porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Co producent żywności musi umieścić na etykiecie?
Co producent żywności musi umieścić na etykiecie? Przepisy unijne ściśle określają, co producent żywności powinien umieścić na ...
Masa marcepanowa na tort - przepis na domową masę marcepanową.

Marcepan - co to jest? Jak zrobić masę marcepanową?

W sklepach można kupić gotową masę marcepanową. Jest to miękka, elastyczna masa, z której jak z plasteliny można formować figurki. Można ją też rozwałkować i przykryć nim tort - to najprostsza, ale wytworna, a przede wszystkim pyszna dekoracja. Czy można samemu zrobić marcepan?
Marcepan - co to jest? Jak zrobić masę marcepanową?

Jak zrobić masę marcepanową na tort?

fot.: Flickr.com/Renee Suen

W niektórych naszych sklepach można kupić masę marcepanową uformowaną w prostopadłościan. Jest miękka, można z niej formować dowolne kształty. Łatwo ją rozwałkować na cienki placek. Za naszą zachodnią granicą można kupić Marzipan Decke, czyli pięknie rozwałkowany i zrolowany gotowy placek - w sam raz do przykrycia tortu (pasuje na tortownicę o średnicy ok. 22 cm).
Ale nie musisz szukać masy marcepanowej w sklepach, możesz ją zrobić samemu. Wyjdzie taniej, a - co ważne - będziesz mieć pewność, z czego jest zrobiona.

Co jest potrzebne do zrobienia masy marcepanowej?

Do zrobienia masy marcepanowej niezbędne są migdały. Trzeba je po prostu zemleć, a następnie utrzeć z cukrem, Do masy można dodać olejek aromatyczny, np. migdałowy, wodę różaną lub pomarańczową. Tajemnica smaku marcepana tkwi w... gorzkich migdałach: na sto słodkich migdałów trzeba dodać jeden gorzki. Migdały przed mieleniem należy obrać z brązowej łupiny. W tym celu trzeba je sparzyć wrzątkiem (najlepiej potrzymać je misce, aż skórka zacznie odchodzić), wyjąć na sito i zsunąć skórkę - zejdzie bez trudu. Na 10 dag migdałów potrzeba 9 dag cukru pudru i łyżeczkę wody.

Jak zrobić masę: na ciepło lub na zimno?

Są dwa sposoby produkcji masy migdałowej: - na gorąco: mielone migdały praży się z cukrem i, ewentualnie, dodatkami aromatycznymi - na zimno: mielone migdały uciera się z cukrem pudrem i wybranymi dodatkami. Marcepan nie ma nadzwyczajnego koloru - jest szarobiały i nieefektowny. Ale można go zabarwić barwnikami spożywczymi.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Truskawki - jak zrobić smaczny deser z truskawkami? Podajemy dwa przepisy Truskawki - jak zrobić smaczny deser z truskawkami? Podajemy dwa przepisy

Przygotuj najbliższym smaczny deser truskawkowy

Jak zrobić CIASTO PORZECZKOWE? Podajemy prosty PRZEPIS Jak zrobić CIASTO PORZECZKOWE? Podajemy prosty PRZEPIS

To ciasto z pewnością spełni oczekiwania twoich bliskich i będzie jednym z częściej pieczonych ciast w twoim domu.

Muffiny - najłatwiejsze ciastka - jak je zrobić? Muffiny - najłatwiejsze ciastka - jak je zrobić?

Upieczenie muffinów jest bardzo proste i szybkie. Zawsze się udają! Mogą być słodkie albo wytrawne, można je podawać na śniadanie, deser, przystawkę do obiadu, przekąskę w ciągu dnia. Zdobione kremem...

Aktualizacja: 24.01.2014 14:34
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Lionel Messi, kim jest i czy można nazywać go następcą Diego Maradony?
Lionel Messi, kim jest i czy można nazywać go następcą Diego Maradony?

Lionel Messi, genialne dziecko argentyńskiego futbolu, kapitan reprezentacji i najlepszy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.