porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie? KUCHNIA REGIONALNA Polska jest rajem dla turysty smakosza - mówi Robert Sowa, ...
Kuchnia Warmii i Mazur to wpływ trzech kultur niemieckiej, polskiej i ukraińskiej po zmianie granic Polski. Kuchnia zachodnia - potrawy przywędrowały tu wraz z ludźmi po drugiej wojnie.

KUCHNIA REGIONALNA. Jaka jest kuchnia Warmii i Mazur oraz zachodniej części Polski?

Kuchnia zachodniej części Polski to mix kuchni niemieckiej, kresowej, podkarpackiej, mazowieckiej. Dzisiaj, prawie po 60 latach, to już jest regionalna kuchnia- mówi Grażyna Kurpińska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kuchnia Warmii i Mazur to ryby z jezior, grzyby, kaczki, gęsi, dużo dań z mięsa mielonego, nabiał. Gdzie możemy zjeść oryginalne dania z obu tych regionów? Które dania są dla nich typowe?

Kuchnia Warmii i Mazur ( woj. warmińskie i mazurskie)

W tym regionie w kuchni widać wpływ trzech kultur - niemieckiej, bo kiedyś były tu Prusy Wschodnie, polskiej i ukraińskiej (po zmianie granic Polski). Schab pieczony w winie, czy biała kiełbasa gotowana w piwie to wpływy niemieckie. Różnego rodzaju pierożki to wpływ kuchni ukraińskiej. Polskie dania mazurskie to ryby z jezior, grzyby, kaczki, gęsi, dużo potraw z mięsa mielonego oraz nabiał. Z Gietrzwałdu pochodzi mazurska zupa maślankowa z pulpetami z wieprzowego mięsa mielonego podawana z ziemniaczkami.- Marchew z ziemniakami do dań mięsnych w sosie, schab po mazursku z sosem z śliwek suszonych z kaszą gryczaną, czarne żeberka z śliwkami, czy karmuszka, czyli biała fasola z kapustą i mięsem to warmińskie dania - mówi Cecylia Panasiewicz, restauratorka z Bartąga. - Szczupaki, płotki, węgorz duszone w cebuli, sielawy, sieje przyrządzane z jabłkami a także sandacz zapiekany w kaszy gryczanej i z sosem kurkowym są charakterystyczne dla Mazur.

Tu znajdziesz regionalne potrawy Warmii i Mazur : Zajazd u Leszka, Bartąg 107, Olsztyn; U Jawora, Gawrych Ruda 40, Suwałki; Gościniec "Pomezania", Różnowo 11 B, Susz 9; Gościniec, Głodowo 10, Ruciane – Nida.

Kuchnia zachodnia (woj. lubuskie)

Potrawy przywędrowały tu wraz z ludźmi z Kresów, Podkarpacia i Mazowsza po drugiej wojnie światowej. Wymieszały się z niemieckimi wpływami osiadłej tam ludności. Tak powstała oryginalna kuchnia zachodniej części kraju. I tak słynne kresowe farszówki stały się pierożkami jenińskimi. Osiedleńcy szukając historii tych regionów, odkryli winnice, które prosperowały tu już w XIV w. Kultowe stały się zatem gołąbki w liściach winogron, konfitury winogronowe na vermucie, octy winne z ziołami oraz mieszane wino podawane do różnych mięs. Zapotrzebowanie na dziczyznę i drób dla Niemców sprawiło, że gospody goszczą tu przybyszów flakami z jelenia i indyka, a także mięsem ze strusia. Posadzenie na nowo w Gorzowie Zieleńcu sadów landsberskiej Renety, jabłka najlepszego na szarlotkę, które przed wojną uprawiali Niemcy, sprawia, że region słynie z najpyszniejszych szarlotek.

Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni lubuskiej : Karczma pod koziorożcami ul. 3 mają 27, Trzebiechów; Winnica Kinga, Stara Wieś 20, 67 -100 Nowa Sól.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jaka jest kuchnia Podlasia?

Podlasie jest wyjątkowe i warto zapoznać się tą kuchnią, której podstawą są przetwory zbożowe - mówi Robert Sowa, słynny kucharz, który przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych i...

Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie? KUCHNIA REGIONALNA

Polska jest rajem dla turysty smakosza - mówi Robert Sowa, znany kucharz, który w wolnych chwilach przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Poznajmy zatem kuchnię z...

Aktualizacja: 15.11.2011 16:08
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Bartłomiej Wróblewski, mąż Małgorzaty Kożuchowskiej?
Kim jest Bartłomiej Wróblewski, mąż Małgorzaty Kożuchowskiej?

Jak donosi jeden z portali Małgorzata Kożuchowska spodziewa się swojego ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.