to nieeleganckie.

Podczas tych czynności szyjka butelki powinna być owinięta bawełnianą serwetką. Do kieliszka wlewa się najpierw odrobinę, czekając aż bąbelki przestaną się pienić, a następnie dopełnia się do 2/3 wysokości.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co to jest Cava? Jakie jest dobre wino musujące?

Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane w Katalonii już od początków XIV wieku. Co to jest Cava i czy każde hiszpańskie wino musujące może się nazywać Cava?

Aktualizacja: 20.02.2012 14:07
Autor: Ewa Jablonska
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Blogerka Disa: kim jest?
Blogerka Disa: kim jest?

O Disie zrobiło się głośno, gdy wyraziła swoje niezadowolenie z ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.