porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak szybko przygotować obiad? Jak zrobić szybki sos pomidorowy? PRZEPIS Sos pomidorowy to błyskawiczny sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Wracamy ...
Kaczogęś (mularda) to idealna alternatywa dla kaczki na wielkanocny stół. Jak smakuje kaczkogęś, ile kosztuje, gdzie można ją kupić?

Mularda, czyli kaczkogęś. Co można z niej przyrządzić?

Kaczka jest znana i ceniona już od tysięcy lat. Miliony ludzi zachwycają się jej wyśmienitym, głębokim smakiem. Od 1960 r. salony zdobywają jednak nie zwykłe kaczki, lecz mulardy - połączenie kaczora piżmowego z kaczką rasy pekin. Od niedawna mulardy dostępne są też na naszym rynku.

Mulardy, potocznie nazywane kaczogęsiami (lub kaczkogęsiami), są mało znanym w Polsce połączeniem kaczki rasy pekin i kaczora piżmowego. W przeciwieństwie do zwykłych kaczek mulardy trudno znaleźć na sklepowych półkach. Osoby poszukujące nowych, lepszych smaków muszą jej szukać u prywatnych hodowców.

Jak smakuje mularda?

Mięso mulardy znacząco różni się od mięsa kurzego oraz indyczego. Po pierwsze w porównaniu do standardowej kaczki jest go wyjątkowo dużo. Charakteryzuje się cienką skórą oraz małą ilością tłuszczu. Po upieczeniu jest delikatne i kruche. Również wątroba mulardy jest większa i delikatniejsza w smaku niż ta od zwykłej kaczki. Idealnie nadaje się do przyrządzenia foie gras.

Ile kosztuje kaczkogęś? Gdzie można ją kupić?

Cena mulardy to ok. 20 zł/kg, czyli ok. 80 zł za jedną sztukę. Można również kupić mulardę żywą, wtedy jej cena wynosi ok. 40 zł za sztukę. Niestety kaczkogęsi można dostać przede wszystkim u prywatnych hodowców lub na fermach drobiu. Przyrządzać można ją na wiele sposobów, w zależności od upodobań kulinarnych.

Jak przyrządzić kaczkogęś?

Inspiracją może być przepis Magdy Gessler na kaczogęś wykorzystany przez restauratorkę w 4 odcinku 7 sezonu "Kuchennych Rewolucji" w kaszubskim Babim Dole. Mulardę opalamy i zostawiamy w zalewie z warzyw, i mieszanki rozbitego czosnku z solą, następnie faszerujemy ją przyprawionymi majerankiem ćwiartkami jabłek i wstawiamy do piekarnika.

Mularda przygotowana w ten sposób na pewno zachwyci bliskich i znajomych.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Czy warto jeść jajka? Z czym łączyć jajka? Czy warto jeść jajka? Z czym łączyć jajka?

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Czy jednak jedzenie ich w dużych ilościach jest bezpieczne dla zdrowia. Jakie wartości odżywcze mają jajka i czy w ogóle warto je jeść?

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami - jak ją zrobić? Przepis

Zobacz jak zrobić babkę wielkanocną - ciasto, które obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Podajemy przepis na tradycyjną babę drożdżową z rodzynkami - ozdobę świątecznego stołu podczas...

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże - poznaj domowe sposoby na sprawdzanie ich świeżości!

Przed Wielkanocą trzeba zakupić zapas jajek, bo zgodnie z tradycją nie może ich zabraknąć na świątecznych stołach. Pamiętajmy przy tym, że nieświeże jajo może zepsuć całą potrawę, a na dodatek możemy...

Aktualizacja: 25.03.2015 12:05
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim był Henryk Kulczyk, ojciec Jana Kulczyka?

Henryk Kulczyk, ojciec najbogatszego Polaka, Jana Kulczyka zmarł rano 19 ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.