porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PRZEPIS NA NALEWKĘ Z ORZECHÓW. Jak z orzechów zrobić orzechówkę? W przypadku orzechówki naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i ...
OWOCE ŚWIATA. Śliczne owocowe gwiazdki, którymi czasem zdobione są damskie drinki w barze, nie zostały wycięte z plasterka owocu. To dzieło natury - karambola.

Co to jest OWOC GWIAŹDZISTY, czyli karambola?

Owoc gwiaździsty, czyli inaczej karambola lub oskomian, pochodzi z odległych terenów Azji, Ameryki i Afryki. Jak smakuje? Z czym najlepiej go podawać? Rozwikłajmy razem zagadkę kolejnego egzotycznego owocu.
Co to jest OWOC GWIAŹDZISTY, czyli karambola?

Karambola rośnie w Azji, Afryce i Ameryce, w polskich sklepach jest dostępna od jesieni do wiosny.

fot.: Photos.com

Jak wygląda karambola?

Dojrzała karambola jest żółtawa, ma pięć podłużnych żeber, które powinny mieć lekko brązowe wierzchołki. Owoce oksomianu mają słodko-kwaśny smak oraz chrupiący, soczysty miąższ.

W Polsce sprzedawane są od jesieni do wiosny. Po zakupieniu mogą być przechowywane w lodówce nawet przez 3 tygodnie. Surowe owoce gwiaździste stanowią idealny dodatek do sałatek i surówek. W niektórych krajach podaje się karambole lekko podsmażoną na patelni jako dodatek do mięs i dań rybnych. Z bardziej kwaśnych owoców często przyrządza się marynaty i sosy.

Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Najlepsze wyciskarki soku - jakie są? Jaką wyciskarkę kupić? Najlepsze wyciskarki soku - jakie są? Jaką wyciskarkę kupić?

Świeżo wyciśniety sok to zdrowie w szklance. Jaką wyciskarkę kupić? Sprawa jest pilna bo sezon w pełni! W warzywniakach królują świeże warzywa i owoce doskonałe na sok. Oto lista najlepszych...

Czy wiesz dlaczego na twoim talerzu musi być kolorowo? Znaczenie fitoskładników, czyli składników phyto-odżywczych. Czy wiesz dlaczego na twoim talerzu musi być kolorowo? Znaczenie fitoskładników, czyli składników phyto-odżywczych.

Kolory nie tylko wpływają na samopoczucie i odzwierciedlają nasz nastrój. Powiedzenie, że je się również wzrokiem, znalazło swoje naukowe uzasadnienie – barwy pożywienia może nie do końca...

Aktualizacja: 05.12.2011 11:51
Autor: Joanna_Trybowska - tekst użytkownika portalu Mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim był Henryk Kulczyk, ojciec Jana Kulczyka?

Henryk Kulczyk, ojciec najbogatszego Polaka, Jana Kulczyka zmarł rano 19 ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.