porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kiełbasa CHORIZO na ciepło i na zimno: POMYSŁY na hiszpańskie dania
Kiełbasa CHORIZO na ciepło i na zimno: POMYSŁY na hiszpańskie dania Chorizo to hiszpański przysmak, który coraz częściej możemy spotkać na ...
Schab, kotlet schabowy, schab z kością, schab bez kości. Jak zrobić kotlet schabowy? Jak Magda Gessler zrobiła kotlet schabowy?

Kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler - jak go zrobić?

Kotlet schabowy jest jednym z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Smaczny, prosty w przygotowaniu oraz sycący. Nic nie może się równać z tym smakiem z dzieciństwa. Przygotowany z dodatkiem startej cebuli, według przepisu Magdy Gessler stanie się popisowym daniem każdego z nas.

Od wielu lat sława kotleta schabowego nie słabnie. Jedli go nasi dziadkowie, nasi rodzice i my również będziemy sie nim stale zachwycać.  Kotlet schabowy jest łatwy w przygotowaniu, a dzięki różnorodnym przepisom zachwyci każdego. Podstawowymi składnikami do jego przyrządzenia są: jajka, olej, przyprawy, bułka tarta, mąka i oczywiście schab wieprzowy z kością lub bez kości.

Podczas kuchennej rewolucji, przeprowadzonej w restauracji w Babim Dole na Kaszubach, Magda Gessler przyrządziła kotlet schabowy ze startą cebulą. Taki sposób przygotowania znanego wszystkim schabowego zachwycił kilentów odwiedzających restaurację i stał się głównym punktem w menu restauracji. 

Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania kotleta schabowego według przepisu Magdy Gessler jest otoczenie go, przez panierowaniem, warstewką tartej cebuli. Cebula nadaje mięsu jeszcze bardziej wyrazisty aromat, niespotykaną soczystość i miękkość. Ważne jest również to, aby smażyć go na smalcu, nie zaś na oleju. Opcjonalnie plastry schabu można pozostawić na jakiś czas w marynacie z mleka i szalotki, aby stały się jeszcze bardziej soczyste.

Sami wypróbujcie przepis Magdy Gessler na kotlet schabowy i oczarujcie swoją rodzinę!

Kotlet schabowy ze starą cebulą Magdy Gessler

Składniki:

  • 250 g schabu karkowego i środkowego, najlepiej z ekologicznej wieprzowiny

  • mąka

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • 1 duża starta cebula

  • smalec

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Plastry schabu karkowego i środkowego (ok 2 cm grubości) rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. Odstawiamy na chwilę. Następnie z obydwu stron smarujemy cienką warstwą startej cebuli. Na spód kładziemy plaster schabu środkowego na niego zaś plaster schabu karkowego. Obtaczamy całość w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni do głębokiego smażenia roztapiamy smalec. Kiedy dobrze się rozgrzeje, kładziemy kotlety na tłuszcz i smażymy z jednej i z drugiej strony na złoty kolot.

Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy Magdy GESSLER z programu Kuchenne Rewolucje - jak zrobić KLOPSIKI w sosie koperkowym?

W programie "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszne klopsiki w sosie koperkowym. Sprawdź przepis.

Farsz do naleśników według PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić naleśniki na słodko i z bryndzą? Farsz do naleśników według PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić naleśniki na słodko i z bryndzą?

Restauratorka i celebrytka Magda Gessler, w każdym odcinku stara się zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. W "Śniadaniarni" - restauracji hotelu Corum w Karpaczu, Magda...

Jak zrobić TARTĘ z cebulą, boczkiem i serem według PRZEPISU MAGDY GESSLER? Jak zrobić TARTĘ z cebulą, boczkiem i serem według PRZEPISU MAGDY GESSLER?

Rewolucja hotelu Corum w Karpaczu uznana została za nieudaną. Mimo, że nowy pomysł Magdy Gessler - "Śniadaniarnia" - nie zagościł na dobre w Karpaczu, sama próba zrewolucjonizowania hotelowej...

Aktualizacja: 03.10.2013 19:35
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Philippe Blain, drugi trener polskiej reprezentacji siatkarzy?

Polscy siatkarze są mistrzami świata! Na ten sukces ciężko pracował ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.