porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Orzeźwiające smoothie z jarmużem – prosty przepis
Orzeźwiające smoothie z jarmużem – prosty przepis Smoothies to popularne napoje na wiosnę. Można je przygotować z ...

ODMIANY ZIEMNIAKÓW: Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?

Chcesz zrobić sałatkę, kup ziemniaki Denar. Jeśli jesteś amatorem frytek, wybierz odmianę Irys, a gdy masz ochotę na kopytka lub pyzy, zdecyduj się na Bryzę. Sprawdź, jakie gatunki ziemniaków najlepiej nadają się do konkretnych potraw!
ODMIANY ZIEMNIAKÓW: Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?

W Polsce zarejstrowanych i uprawianych jest wiele odmian ziemniaków. Jednak wiedza o ich cechach jest znikoma. Warto wiedzieć jaka odmiana ziemniaka najlepiej nadaje się na frytki, a jaka idealnie sprawdzi się w sałatce.

fot.: Photos.com

Polska ziemniakiem stoi, ale pod względem upodobań do poszczególnych odmian jest podzielona. Na terenach byłego zaboru rosyjskiego (Podlasie, Mazowsze, a zwłaszcza Warszawa) zdecydowanie wygrywają ziemniaki o białym miąższu, natomiast mieszkańcy byłych zaborów pruskiego i austriackiego (Poznań, Śląsk, Łódź) preferują te o żółtym zabarwieniu.

Jakie są podstawowe typy ziemniaków?

Możemy wyróżnić trzy typy ziemniaków:

Typ A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla. Odmiany: Ditta , Denar, Lord Sante Velux, Vineta

Typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się, które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki, czipsy czy placki, kartofelki z wody i zupy, doskonałe do duszenia i gotowania). Odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante,

Typ C – mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się o jasnym i sypkim miąższu (doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw (nowa)

Jak kupować?

Najlepiej kupować od znanego, sprawdzonego dostawcy, ale nie zawsze mamy taką możliwość.

  1. Zwróć uwagę na wygląd bulw. Nie mogą być uszkodzone, chore lub nadgniłe, bo ziemniaki będą się szybko psuły. Skórka bulw powinna być gładka, a miąższ o jednolitej barwie.
  2. Wybieraj raczej jasne bulwy, jeśli mają ciemna skórkę, może to świadczyć o intensywnym nawożeniu, czyli mają więcej azotanów
  3. Jeśli ziemniaki mają „oczka”, to lepsze są te z płytkimi „oczkami” ( mniejsze straty witamin i składników mineralnych podczas obierania).
  4. Gdy bulwy są zazielenione to znaczy, że były zbyt długo wystawione na działanie światła, a przez to mają podwyższoną zawartość solaniny. Takie bulwy powinniśmy odrzucać, bo substancja ta nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych
  5. Nie kupuj ziemniaków kiełkujących, bo w kiełkach najbardziej kumulują się toksyczne związki podejrzewane o właściwości rakotwórcze.

Pamiętajmy, żeby podczas obierania starannie wycinać wszystkie kiełki. Jeśli nie mamy pewności, jaką odmianę oferuje sprzedawca, możemy przeprowadzić mały test: kroimy kartofel w poprzek na pół i przez chwilę pocierajmy o siebie połówki. Jeżeli pokaże się woda, są to ziemniaki twarde, raczej na sałatki, zapiekanki czy do smażenia. Gdy obie połówki kleją się do siebie, nadają się na kluski, pyzy lub puree.

Jak poznać dobre ziemniaki?

Wszystkie bulwy powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę skórki. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby.

Dr Wojciech Nowacki z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin:

"W Polsce mamy zarejestrowanych ponad 100 odmian ziemniaków. Kolor miąższu nie ma wpływu na zawartość składników odżywczych np. witaminy C czy potasu. Warto natomiast pamiętać, że ziemniaki sałatkowe, twarde mają najmniej kalorii (zawierają mało skrobi), a im bardziej są mączyste, tym bardziej kaloryczne. Smak ziemniaków oceniany jest przez fachowców w skali 9-stopniowej, a w sklepach najczęściej spotykamy ziemniaki oceniane na 6,5 – 7. Odmiany uznane za najsmaczniejsze to z białych - Welox, Denar, Irys, Irga, a z żółtych – Denar, Flaming, Wineta. Polacy wolą ziemniaki rozsypujące się na talerzu, podczas gdy w Europie zachodniej najpopularniejsze są odmiany twarde typu A, o ciemnożółtej barwie miąższu". 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Tanie i dobre danie na obiad – placuszki z ziemniaków i żółtego sera Tanie i dobre danie na obiad – placuszki z ziemniaków i żółtego sera

W kuchni tylko ziemniaki i żółty ser? Idealnie! Zaraz zrobisz z nich pyszny obiad. Tani, szybki, sycący. Jeśli uformujesz z masy mniejsze krążki, placuszki możesz podawać nawet jako przystawkę na...

Perfekcyjnie ugotowane jajka, ziemniaki i... [15 RAD GOSPODYNI DOSKONAŁEJ] Perfekcyjnie ugotowane jajka, ziemniaki i... [15 RAD GOSPODYNI DOSKONAŁEJ]

Nasze babcie znały mnóstwo dobrych porad przydatnych w kuchni. Wiedziały, jak ugotować doskonałe jajka na miękko, a jak przyrządzić ziemniaki w mundurkach, aby nie pękały. I nie tylko! Oto 15...

Sałatka śledziowa z ziemniakami - prosty przepis Sałatka śledziowa z ziemniakami - prosty przepis

Śledzie, szczególnie solone, są znakomitym źródłem witamin i mikroelementów. Dlatego warto je jeść - szczególnie w sezonie jesienno - zimowym. Tym bardziej, że śledzie są bardzo łatwe do...

Aktualizacja: 13.05.2015 08:09
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Zmarł Richard Glatzer. Kim był?
Zmarł Richard Glatzer. Kim był?

Richard Glatzer nie żyje. Reżyser chorował na stwardnienie zanikowe boczne ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.