porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kiełbasa CHORIZO na ciepło i na zimno: POMYSŁY na hiszpańskie dania
Kiełbasa CHORIZO na ciepło i na zimno: POMYSŁY na hiszpańskie dania Chorizo to hiszpański przysmak, który coraz częściej możemy spotkać na ...
Schab, kotlet schabowy, schab z kością, schab bez kości. Jak zrobić kotlet schabowy? Jak Magda Gessler zrobiła kotlet schabowy?

Kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler - jak go zrobić?

Kotlet schabowy jest jednym z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Smaczny, prosty w przygotowaniu oraz sycący. Nic nie może się równać z tym smakiem z dzieciństwa. Przygotowany z dodatkiem startej cebuli, według przepisu Magdy Gessler stanie się popisowym daniem każdego z nas.

Od wielu lat sława kotleta schabowego nie słabnie. Jedli go nasi dziadkowie, nasi rodzice i my również będziemy sie nim stale zachwycać.  Kotlet schabowy jest łatwy w przygotowaniu, a dzięki różnorodnym przepisom zachwyci każdego. Podstawowymi składnikami do jego przyrządzenia są: jajka, olej, przyprawy, bułka tarta, mąka i oczywiście schab wieprzowy z kością lub bez kości.

Podczas kuchennej rewolucji, przeprowadzonej w restauracji w Babim Dole na Kaszubach, Magda Gessler przyrządziła kotlet schabowy ze startą cebulą. Taki sposób przygotowania znanego wszystkim schabowego zachwycił kilentów odwiedzających restaurację i stał się głównym punktem w menu restauracji. 

Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania kotleta schabowego według przepisu Magdy Gessler jest otoczenie go, przez panierowaniem, warstewką tartej cebuli. Cebula nadaje mięsu jeszcze bardziej wyrazisty aromat, niespotykaną soczystość i miękkość. Ważne jest również to, aby smażyć go na smalcu, nie zaś na oleju. Opcjonalnie plastry schabu można pozostawić na jakiś czas w marynacie z mleka i szalotki, aby stały się jeszcze bardziej soczyste.

Sami wypróbujcie przepis Magdy Gessler na kotlet schabowy i oczarujcie swoją rodzinę!

Kotlet schabowy ze starą cebulą Magdy Gessler

Składniki:

  • 250 g schabu karkowego i środkowego, najlepiej z ekologicznej wieprzowiny

  • mąka

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • 1 duża starta cebula

  • smalec

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Plastry schabu karkowego i środkowego (ok 2 cm grubości) rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. Odstawiamy na chwilę. Następnie z obydwu stron smarujemy cienką warstwą startej cebuli. Na spód kładziemy plaster schabu środkowego na niego zaś plaster schabu karkowego. Obtaczamy całość w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni do głębokiego smażenia roztapiamy smalec. Kiedy dobrze się rozgrzeje, kładziemy kotlety na tłuszcz i smażymy z jednej i z drugiej strony na złoty kolot.

Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy Magdy GESSLER z programu Kuchenne Rewolucje - jak zrobić KLOPSIKI w sosie koperkowym?

W programie "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszne klopsiki w sosie koperkowym. Sprawdź przepis.

Aktualizacja: 03.10.2013 19:35
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Yared Shegumo — pierwszy polski wicemistrz Europy w maratonie?

W maratonach startuje od niedawna, sympatykom biegania znany jest ze ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.