porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe?
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Zapach ciasta drożdżowego to najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa, a zarazem ...
Zamiast pierogów możesz podać na wigilijną kolację kulebiaka - mówimy jak go zrobić!

Kulebiak - jak zrobić? Podajemy łatwy przepis na wigilijnego kulebiaka

Wigilijny barszcz wymaga dodatków. Jeśli nie umiesz zrobić uszek lub nie masz na to czasu - przygotuj kulebiak. Podajemy łatwy przepis na kulebiak z farszem z kapusty i grzybów.
Kulebiak - jak zrobić? Podajemy łatwy przepis na wigilijnego kulebiaka

Jeśli masz czas, możesz pobawić się i zrobić ozdobny wierzch kulebiaka np. nakryć go powycinanymi z ciasta choinkami.

fot.: Photos.com

 Przepis na wigilijny kulebiak

Składniki:

  • 50 g drożdży,

  • 1 szklanka mleka,

  • 2 łyżki masła,

  • 50 g oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka cukru,

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 2 żółtka, 1 białko,

  • łyżeczka soli,

  • 450 g kapusty kiszonej,

  • 300 g pieczarek,

  • 2 cebule,

  • białko,

  • gruba sól i kminek do posypania kulebiaka.

Sposób przygotowania:

Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę. Do większej miski nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić. Podzielić ciasto dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Potrawy wigilijne na zamówienie. Jakie CENY? [RESTAURACJA, CATERING, WYTWÓRCY PRYWATNI] Potrawy wigilijne na zamówienie. Jakie CENY? [RESTAURACJA, CATERING, WYTWÓRCY PRYWATNI]

Potrawy wigilijne możesz kupić na zamówienie, jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie wigilijnego jedzenia. Sprawdź, ile kosztują potrawy na Wigilię i gdzie można je kupić!

Potrawy wigilijne: KUTIA [SPRAWDZONY PRZEPIS] Potrawy wigilijne: KUTIA [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Kutia to potrawa wigilijna popularna zwłaszcza na wschodzie Polski. Nie może w niej zabraknąć ziaren jęczmienia lub pszenicy (boskich zbóż), miodu (symbolu słodyczy) oraz maku (symbolu spokoju). Oto...

Sandacz korzenny – na Wigilię zamiast karpia [SPRAWDZONY PRZEPIS] Sandacz korzenny – na Wigilię zamiast karpia [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Jeśli nie przepadasz za wigilijnym karpiem, zasmakuj w tym roku w sandaczu. Przyrządź go po staropolsku – z przyprawami korzennymi i chrzanem.

Aktualizacja: 21.12.2013 14:25
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej Duda: żona Agata, córka Kinga - co o nich wiemy?
Andrzej Duda: żona Agata, córka Kinga - co o nich wiemy?

Andrzej Duda zdobył najwięcej głosów w I turze wyborów prezydenckich ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.