porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie? KUCHNIA REGIONALNA Polska jest rajem dla turysty smakosza - mówi Robert Sowa, ...
Kuchnia Warmii i Mazur to wpływ trzech kultur niemieckiej, polskiej i ukraińskiej po zmianie granic Polski. Kuchnia zachodnia - potrawy przywędrowały tu wraz z ludźmi po drugiej wojnie.

KUCHNIA REGIONALNA. Jaka jest kuchnia Warmii i Mazur oraz zachodniej części Polski?

Kuchnia zachodniej części Polski to mix kuchni niemieckiej, kresowej, podkarpackiej, mazowieckiej. Dzisiaj, prawie po 60 latach, to już jest regionalna kuchnia- mówi Grażyna Kurpińska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kuchnia Warmii i Mazur to ryby z jezior, grzyby, kaczki, gęsi, dużo dań z mięsa mielonego, nabiał. Gdzie możemy zjeść oryginalne dania z obu tych regionów? Które dania są dla nich typowe?

Kuchnia Warmii i Mazur ( woj. warmińskie i mazurskie)

W tym regionie w kuchni widać wpływ trzech kultur - niemieckiej, bo kiedyś były tu Prusy Wschodnie, polskiej i ukraińskiej (po zmianie granic Polski). Schab pieczony w winie, czy biała kiełbasa gotowana w piwie to wpływy niemieckie. Różnego rodzaju pierożki to wpływ kuchni ukraińskiej. Polskie dania mazurskie to ryby z jezior, grzyby, kaczki, gęsi, dużo potraw z mięsa mielonego oraz nabiał. Z Gietrzwałdu pochodzi mazurska zupa maślankowa z pulpetami z wieprzowego mięsa mielonego podawana z ziemniaczkami.- Marchew z ziemniakami do dań mięsnych w sosie, schab po mazursku z sosem z śliwek suszonych z kaszą gryczaną, czarne żeberka z śliwkami, czy karmuszka, czyli biała fasola z kapustą i mięsem to warmińskie dania - mówi Cecylia Panasiewicz, restauratorka z Bartąga. - Szczupaki, płotki, węgorz duszone w cebuli, sielawy, sieje przyrządzane z jabłkami a także sandacz zapiekany w kaszy gryczanej i z sosem kurkowym są charakterystyczne dla Mazur.

Tu znajdziesz regionalne potrawy Warmii i Mazur : Zajazd u Leszka, Bartąg 107, Olsztyn; U Jawora, Gawrych Ruda 40, Suwałki; Gościniec "Pomezania", Różnowo 11 B, Susz 9; Gościniec, Głodowo 10, Ruciane – Nida.

Kuchnia zachodnia (woj. lubuskie)

Potrawy przywędrowały tu wraz z ludźmi z Kresów, Podkarpacia i Mazowsza po drugiej wojnie światowej. Wymieszały się z niemieckimi wpływami osiadłej tam ludności. Tak powstała oryginalna kuchnia zachodniej części kraju. I tak słynne kresowe farszówki stały się pierożkami jenińskimi. Osiedleńcy szukając historii tych regionów, odkryli winnice, które prosperowały tu już w XIV w. Kultowe stały się zatem gołąbki w liściach winogron, konfitury winogronowe na vermucie, octy winne z ziołami oraz mieszane wino podawane do różnych mięs. Zapotrzebowanie na dziczyznę i drób dla Niemców sprawiło, że gospody goszczą tu przybyszów flakami z jelenia i indyka, a także mięsem ze strusia. Posadzenie na nowo w Gorzowie Zieleńcu sadów landsberskiej Renety, jabłka najlepszego na szarlotkę, które przed wojną uprawiali Niemcy, sprawia, że region słynie z najpyszniejszych szarlotek.

Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni lubuskiej : Karczma pod koziorożcami ul. 3 mają 27, Trzebiechów; Winnica Kinga, Stara Wieś 20, 67 -100 Nowa Sól.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Kuchnia serbska- czego warto spróbować w serbskiej restauracji? Kuchnia serbska- czego warto spróbować w serbskiej restauracji?

Kuchnia serbska to przede wszystkim mięso w różnej postaci. Oto co trzeba spróbować w serbskiej restauracji.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Nalesniki ze szpinakiem to danie łatwe do przyrządzenia. Szpinak to niewątpliwie jeden ze zdrowszych farszów, jakim można wypełnić naleśniki. Ceniony przez jednych, znienawidzony przez drugich....

Jakie dania i skąd są teraz najmodniejsze?

Już nie kręcą nas kotlety, ziemniaki i rosół. Szukamy potraw bardziej na czasi. Wśród najbardziej inspirujących smaków znajdziemy te pochodzące z smaki Włoch, Francji, Maroka, Gruzji, Meksyku i...

Aktualizacja: 15.11.2011 16:08
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Borys Budka – kim jest? KARIERA, RODZINA
Borys Budka – kim jest? KARIERA, RODZINA

Kim jest Borys Budka, który ma zastąpić Cezarego Grabarczyka w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.