porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak upiec kaczkę z jabłkami? Podajemy dobry przepis na kaczkę
Jak upiec kaczkę z jabłkami? Podajemy dobry przepis na kaczkę Kaczka z jabłkami to jedno z najsmaczniejszych dań z kaczki. ...
Kaczogęś (mularda) to idealna alternatywa dla kaczki na wielkanocny stół. Jak smakuje kaczkogęś, ile kosztuje, gdzie można ją kupić?

Mularda, czyli kaczkogęś. Co można z niej przyrządzić?

Kaczka jest znana i ceniona już od tysięcy lat. Miliony ludzi zachwycają się jej wyśmienitym, głębokim smakiem. Od 1960 r. salony zdobywają jednak nie zwykłe kaczki, lecz mulardy - połączenie kaczora piżmowego z kaczką rasy pekin. Od niedawna mulardy dostępne są też na naszym rynku.

Mulardy, potocznie nazywane kaczogęsiami (lub kaczkogęsiami), są mało znanym w Polsce połączeniem kaczki rasy pekin i kaczora piżmowego. W przeciwieństwie do zwykłych kaczek mulardy trudno znaleźć na sklepowych półkach. Osoby poszukujące nowych, lepszych smaków muszą jej szukać u prywatnych hodowców.

Jak smakuje mularda?

Mięso mulardy znacząco różni się od mięsa kurzego oraz indyczego. Po pierwsze w porównaniu do standardowej kaczki jest go wyjątkowo dużo. Charakteryzuje się cienką skórą oraz małą ilością tłuszczu. Po upieczeniu jest delikatne i kruche. Również wątroba mulardy jest większa i delikatniejsza w smaku niż ta od zwykłej kaczki. Idealnie nadaje się do przyrządzenia foie gras.

Ile kosztuje kaczkogęś? Gdzie można ją kupić?

Cena mulardy to ok. 20 zł/kg, czyli ok. 80 zł za jedną sztukę. Można również kupić mulardę żywą, wtedy jej cena wynosi ok. 40 zł za sztukę. Niestety kaczkogęsi można dostać przede wszystkim u prywatnych hodowców lub na fermach drobiu. Przyrządzać można ją na wiele sposobów, w zależności od upodobań kulinarnych.

Jak przyrządzić kaczkogęś?

Inspiracją może być przepis Magdy Gessler na kaczogęś wykorzystany przez restauratorkę w 4 odcinku 7 sezonu "Kuchennych Rewolucji" w kaszubskim Babim Dole. Mulardę opalamy i zostawiamy w zalewie z warzyw, i mieszanki rozbitego czosnku z solą, następnie faszerujemy ją przyprawionymi majerankiem ćwiartkami jabłek i wstawiamy do piekarnika.

Mularda przygotowana w ten sposób na pewno zachwyci bliskich i znajomych.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Schab w sosie czosnkowo-serowym - przepis na Wielkanoc i nie tylko Schab w sosie czosnkowo-serowym - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Na wielkanocnym stole tradycyjnie gości wieprzowina. Oprócz białej kiełbasy i szynki chętnie jemy schab. Oto przepis na smaczny wielkanocny schab.

Mazurki – trzy przepisy na Wielkanoc Mazurki – trzy przepisy na Wielkanoc

Tradycyjny, orzechowy, owocowy, czekoladowy, a nawet różany – sosobów na wielkanocne mazurki jest wiele. Podajemy kilka przepisów na wielkanocne ciasto.

4 wielkanocne dania z jajami [SPRAWDZONE PRZEPISY] 4 wielkanocne dania z jajami [SPRAWDZONE PRZEPISY]

Wielkanoc to nie tylko faszerowane jaja i jajecznica. Zobacz, jakie przepisy z jajek na wielkanocny stół poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Pieczeń rzymska, naleśniki,...

Aktualizacja: 25.03.2015 12:05
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kinga Jasiewicz- kim jest maturzystka, która pozwała Okręgową Komisję Egzaminacyjną?
Kinga Jasiewicz- kim jest maturzystka, która pozwała Okręgową Komisję Egzaminacyjną?

Maturzystka Kinga Jasiewicz nie dostała się na wymarzone studia stomatologiczne ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.