porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?
W jakim naczyniu najlepiej piec gęś? Gęś jest ptakiem hodowlanym, jednak w kulinariach jest zaliczana do ...
Nie masz pomysłu na obiad? SPRAWDZONY PRZEPIS NA OBIAD

PIECZONA GĘŚ. Doskonały przepis na obiad: gęś z sosem z powideł śliwkowych

Polecamy doskonały przepis na obiad. Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych z pewnością przypadnie do gustu wszystkim biesiadnikom. Zaskocz swoich gości i przygotuj pyszne danie z gęsi – najlepiej na św. Marcina.
PIECZONA GĘŚ. Doskonały przepis na obiad: gęś z sosem z powideł śliwkowych
Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych fot.: Maciej Rozwadowski

Listopad w staropolskiej tradycji był czasem, kiedy na stołach królowała gęś. Z pieczonej gęsi wróżono wtedy, jaka będzie zima... Mówią o tym przysłowia związane z dniem 11 listopada, kiedy obchodzimy św. Marcina:

  • Na św. Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości.
  • Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała.
  • Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po lodzie.

Spotkania przy tłustej gęsi jest do dziś znany i praktykowany w wielu rejonach Europy. My również zachęcamy zorganizowania rodzinnego spotkania przy pieczonej gęsi. Nie zapomnijcie, aby po uczcie sprawdzić, jaka czeka nas zima.

Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych - przepis

  • 1 młoda gęś o wadze około 4,5-5 kg
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, cebula, seler)
  • sól, pieprz
  • 2 główki czosnku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
  • suszone morele i rodzynki
  • łyżka masła

Jak przygotować pieczoną gęś:

  1. Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, następnie nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby nie przypalić przypraw podczas pieczenia). 

  2. Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku z łupinami. 

  3. Na dno gęsiarki (duże owalne naczynie do pieczenia) wkładamy pokrojoną włoszczyznę, a na niej układamy gęś. Gęsiarkę, przykrytą pokrywką, wstawiamy na jeden dzień do lodówki lub w chłodne miejsce. Gęś pieczemy następnego dnia.

  4. Naczynie z gęsią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C. Gęś pieczemy pod przykryciem przez około 3,5 godziny (45 minut na każdy kilogram). Pod koniec pieczenia zdejmujmy pokrywkę, aby mięso ładnie się przyrumieniło.

  5. W czasie gdy gęś się piecze rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i przesmażamy orzechy laskowe.

  6. Z soku z pieczonej gęsi, którego powinno być całkiem sporo, przyrządzamy sos. Dusimy w nim suszone morele i rodzynki, dodając stopniowo powidła, a następnie dolewając czerwone wino. Na koniec wrzucamy przesmażone orzechy.

  7. Pieczoną gęś kroimy dopóki jest gorąca. Układamy na talerzach i polewamy obficie sosem z powideł śliwkowych. Pieczona geś najlepsza będzie z kopytkami.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza? Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza?

Nikt nie ma wątpliwości, że 11 listopada do data znamienna – Narodowe Święto Niepodległości. To również dzień imienin Marcina, a na św. Marcina na stołach powinna pojawić się gęsina. Dlaczego?

W jakim naczyniu najlepiej piec gęś? W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?

Gęś jest ptakiem hodowlanym, jednak w kulinariach jest zaliczana do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszyła się dobrym zdrowiem (i...

Gęsina na św. Marcina. Czy wiesz, dlaczego na św. Marcina najlepsza jest gęsina? Gęsina na św. Marcina. Czy wiesz, dlaczego na św. Marcina najlepsza jest gęsina?

Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest najlepsza i wtedy warto ją jeść. Nie na darmo stare polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na...

Aktualizacja: 09.11.2014 10:11
Autor: (arz)
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Siostra Dody. Kim jest Paulina Zmudczyńska - Rabczewska?
Siostra Dody. Kim jest Paulina Zmudczyńska - Rabczewska?

Jakiś czas temu zrobiło się o niej głośno, gdy udzieliła ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.