porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zachować świeżość chleba? Jak przechowywać pieczywo i  w czym, aby długo było świeże?
Jak zachować świeżość chleba? Jak przechowywać pieczywo i w czym, aby długo było świeże? Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu ...
Kuchnia pełna orientalnego aromatu: kolendra. Jakie dania warto przyprawiać kolendrą?

KOLENDRA - jakie części zioła są jadalne? Do czego dodawać kolendrę?

Są dwa rodzaje kolendry - Coriandrum sativum L. zwaną także kolendrą siewną i Coriandrum tordylium. W kuchni stosujemy pierwszą z wymienionych powyżej odmian, która wyglądem bardzo przypomina pospolitą pietruszkę.
KOLENDRA - jakie części zioła są jadalne? Do czego dodawać kolendrę?
Kolendra Idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu. fot.: www.sxc.hu

Kolendra jako przyprawa szeroko wykorzystywana jest m.in. w Indiach, Chinach, Tajlandii i Meksyku. W kuchni wykorzystuje się zarówno jej aromatyczne świeże liście, mocny w smaku korzeń, jak i zmielone owoce.

Kolendrę znajdziemy m.in. w curry, masali, niektórych wędlinach, musztardach, marynatach, a nawet w pierniku. Zioło to doskonale łączy się w smaku z czosnkiem, limonką, miętą, bazylią, imbirem, trawą cytrynową, kuminem, a także z niektórymi owocami i warzywami.

Idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu. Kolendra zawiera witaminę A, B i C. Stosowana jest także w ziołolecznictwie jako panaceum na mdłości, gorączkę, problemy żołądkowe, wzdęcia, przeziębienia oraz przepukliny.

Warto pamiętać, że ciepło osłabia walory smakowe kolendry i sprawia, że jej liście ciemnieją, dlatego należy dodawać ją do potraw pod sam koniec gotowania lub tuż przed podaniem. Nie poleca się także jej suszenia lub mrożenia.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jakich PRZYPRAW używać do WIGILIJNYCH POTRAW? Jakich PRZYPRAW używać do WIGILIJNYCH POTRAW?

Trudno wyobrazić sobie świąteczny pasztet bez gałki muszkatołowej, piernik bez cynamonu czy sernik bez wanilii. Korzenne przyprawy nawet zwykłej potrawie potrafią nadać niepowtarzalny smak i aromat.

PRZYPRAWY - co o nich wiesz? Skąd pochodzą przyprawy?

Wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Gdyby konkwistadorzy nie zapytali kucharza Montezumy o skład ulubionego napoju władcy, wanilia byłaby dziś znana tylko botanikom. Niektóre przyprawy swego...

KUCHNIA TAJSKA - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest KUCHNIA TAJSKA?

Kuchnia tajska pełna jest wpływów kulinarnych z Chin, Indii, Kambodży i Birmy. Swoją różnorodność zawdzięcza zamiłowaniu Tajów... właśnie do jedzenia. Kuchnia tajska jest pełna wyrafinowanie...

Aktualizacja: 14.08.2012 14:23
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Martin Chrobot - partner Ewy Farnej?
Kim jest Martin Chrobot - partner Ewy Farnej?

Ewa Farna już nie jest samotną wyspą. Odzyskała stracone prawo ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.