porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić naleśniki Dukana? Podajemy dobry przepis na dietetyczne naleśniki Największa zaletą naleśników jest to, że można jeść je zarówno ...
Sprawdzaj dziurę w żółtym serze! Ser czy produkt seropodobny

Po czym poznać dobry ser? Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Nie tylko producenci mięs czy wędlin dopuszczają się oszustw. Sprawa fałszowania produktów dotyczy również branży mlecznej, a w szczególności żółtego sera. Warto czytać informację na opakowaniu i dokładnie przyjrzeć się produktowi przed samym zakupem.

Producenci żywności uczą nas, jak być prawdziwymi detektywami i z lupą w sklepie szukać prawdziwych produktów. Tak jest też w przypadku serów. Prawdziwy żółty ser powinien mieć dziurki. Powstają one z gazów wydzielanych przez bakterię podczas fermentacji. Powierzchnia dziurek powinna być gładka. Jeżeli nie jest, to producent zanieczyścił ser podczas produkcji drobnoustrojami. Sama wielkość dziurek zależy od rodzaju sera, ale im większe tym np. zapach bardziej charakterystyczny.

Jeżeli ser nie ma dziurek powinniśmy zerknąć na etykietę. Prawdziwy żółty ser powinien składać się z mleka oraz z podpuszczki. Reszta składników jak np. tłuszcze roślinne, mleko w proszku, karogen, soję czy konserwanty powinny już nas bardziej zniecierpliwić. Im więcej jest składników typu "E" powinniśmy takich produktów unikać. Warto też zwracać uwagę na różne certyfikaty i oznaczenia. Informację takie jak "ser wyprodukowany został w regionie, z którego pochodzi" lub otrzymał nagrody - od razu powinniśmy dać mu dodatkowe punkty. Ser nie powinien się kruszyć i być sprężysty. Jeżeli ser kosztuje 13-15 złotych za kilogram to może być to produkt seropodobny i mający niewiele wspólnego z prawdziwym żółtym serem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co warto zawsze mieć w lodówce, by przyjąć niezapowiedzianych gości?

Jest gama produktów, którą zawsze warto mieć, ponieważ uratują naszą opinię perfekcyjnej gospodyni domu. Wizyta gości bez zapowiedzi to nic miłego, ale przy dobrej organizacji wyjdziemy z sytuacji z...

Jaka jest kuchnia Podlasia?

Podlasie jest wyjątkowe i warto zapoznać się tą kuchnią, której podstawą są przetwory zbożowe - mówi Robert Sowa, słynny kucharz, który przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych i...

Aktualizacja: 12.04.2013 07:07
Autor: GB
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Rodzina Ewy Kopacz: były mąż, córka, zięć, wnuk... Co o nich wiemy?
Rodzina Ewy Kopacz: były mąż, córka, zięć, wnuk... Co o nich wiemy?

Premier Ewa Kopacz nie raz udowodniła, że jest gotowa do ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.