porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
JAK UPIEC CHLEB? Przepis na chleb, który zawsze się udaje. Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego chleba. I ten ...
Jak zrobić według przepisu staropolskiej kuchni kresowej?

MAZURKI WIELKANOCNE to polska specjalność. Mówimy, jak zrobić oryginalny mazurek piankowy z orzechami?

Każdy kraj i prawie każda rodzina ma swoje własne przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne. W Polsce najpopularniejsze ciasta na wielkanocnym stole to pascha, mazurek i torty. Ale tylko mazurki są oryginalne i wyjątkowe.
MAZURKI WIELKANOCNE to polska specjalność. Mówimy, jak zrobić oryginalny mazurek piankowy z orzechami?

Mazurek piankowy jest właśnie jednym z tych ciast, które piecze się ze zmielonych orzechów włoskich.

fot.: Photos.com

W każdym kraju o chrześcijańskiej tradycji Święta Wielkanocne obchodzi się wyjątkowo hucznie. Zmartwychwstanie Chrystusa to największe święto katolickie, ale także protestanckie, prawosławne, grekokatolickie i ormiańskie. Świętują wszystkie odłamy i narody chrześcijańskie na całym świecie. Tradycja obchodów, choć zasadniczo wspólna, zawiera w sobie także zwyczaje miejscowe. Widoczne są one najbardziej w kuchni. Również polska kuchnia ma swoje własne, oryginalne i niepowtarzalne potrawy wielkanocne. Należą do nich bez wątpienia mazurki.

Mazurki to polska specjalność

Mazurki to ciasta kruche pieczone się na płaskich blachach. Powinny być prostokątne i mieć wymiary arkusza papieru. Mazurki nie powinny być grube, dlatego ciasto mazurkowe kładzie się na blachę nie grubiej niż „na palec”. Tym bardziej, że dla wielu mazurków jest to tylko podstawa - podkład pod masę, słodki lukier i bakalie czy odsączoną konfiturę z moreli lub wiśni, nakładane na wierzch kruchego placka.
Istnieją jednak także doskonałe mazurki, które nie są tak słodkie i nie mają na wierzchu bakalii. Należy do nich staropolski mazurek piankowy.

Mazurek piankowy

Przepis na ten mazurek pochodzi z dawnej kuchni kresowej. Na kresach, a zwłaszcza w okolicach Lwowa i aż do Kijowa piekło się wiele ciast z mąki orzechowej. Orzech włoski był jednym z najpopularniejszych drzew rosnących na południowych krańcach Rzeczpospolitej.
Mazurek piankowy jest właśnie jednym z tych ciast, które piecze się ze zmielonych orzechów włoskich (lub w wersji tańszej - z mąki orzechowej z dodatkiem pszennej). Oto przepis z dawnej książki kucharskiej.

  • W "donicy" ucieramy na puch 3 surowe żółtka i 25 dkg cukru, dodając w czasie ucierania 12 dkg masła (małymi porcjami). Do doskonale utartej masy dodajemy 37 dkg zmielonych orzechów włoskich i łącząc składniki wyrabiamy jednolite w konsystencji ciasto (w wersji tańszej używa się 12 dkg mąki pszennej i 25 dkg drobno zmielonych orzechów).
  • Blachę do ciasta wykładamy opłatkiem, na opłatkach kładziemy równomiernie ciasto, po czym wygładzamy jego powierzchnie nożem.
  • Następnie ubijamy dobrze pianę z 3 białek dodając 8 dkg cukru pudru. Pianą pokrywamy ciasto i kładziemy na jego powierzchni połówki obranych orzechów. Ważne, by były w odstępach umożliwiających później ładne pokrojenie gotowego ciasta.

Mazurek piankowy piecze się w średnio nagrzanym piekarniku, nie może się bowiem zbytnio przyrumienić.

Praktyczne uwagi

Donica to staropolskie określenie makutry, dzisiaj też już nieco zapomnianej kamionkowej miski pokrytej od wewnątrz drobnymi rowkami. Dzisiejsze panie domu wszystko robią urządzeniami elektrycznymi – masę mazurkową zapewne też można wyrobić przy użyciu robota kuchennego. Nie jest ważne czym, ważne by była ukręcona i utarta doskonale. W dawnym przepisie wystarczało napisać „sadź dziewce do donicy, niech wierci”, dzisiaj przeważnie trzeba "wiercić" samemu.

Nie kupimy gotowych zmielonych orzechów. Aby zmielić orzechy w domu, trzeba mieć zatem specjalną maszynkę - ręczną lub elektryczną. Niektóre maszynki do mielenia mięsa mają dodatkowe funkcje i przystawki - do tarcia warzyw i właśnie orzechów.

Opłatek można zastąpić specjalnym papierem do pieczenia, lub użyć blachy z powierzchnią teflonową zapobiegającą przywieraniu ciasta. W ostateczności można też zwykłą blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać zmielonymi orzechami.

Zalety mazurka piankowego

Mazurek piankowy jest oryginalny i wyjątkowo smaczny. Przede wszystkim nie jest bardzo słodki i nie zawiera tak dużo cukru, jak pozostałe mazurki.
Można go z łatwością przewozić – bakalie nie spadną, masa czekoladowa nie popęka, a masa pomarańczowa nie będzie się kleiła.
Jedną z wielkich zalet tego mazurka, poza wysublimowanym smakiem i aromatem, jest także to, że można (a nawet zaleca się) upiec go kilka dni przed świętami, by dobrze skruszał. A wiadomo, jak wiele trzeba zrobić tuż przed samymi świętami, by wydać prawdziwie tradycyjne polskie śniadanie wielkanocne.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
MENU na Wielkanoc 2013. Przepis na MAZUREK KARMELOWY

W Polsce najpopularniejsze ciasta na wielkanocnym stole to pascha, mazurek i torty. Ale tylko mazurki są oryginalne i wyjątkowe. Przygotowuje się je i je wyłacznie w Polsce. Podpowiadamy, jak...

Aktualizacja: 28.03.2012 14:20
Autor: bkz
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Izabella Łukomska-Pyżalska  - KIM JEST prezes Warty Poznań?
Izabella Łukomska-Pyżalska - KIM JEST prezes Warty Poznań?

Izabella Łukomska-Pyżalska to właścicielka klubu piłkarskiego Warta Poznań, szefowa agencji ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.