porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak przygotować DOBRY HUMMUS? Hummus, tak popularny w Izraelu i krajach arabskich, można prosto ...
RODZAJE SMAKÓW. Zobacz, jakie smaki rozpoznaje język

JĘZYK I SMAK. Jakie smaki rozpoznaje nasz język?

Ludzki język rozpoznaje pięć smaków: gorzki, słodki, kwaśny, słony oraz - niedawno odkryty - umami. Dlaczego natura wyposażyła nas w receptory pozwalające odróżnić wszystkie te smaki? Mówimy, jakie smaki rozpoznaje język.
JĘZYK I SMAK. Jakie smaki rozpoznaje nasz język?

"Umami" to po japońsku coś pysznego i smakowitego. Jest to piąty smak, który rozpoznają nasze receptory. 

fot.: Photos.com

Za rozpoznawanie smaków odpowiadają kubki smakowe, w których znajdują się receptory smakowe. Są one rozmieszczone między innymi na języku, podniebieniu oraz w górnej części przełyku. Receptory są bardziej wyczulone u kobiet ciężarnych, stąd ich nadwrażliwość na pewne pokarmy. Głód wyczula nasze receptory na doznania smakowe. Przyjrzyjmy się bliżej każdemu ze smaków.

Gorzki smak

Dzięki wrodzonym instynktom gorzki smak wyczuwamy nawet w najmniejszym stężeniu - ma to nas chronić przed truciznami (najbardziej trujące związki takie jak strychnina i chinina są gorzkie). Próg wrażliwości na ten smak jest kwestią indywidualną, ale tylko część naszej populacji wykrywa go bardzo dobrze. Według hipotez naukowców w dawnych czasach istniała grupa tak zwanych zwiadowców, którzy byli odpowiedzialni za szukanie pożywienia dla pozostałych osób. Musieli być oni szczególnie wyczuleni na gorycz, aby ustrzec siebie i innych przed otruciem. Szacuje się, że tylko co czwarta osoba w naszej populacji ma bardzo wysoką wrażliwość na smak gorzki.  

Słodki smak

Próg wrażliwości na ten smak jest uwarunkowany genetycznie. W dzisiejszych czasach dużym problemem są "dietetyczne" substancje słodzące w wersji light, takie jak sacharyna czy aspartam. Badania wykazały, że substancje te wywołują odwrotny efekt od zamierzonego. Jest to spowodowane tym, że w procesie ewolucji nasz organizm nauczył się oceniać wartość energetyczną pożywienia po smaku. Dlatego, jeśli nasze receptory wyczuwają smak cukru, organizm domaga się przyjęcia tylu kalorii, ile ma cukier. Jeśli dostanie zamiennik w postaci słodzika, zacznie się domagać większej ilości kalorii, pobudzając nasz apetyt. Dlatego też lepiej jest nie oszukiwać organizmu, gdyż możemy na tym podwójnie stracić.

Kwaśny smak

Badania wykazały, że receptory na języku odpowiedzialne za rozpoznawanie smaku kwaśnego reagują także na dwutlenek węgla. To dlatego tak bardzo smakują nam napoje gazowane. Jest to reakcja obronna naszego organizmu, która chroni nas przed zepsutym, fermentującym jedzeniem.

Słony smak

Sól jest nam potrzebna do życia, ale jej nadmiar może być bardzo szkodliwy. Ludzie używają soli, ponieważ dodaje ona smaku wielu potrawom, niweluje ich gorzki posmak, a ostatnie badania wykazały nawet, że zapobiega też depresji.

Piąty smak - umami

"Umami" to po japońsku coś pysznego i smakowitego. Jest to piąty smak, który rozpoznają nasze receptory. Choć został odkryty już w XVI wieku, to jego istnienie potwierdziły dopiero badania z początku XX wieku. Okazało się, że nasze receptory rozpoznają też aminokwas o nazwie glutaminian. Jest on obecny w produktach wysokobiałkowych, takich jak mięso, ryby, sery, produkty mleczne, grzyby czy orzechy. Zaraz po odkryciu nowego smaku został wyodrębniony oczyszczony glutaminian sodu, który dodaje się jako wzmaczniacz smaku do wielu potraw.

Pikantny - szósty smak?

Przez wiele stuleci do głównych smaków rozpoznawanych przez nasz język zaliczano smak pikantny. W toku badań okazało się jednak, że nie mamy receptorów rozpoznających ten smak. Pikantne potrawy działają natomiast na nasze zakończenia nerwowe, powodując ból. W wyniku ich drażnienia w naszym mózgu wydzielają się endorfiny odpowiedzialne za dobre samopoczucie i przyjemność. Dlatego też tak bardzo lubimy ostre potrawy. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co to jest UMAMI? Jakie produkty są umami?

Każdy z nas bez problemu jest w stanie powiedzieć, czy jakiś produkt spożywczy jest słodki, słony, kwaśny czy gorzki. Jednak już od ponad stu lat funkcjonuje także piąty smak podstawowy - umami....

Jaki ser pasuje do jakiego wina? Jaki ser pasuje do jakiego wina?

Ser i wino to połączenie znane od lat. Jednak tylko odpowiednia kombinacja obu składników, prowadzi do kulinarnych rozkoszy. Chcesz zaskoczyć gości wysublimowanym smakiem? Sprawdź, jak dobrać ...

Aktualizacja: 11.01.2012 11:28
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
 Adam Bielecki, alpinista: KIM JEST, co osiągnął, rodzina - co wiemy o Adamie Bieleckim?
Adam Bielecki, alpinista: KIM JEST, co osiągnął, rodzina - co wiemy o Adamie Bieleckim?

Adam Bielecki jest alpinistą, który w swoim dorobku ma znaczące ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.