porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Wielkanocny chrzan z jajkami - przepis Ewy Wachowicz
Wielkanocny chrzan z jajkami - przepis Ewy Wachowicz Z Wielkim Piątkiem zawsze będzie mi się kojarzył zapach tartego ...
Prawosławne święta wielkanocne - kulicz - rosyjskie ciasto paschalne.

Kulicz paschalny - przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Kulicz to nic innego jak baba wielkanocna podawana podczas prawosławnych świąt. Pieczony jest na bazie drożdży z dodatkiem orzechów i rodzynek i polewany dużą ilością lukru.
Kulicz paschalny - przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Kulicz to rosyjskie ciasto paschalne, które jest przygotowywany zawsze na kilka dni przed Wielkanocą.

fot.: Photos.com

Kulicz to jak większość wypieków drożdżowych dość pracochłonna potrawa. Ten rosyjski tradycyjny wypiek przypomina trochę wypieki chlebowe. Kulicz przygotowuje się na kilka dni przed Wielkanocą. Podobnie jak paschę ozdabia się go bakaliami układając litery XB czyli pierwsze litery słów Chrystus Zmartwychwstał w języku rosyjskim.

Przepis na kulicz paschalny

Składniki:

  • 10 g suchych drożdży

  • 1 kg mąki

  • 2 szkl. mleka

  • 6 jajek

  • 200 g cukru

  • kostka masła

  • cukier waniliowy

  • 300 g bakalii (różne rodzaje orzechów i rodzynki)

  • 80 ml rumu

  • sól

  • tłuszcz do formy

na lukier:

  • 15 łyżek cukru pudru

  • 1 łyżka gorącej wody

  • 1 łyżka soku z pomarańczy

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

Jak upiec kulicz paschalny?

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku. Dodajemy 1/2 kg mąki i lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (miskę z zaczynem można włożyć do drugiej miski z ciepłą wodą). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy. Mieszać, dodajemy drugą połowę mąki i znów łączymy. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia tym razem na około 1 h. Pokrojone orzechy dodajemy do ciasta wraz z namoczonymi w rumie rodzynkami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wysoką formę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 100ºC. Babę pieczemy około 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy kolejne 25 minut. Ciasto studzimy i polewamy lukrem (cukier wymieszany z wodą i sokiem). Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wielkanoc: dwa proste i szybkie przepisy na drożdżowe ciasto Wielkanoc: dwa proste i szybkie przepisy na drożdżowe ciasto

Nowoczesna pani domu nie zawsze ma czas na upieczenie klasycznej drożdżowej baby, wymagającej pracochłonnego wyrabiania. Ale to nie znaczy, że nie może się popisać własnym wypiekiem. Proponujemy dwa...

SERNIK CHAŁWOWY na Wielkanoc: sprawdzony przepis SERNIK CHAŁWOWY na Wielkanoc: sprawdzony przepis

Przepis na sernik chałwowy wydaje się skomplikowany, ale taki nie jest. Ciasto jest proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę bosko!

Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC] Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC]

Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Mazurek, ten przygotowywany zazwyczaj raz w roku wypiek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym. Podobno według tradycji na wielkanocny stół powinno się ich...

Aktualizacja: 28.03.2015 12:27
Autor:
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
André Brink - kim był jeden z najwybitniejszych pisarzy południowoafrykańskich?
André Brink - kim był jeden z najwybitniejszych pisarzy południowoafrykańskich?

André Brink, jedne z najwybitniejszych pisarzy południowoafrykańskich nie żyje. Międzynarodowe ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.