porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PRZYPRAWY DO GRILLA. Jak przygotować mieszankę przypraw do grillowanego mięsa? Suche przyprawy ziołowe i korzenne są bazą przy tworzeniu mieszanek ...
Pieczeń na święta wielkanocne Ewy Wachowicz - Ewa Gotuje. wielkanoc obiad rodzinny, pieczeń. Z talerza Ewy Wachowicz. Pieczeń na Wielkanoc

PIECZEŃ NA WIELKANOC: przepis Ewy Wachowicz

Zobacz jak zrobić pyszną pieczeń idealną na wielkanocny stół.

Zobacz jak zrobić pieczeń na Wielkanoc według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki:

2 kg mięsa na pieczeń wg uznania, może być karkówka, wołowina

3 łyżki oleju

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

suszone oliwki

Marynata:

1 łyżeczka ziaren jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka ziaren pieprzu

2 liście laurowe

2 goździki

4 ząbki czosnku

1 łyżka soli

Przyprawy na marynatę mielimy w młynku, oprócz soli i czosnku. Następnie rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią sól i przyprawy i chwilkę prażymy, aby wydobyć aromat. Na koniec, gdy zgasimy ogień, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy.

Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy śliwkami według uznania. Mięso nacieramy przyprawami. Wkładamy na noc do lodówki. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do rondla. Na patelnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy po czym przelewamy na mięso. Mięso wstawiamy do piekarnika na ok 2 godziny w temperaturze 200 stopni C. Warto co 15 minut mięso polewać wytworzonym sosem, będzie bardziej soczyste.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wegetariański pasztet wielkanocny - terrina z koziego mleka [SPRAWDZONY PRZEPIS] Wegetariański pasztet wielkanocny - terrina z koziego mleka [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Pasztet to tradycyjna potrawa wielkanocna. Tym razem przygotujmy go w trochę delikatniejszej formie – jako terrinę z koziego sera z suszonymi pomidorami. Pasztet nie tylko będzie się smakowicie...

Mazurek wielkanocny ze śliwkami - dobry przepis Mazurek wielkanocny ze śliwkami - dobry przepis

Mazurki, serniki, babki wielkanocne - czas na świąteczne wypieki! Wielkanoc już niedługo, zatem proponujemy już teraz przygotować świąteczne menu. Proponujemy przepis na mazurek ze śliwkami.

Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

Wielkanoc bez mazurka kajmakowego nie może się udać! To smak dzieciństwa, wiosenna słodycz. Ten mazurek nie jest trudny, zrobicie go bez problemu. Mało roboty, a jaka satysfakcja! Podajemy babciny...

Aktualizacja: 25.03.2015 11:31
Autor: MAG
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Adam Boguta - polski model na okładce magazynu Holiday [KARIERA, RODZINA]
Adam Boguta - polski model na okładce magazynu Holiday [KARIERA, RODZINA]

Kariera Adama Boguty nabiera rozpędu. Model który odpadł z programu ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.