porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zachować świeżość chleba? Jak przechowywać pieczywo i  w czym, aby długo było świeże?
Jak zachować świeżość chleba? Jak przechowywać pieczywo i w czym, aby długo było świeże? Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu ...
Kuchnia pełna orientalnego aromatu: kolendra. Jakie dania warto przyprawiać kolendrą?

KOLENDRA - jakie części zioła są jadalne? Do czego dodawać kolendrę?

Są dwa rodzaje kolendry - Coriandrum sativum L. zwaną także kolendrą siewną i Coriandrum tordylium. W kuchni stosujemy pierwszą z wymienionych powyżej odmian, która wyglądem bardzo przypomina pospolitą pietruszkę.
KOLENDRA - jakie części zioła są jadalne? Do czego dodawać kolendrę?
Kolendra Idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu. fot.: www.sxc.hu

Kolendra jako przyprawa szeroko wykorzystywana jest m.in. w Indiach, Chinach, Tajlandii i Meksyku. W kuchni wykorzystuje się zarówno jej aromatyczne świeże liście, mocny w smaku korzeń, jak i zmielone owoce.

Kolendrę znajdziemy m.in. w curry, masali, niektórych wędlinach, musztardach, marynatach, a nawet w pierniku. Zioło to doskonale łączy się w smaku z czosnkiem, limonką, miętą, bazylią, imbirem, trawą cytrynową, kuminem, a także z niektórymi owocami i warzywami.

Idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu. Kolendra zawiera witaminę A, B i C. Stosowana jest także w ziołolecznictwie jako panaceum na mdłości, gorączkę, problemy żołądkowe, wzdęcia, przeziębienia oraz przepukliny.

Warto pamiętać, że ciepło osłabia walory smakowe kolendry i sprawia, że jej liście ciemnieją, dlatego należy dodawać ją do potraw pod sam koniec gotowania lub tuż przed podaniem. Nie poleca się także jej suszenia lub mrożenia.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PRZYPRAWY - co o nich wiesz? Skąd pochodzą przyprawy?

Wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Gdyby konkwistadorzy nie zapytali kucharza Montezumy o skład ulubionego napoju władcy, wanilia byłaby dziś znana tylko botanikom. Niektóre przyprawy swego...

Jak sobie radzić z kulinarnymi wpadkami? Ratujemy potrawy zbyt ostre, za słone, zwarzone

Eksperymentowanie w kuchni to połowa przyjemności gotowania. Niestety, czasami zdarzają się wpadki nawet przy najprostszych potrawach. Jak można zaradzić szybko katastrofie? Co zrobić by danie nie...

Aktualizacja: 14.08.2012 14:23
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Marcin Borys?

Już na początku października ruszy nowy program TVP2 - SuperSTARcie. W ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.