porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?
W jakim naczyniu najlepiej piec gęś? Gęś jest ptakiem hodowlanym, jednak w kulinariach jest zaliczana do ...
Nie masz pomysłu na obiad? SPRAWDZONY PRZEPIS NA OBIAD

PIECZONA GĘŚ. Doskonały przepis na obiad: gęś z sosem z powideł śliwkowych

Polecamy doskonały przepis na obiad. Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych z pewnością przypadnie do gustu wszystkim biesiadnikom. Zaskocz swoich gości i przygotuj pyszne danie z gęsi – najlepiej na św. Marcina.
PIECZONA GĘŚ. Doskonały przepis na obiad: gęś z sosem z powideł śliwkowych
Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych fot.: Maciej Rozwadowski

Listopad w staropolskiej tradycji był czasem, kiedy na stołach królowała gęś. Z pieczonej gęsi wróżono wtedy, jaka będzie zima... Mówią o tym przysłowia związane z dniem 11 listopada, kiedy obchodzimy św. Marcina:

  • Na św. Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości.
  • Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała.
  • Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po lodzie.

Spotkania przy tłustej gęsi jest do dziś znany i praktykowany w wielu rejonach Europy. My również zachęcamy zorganizowania rodzinnego spotkania przy pieczonej gęsi. Nie zapomnijcie, aby po uczcie sprawdzić, jaka czeka nas zima.

Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych - przepis

  • 1 młoda gęś o wadze około 4,5-5 kg
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, cebula, seler)
  • sól, pieprz
  • 2 główki czosnku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
  • suszone morele i rodzynki
  • łyżka masła

Jak przygotować pieczoną gęś:

  1. Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, następnie nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby nie przypalić przypraw podczas pieczenia). 

  2. Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku z łupinami. 

  3. Na dno gęsiarki (duże owalne naczynie do pieczenia) wkładamy pokrojoną włoszczyznę, a na niej układamy gęś. Gęsiarkę, przykrytą pokrywką, wstawiamy na jeden dzień do lodówki lub w chłodne miejsce. Gęś pieczemy następnego dnia.

  4. Naczynie z gęsią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C. Gęś pieczemy pod przykryciem przez około 3,5 godziny (45 minut na każdy kilogram). Pod koniec pieczenia zdejmujmy pokrywkę, aby mięso ładnie się przyrumieniło.

  5. W czasie gdy gęś się piecze rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i przesmażamy orzechy laskowe.

  6. Z soku z pieczonej gęsi, którego powinno być całkiem sporo, przyrządzamy sos. Dusimy w nim suszone morele i rodzynki, dodając stopniowo powidła, a następnie dolewając czerwone wino. Na koniec wrzucamy przesmażone orzechy.

  7. Pieczoną gęś kroimy dopóki jest gorąca. Układamy na talerzach i polewamy obficie sosem z powideł śliwkowych. Pieczona geś najlepsza będzie z kopytkami.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza? Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza?

Nikt nie ma wątpliwości, że 11 listopada do data znamienna – Narodowe Święto Niepodległości. To również dzień imienin Marcina, a na św. Marcina na stołach powinna pojawić się gęsina. Dlaczego?

W jakim naczyniu najlepiej piec gęś? W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?

Gęś jest ptakiem hodowlanym, jednak w kulinariach jest zaliczana do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszyła się dobrym zdrowiem (i...

Aktualizacja: 09.11.2014 10:11
Autor: (arz)
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Marcin Dzierżanowski?
Kim jest Marcin Dzierżanowski?

Już nawet w Polsce przyznanie się do bycia osobą homoseksualną ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.