porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić dżem z czereśni? PRZEPISY
Jak zrobić dżem z czereśni? PRZEPISY Jak zrobić smaczny dżem z czereśni? Polecmay najlepsze przepisy na ...
Przepis na nalewkę z czerwonej borówki (brusznicy)

Nalewka z czerwonej borówki - jak zrobić w domu?

Gorzka i mocna nalewka o wyrafinowanym aromacie nie każdemu przypadnie do gustu. Powinna za to smakować fanom żubrówki, bo jest jej słodszą wersją. Zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne borówki czerwonej!
Nalewka z czerwonej borówki - jak zrobić w domu?
W Polsce można znaleźć brusznicę coraz rzadziej. Występuje w lasach iglastych i wrzosowiskach. fot.: Agnieszka Mike-Jeziorska

Owoce gotowe do przetworów możemy dostać lub zebrać na początku jesieni - we wrześniu i październiku. Borówka czerwona cieszy się mniejszą popularnością niż jagody czy borówki amerykańskie, ale nie możemy zapomnieć o jej zdrowotnych właściwościach.

Dobrze wpływa na działanie układu pokarmowego i pracę nerek. Ma działanie antyoksydacyjne i odkażające, ponadto zawiera antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C, P, witaminy grupy B oraz niszczące bakterie garbniki katechinowe.

Jeśli przeszkadza Ci cierpkość brusznicy, dodaj do nalewki większą ilość cukru.

Przepis na nalewkę:

Składniki: kilka pędów piołunu (najlepiej młodych); 1 l czystej wódki (45); 1 kg borówki brusznicy; 1/4 kg cukru

1. Wyparzyć i wysuszyć litrowy słoik.

2. Piołun przełożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. 

3. Płyn przefiltrować przez papierowy filtr do kawy i odstawić na pół roku w chłodne miejsce.

4. Dokładnie umyć borówki, włożyć do małego gąsiorka i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką (pierwsze 3 punkty).

5. Postawić alkohol w nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie oddzielić nalewkę od owoców i wstawić do szafki.

6. Borówki włożyć do innego słoika, zasypać cukrem, wymieszać i potrząsnąć. Codziennie wstrząsać słoikiem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

7. Zalać owoce nalewką, wszystko wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.

8. Przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 7 miesięcy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 17.09.2012 10:09
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Abp Stanisław Gądecki – kim jest przewodniczący episkopatu?
Abp Stanisław Gądecki – kim jest przewodniczący episkopatu?

Abp Stanisław Gądecki, wybrany na przewodniczącego Episkopatu, to przedstawiciel tzw ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.