porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak przygotować zupę z ciecierzycy i z rozmarynem? Przepis na rozgrzewającą zupę
Jak przygotować zupę z ciecierzycy i z rozmarynem? Przepis na rozgrzewającą zupę Kiedy za oknem siarczysty mróz, najlepiej przyrządzić coś rozgrzewającego na ...
ZRÓB PYSZNĄ PIZZĘ ŁĄCKĄ Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER - taką jak w "Kuchennych rewolucjach" w Nowym Sączu"!

PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym?

W odcinku "Kuchennych rewolucji" zrealizowanym w Nowym Sączu Magda Gessler uczyła kucharzy restauracji Laboratorium Pizzy piec doskonałą pizzę. Specjalnie dla kulinarnych smakoszy zamieszczamy przepis na doskonałą PIZZĘ ŁĄCKĄ WEDŁUG MAGDY GESSLER. To pizza, którą wyróżnia przede wszystkim nietypowy sos ze śliwek węgierek.
PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym?
"Pizza łącka" według przepisu Magdy Gessler, podawana z sosem z susdzonych śliwek i pomidorów i z liśćmi rukoli. fot.: screen/kuchennerewolucje.tvn.pl

Kolejna udana kuchenna rewolucja przeprowadzona przez Magdę Gessler zaowocowała wynalezieniem pysznego sosu do pizzy. To sos śliwkowo-pomidorowy z prawdziwych łąckich suszonych śliwek. A oto przepis na doskonałą pizzę łącką, serwowaną w restauracji "Laboratorium pizzy" w Nowym Sączu. 

Składniki na pizzę łącką według przepisu Magdy Gessler

Pizza łącka zaproponowana przez słynną restauratorkę Magdę Gessler jest nowatorskim połączeniem kuchni fast food i symbolu Sądecczyzny, jakim są śliwki. Wśród podstawowych składników, które będą potrzebne do wykonania pizzy i sosu według przepisu Magdy Gessler, są:

  • ciasto na pizzę
  • suszone śliwki węgierki
  • przecier z pomidorów
  • żółty ser
  • boczek
  • kabanosy
  • rukola
  • sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka.

Sposób przygotowania pizzy z sosem śliwkowo-pomidorowym według przepisu Magdy Gessler

Ten pyszny i nowatorki sos z suszonych śliwek węgierek, wymyślony przez Magdę Gessler i jednego z kucharzy restauracji Laboratorium Pizzy - Michała Luty, wbrew pozorom jest bardzo prosty w przygotowaniu. Suszone śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż rozmiękną. Pod koniec gotowania do śliwkowego wywaru dorzucamy taką samą ilość przecieru z pomidorów. Gotujemy jeszcze kilka minut. Po zdjęciu z gazu sos należy przestudzić, następnie odlać zbędną ilość wody i zmiksować składniki blenderem na jednolitą papkę. Zmiksowany przecier śliwkowo-pomidorowy należy następnie przetrzeć przez drobne sitko, doprawić solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i wyciśniętym ząbkiem czosnku. 

Kolejny etap to przygotowanie pizzy. Przyrządzone uprzednio według własnego uznania ciasto na pizzę należy uformować na blasze posmarowanej oliwą i równomiernie rozsmarować na nim sos śliwokowo-pomidorowy. Następnie należy posypać pizzę startym żółtym serem i ułożyć na nim plastry boczku, kabanosów i suszonych śliwek. Pizzę należy zapiekać w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 15 minut albo do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy pizza już się upiecze, podajemy ją z dodatkową ilością sosu śliwkowo-pomidorowego i, tak jak Magda Gessler, posypujemy liśćmi rukoli.

Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy Magdy Gessler na świeta! Barszcz, śledź, ryba po grecku i kompot według Magdy Gessler Przepisy Magdy Gessler na świeta! Barszcz, śledź, ryba po grecku i kompot według Magdy Gessler

Magda Gessler, znana restauratorka, która zdobyła jeszcze większy rozgłos dzięki programom Masterchef oraz Kuchenne rewolucje, ma przepisy na każdą okazję! Podajemy przepisy Magdy Gessler na...

Kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler - jak go zrobić?

Kotlet schabowy jest jednym z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Smaczny, prosty w przygotowaniu oraz sycący. Nic nie może się równać z tym smakiem z dzieciństwa. Przygotowany z dodatkiem...

Przepisy wielkanocne - tatar ze śledzia Magdy Gessler. Jak zrobić?

Magda Gessler to dość kontrowersyjna postać. Jedni ją kochają, inni - niekoniecznie. Nie zmienia to jednak faktu, że jej tatar ze śledzia to coroczny hit na wielu wielkanocnych stołach. Jak...

Aktualizacja: 09.02.2013 13:32
Autor: Kuchareczka
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marek Kalita - kim jest aktor i mąż Aleksandry Popławskiej? [KARIERA, RODZINA]
Marek Kalita - kim jest aktor i mąż Aleksandry Popławskiej? [KARIERA, RODZINA]

Marek Kalita jest nie tylko polskim aktorem teatralno- filmowym, ale ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.