porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić dżem z czereśni? PRZEPISY
Jak zrobić dżem z czereśni? PRZEPISY Jak zrobić smaczny dżem z czereśni? Polecmay najlepsze przepisy na ...
Przepis na nalewkę z czerwonej borówki (brusznicy)

Nalewka z czerwonej borówki - jak zrobić w domu?

Gorzka i mocna nalewka o wyrafinowanym aromacie nie każdemu przypadnie do gustu. Powinna za to smakować fanom żubrówki, bo jest jej słodszą wersją. Zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne borówki czerwonej!
Nalewka z czerwonej borówki - jak zrobić w domu?
W Polsce można znaleźć brusznicę coraz rzadziej. Występuje w lasach iglastych i wrzosowiskach. fot.: Agnieszka Mike-Jeziorska

Owoce gotowe do przetworów możemy dostać lub zebrać na początku jesieni - we wrześniu i październiku. Borówka czerwona cieszy się mniejszą popularnością niż jagody czy borówki amerykańskie, ale nie możemy zapomnieć o jej zdrowotnych właściwościach.

Dobrze wpływa na działanie układu pokarmowego i pracę nerek. Ma działanie antyoksydacyjne i odkażające, ponadto zawiera antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C, P, witaminy grupy B oraz niszczące bakterie garbniki katechinowe.

Jeśli przeszkadza Ci cierpkość brusznicy, dodaj do nalewki większą ilość cukru.

Przepis na nalewkę:

Składniki: kilka pędów piołunu (najlepiej młodych); 1 l czystej wódki (45); 1 kg borówki brusznicy; 1/4 kg cukru

1. Wyparzyć i wysuszyć litrowy słoik.

2. Piołun przełożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. 

3. Płyn przefiltrować przez papierowy filtr do kawy i odstawić na pół roku w chłodne miejsce.

4. Dokładnie umyć borówki, włożyć do małego gąsiorka i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką (pierwsze 3 punkty).

5. Postawić alkohol w nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie oddzielić nalewkę od owoców i wstawić do szafki.

6. Borówki włożyć do innego słoika, zasypać cukrem, wymieszać i potrząsnąć. Codziennie wstrząsać słoikiem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

7. Zalać owoce nalewką, wszystko wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.

8. Przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 7 miesięcy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 17.09.2012 10:09
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Georg Grozer, najlepszy niemiecki siatkarz ostatnich lat?

Kiedyś największa gwiazda Resovii Rzeszów, dziś najgroźniejszy przeciwnik polskich siatkarzy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.